Piparjuuri on kipakka ja sinnikäs maustekasvi – näin onnistut kasvatuksessa
Sitkeästi kasvava
Piparjuuri on kipakka ja sinnikäs maustekasvi – näin onnistut kasvatuksessa
Piparjuuri on omalaatuisen viljelytapansa vuoksi mielenkiintoinen kasvatettava. Juurten lisäksi kukat ja nuoret lehdet sopivat mausteeksi. Elinvoimaista kasvia lisätään jakamalla ja juurenpaloista.
Julkaistu 2.6.2023
Viherpiha

Piparjuuren kasvupaikka

Piparjuuri menestyy koko maassa. Kasvu starttaa pienimmästäkin, jopa kuivahtaneesta juurenpalasta. Valitse kasvupaikaksi syvämultainen ja vettä pidättävä maa. Piparjuuri pärjää savimaassa, mutta kituu kuivassa ja vähäravinteisessa paikassa. Sopiva pH on 6–7. Varaa kasville oma paikka ja huomioi sen taipumus levitä voimakkaasti.

Piparjuuren lisäys

Lisää kasvia keväällä tai syksyllä jakamalla tai silmullisista juuren pätkistä. Istuta 1–2 sentin paksuisia ja 20–30 sentin pituisia juuria, joista on poistettu silmut keskeltä. Jätä silmuja vain noin viiden sentin matkalle juuren ylä- ja alapäähän. Istuta juuret maahan vinosti niin, että paksumpi pää jää noin viiden sentin ja ohuempi 10–15 sentin syvyyteen. Voit halutessasi istuttaa juuret myös tasamaalle ja koota niiden päällä 10–15 sentin harjun. Jätä taimiväliksi 25–50 senttiä.

Monivuotinen piparjuuri kasvattaa kovan ja onteloisen paalujuuren sekä ohuita sivujuuria.

Piparjuuren hoito

Uusi kasvusto juuren pätkistä vuosittain, jos haluat kasvattaa paksuja juuria. Kohota lisäksi kasvuun lähteneitä taimia maasta 1–2 kertaa vuodessa. Poista kasvusilmuja yläosaa lukuun ottamatta ja sivujuuria alaosaa lukuun ottamatta. Älä nosta tainta kokonaan maasta ja varo juuren kärjen vioittumista, jottei se haaraudu. Käsittelyn ansiosta piparjuuresta voi kehittyä jopa usean sentin paksuinen. Toista halutessasi käsittely, kun taimi on taas päässyt hyvään kasvuun.

Varo juurten pätkien jäämistä maahan, kun vaihdat kasvupaikkaa. Voit kasvattaa piparjuurta useita vuosia samassa paikassa.

Piparjuuren lisäys- ja sadonkorjuuajat

Piparjuuren sadonkorjuu

Kerää yksivuotiselta viljelmältä satoa sitä mukaa, kun juuret paksunevat sekä kasvukauden lopulla. Juuret kasvavat kokoa pitkälle syksyyn. Toisinaan sadonkorjuu onnistuu vielä marraskuussakin.

Irrota kasvi talikolla, jotta saat sen maasta mahdollisimman kokonaisena. Se vähentää myös kasvin leviämistä.

Piparjuuren säilytys

Pidä korjattuja juuria jääkaapissa esimerkiksi kelmuun käärittynä. Piparjuuri säilyy hyvin, monesti jopa useita kuukausia. Juuren maku on kuitenkin raikkaimmillaan vasta korjattuna. Kasvi antaa myös säilykkeille makua ja säilyvyyttä. Voit myös pakastaa kuorittuja juuria annospaloina tai pätkinä, jolloin voit raastaa jäisestä juuresta sopivan määrän ja laittaa loput takaisin pakkaseen.

Piparjuuren käyttö

Polttavan voimakasta juurta lisätään vain pieni määrä valmiiseen tai lähes valmiiseen ruokaan. Piparjuuri kukkii toisesta kasvuvuodesta alkaen. Pienet kukat sopivat esimerkiksi salaattiin. Sivujuurien silmuista putkahtelevat lehtiruusukkeet sopivat mausteeksi tuoreina ja kuivattuina.

Huomioi käyttörajoitukset. Piparjuuri sopii terveille aikuisille kohtalaisina annoksina. Kasvusto voi aiheuttaa kosketusihottumaa.

Erimakuisia piparjuurikantoja

Piparjuurta on kasvatettu meillä keskiajalta saakka, ja sitä kasvaa villiintyneenä esimerkiksi vanhoissa pihoissa ja teiden varsilla. Alkuperä voi vaikuttaa juuren makuun ja paksuuteen sekä kasvin terveyteen. Osa kannoista maistuu muita kitkerämmältä. Alkuja kannattaakin ottaa paksuja ja hyvänmakuisia juuria tuottavasta kasvustosta.

Kommentoi »