
”Arjessa pyrin minimaaliseen pilkkomiseen ja maksimaaliseen helppouteen” – nappaa kokki Pipsa Hurmerinnan arkiruokabravuurit
Kokki ja catering-yrittäjä Pipsa Hurmerinta huhkii työkseen annoksia muille. Kotikeittiössä puhti pienenee mutta maku pysyy.
”Isovanhempani olivat ruokakauppiaita. Heidän kauttaan minuun tarttui arvostus raaka-aineita kohtaan jo lapsena. Tein mallin töitä yksitoista vuotta ulkomailla. Takaisin Suomeen muutettuani opiskelin ravintolakokiksi. Kokin opinnot toivat varmuutta ja rutiinia ruoan laittamiseen.

Kotona minä teen ja mies siivoaa jäljet sekä käy kaupassa. Kokkausintoni vaihtelee. Jos on töissä tehnyt koko päivän ruokaa muille, ei vapaa-ajalla jaksa paneutua juurileivän saloihin. Arkisin pyrin minimaaliseen pilkkomiseen ja maksimaaliseen helppouteen. Kun on aikaa, tykkään tehdä rauhassa ja pitkään.
2- ja 10-vuotiaiden lastemme makumieltymykset ovat keskenään hyvin erilaiset, joten suosin ruokia, joita koko porukka voi syödä pienellä tuunauksella. Syömme paljon lohta ja nieriää, sillä lapset tykkäävät punaisesta kalasta. Tähtään terveelliseen arkiruokaan, joten kulutamme monipuolisesti myös erilaisia vihanneksia.

Lapsiperhearki menee helposti pastahommiksi. Joskus kaipaan aikuisempaa ruokaa.
Jotta kaupassa ei tarvitsisi käydä joka päivä, kotoamme löytyy aina hyviä liemiä ja pitkään säilyviä raaka-aineita, kuten pastaa, papuja ja kikherneitä. Muita luottoraaka-aineitani ovat brokkoli eli parsakaali, valkosipuli, sitruuna ja yrtit. Pakastin on pelastus. Sinne säilön pataruokia annoksittain. Helppo herkku, jota poikamme rakastaa, on paistetut kananmunat.
Lapsiperhearki menee helposti pastahommiksi. Joskus kaipaan aikuisempaa ruokaa – enemmän vihreää, fermentoituja happamia makuja sekä tulisuutta. Toisaalta arvostan yksinkertaista ruokaa. Elämä on välillä vaikeaa, mutta ruoanlaiton ei tarvitse olla.”
Pipsa Hurmerinta on 45-vuotias kokki, keittokirjailija ja toinen Lucky Tart -catering-yrityksen perustajista. Asuu Helsingissä puolisonsa sekä 10- ja 2-vuotiaiden lastensa kanssa.
Nappaa reseptit Pipsan arkiruokabravuureihin:
Nyhtökanatacoja syödään Pipsan perheessä ”ainakin kerran viikossa”.

Tofu-ramenkeitto toimii pikaillallisena, kun kaikilla on huutava nälkä.

Pipsan välinevinkit
- ”Oikeanlaiset välineet tekevät ruoan laittamisesta helppoa ja järjestelmällistä. Kalliinkaan välineen hinta per käyttökerta ei ole vuodessa suuri, jos kokkaa edes kolme kertaa viikossa.”
- ”Atulat eli metalliset pihdit helpottavat esimerkiksi lihan paistamista. Niillä kääntely onnistuu helpommin kuin lastalla.”
- ”Pieni puukuitulauta on usein isoa ja kokopuista käytännöllisempi. Näppärän kokoinen lauta on helppo ottaa esiin silloin kun täytyy pilkkoa vaikkapa yksi sipuli.”
- ”Valurautapata on elämänmittainen hankinta. Padan pitää olla painava – se on merkki siitä, että pohja on tarpeeksi paksu jakamaan lämpöä tasaisesti. Sama koskee valurautaista paistinpannua.”
- ”Keittiöveitset voi viedä keittiötarvikeliikkeeseen teroitettavaksi, jos ei itse osaa tai uskalla. Tylsällä veitsellä työskentely on vaikeaa ja riski leikata itseään sormeen suuri. Älä pese keittiöveitsiä astianpesukoneessa.”