Meidän Mökki

Näin lämmität takan talven jälkeen

Näin lämmität takan talven jälkeen
Mökkikausi käynnistyy talvivaurioiden selvittämisellä ja sisätilojen lämmittämisellä. Kylmän takan lämmitys on syytä aloittaa varovasti.
Julkaistu 21.3.2016

Mökkikausi alkaa useimmilla jo pääsiäisenä. Mökille tultaessa rakennus kierretään ulkoa ja katsotaan, etteivät puut, oksat tai lumi ole tehneet tuhojaan – ja että sähkökaapelit ovat säästyneet eläinten hampailta.

Sen jälkeen siirrytään sisätiloihin, missä ensiksi on saatava lämpöä. Tulta ei kuitenkaan ole syytä tehdä takkaan suin päin.

  • Tarkasta tulisijan kunto huolellisesti. Tutki hormit silmämääräisesti, ja jos huomaat halkeamia, anna nuohoojan selvittää hormin kunto.
  • Aloita takan lämmitys maltilla, sillä sekä tulisija että hormi ovat kylmiä ja kosteita. Tulisija vetää yleensä aluksi huonosti, joten polta siinä varovasti tuohta tai vaikka sanomalehteä.
  • Oikea sytytystapa on päältä, sillä näin päästöjä tulee vähiten. Pidä sen jälkeen palamisnopeus ja -lämpö riittävän korkeana, jotta palokaasut palavat ja luovuttavat lämmön. Hidas palaminen saastuttaa ja nokeaa suuluukun, hormin ja tulipesän.
Kommentoi »