Näin lämmität takan talven jälkeen
Rakenna ja remontoi
Näin lämmität takan talven jälkeen
Mökkikausi käynnistyy talvivaurioiden selvittämisellä ja sisätilojen lämmittämisellä. Kylmän takan lämmitys on syytä aloittaa varovasti.
21.3.2016
 |
Meidän Mökki

Mökkikausi alkaa useimmilla jo pääsiäisenä. Mökille tultaessa rakennus kierretään ulkoa ja katsotaan, etteivät puut, oksat tai lumi ole tehneet tuhojaan – ja että sähkökaapelit ovat säästyneet eläinten hampailta.

Sen jälkeen siirrytään sisätiloihin, missä ensiksi on saatava lämpöä. Tulta ei kuitenkaan ole syytä tehdä takkaan suin päin.

  • Tarkasta tulisijan kunto huolellisesti. Tutki hormit silmämääräisesti, ja jos huomaat halkeamia, anna nuohoojan selvittää hormin kunto.
  • Aloita takan lämmitys maltilla, sillä sekä tulisija että hormi ovat kylmiä ja kosteita. Tulisija vetää yleensä aluksi huonosti, joten polta siinä varovasti tuohta tai vaikka sanomalehteä.
  • Oikea sytytystapa on päältä, sillä näin päästöjä tulee vähiten. Pidä sen jälkeen palamisnopeus ja -lämpö riittävän korkeana, jotta palokaasut palavat ja luovuttavat lämmön. Hidas palaminen saastuttaa ja nokeaa suuluukun, hormin ja tulipesän.
Kommentoi »