Pionien kukkiessa Hanna ei malttaisi pysyä poissa puutarhastaan: ”Tekee mieli siirtää patja puutarhaan ja nukkua pionimeren alla”
Ihmiset
Pionien kukkiessa Hanna ei malttaisi pysyä poissa puutarhastaan: ”Tekee mieli siirtää patja puutarhaan ja nukkua pionimeren alla”
Hanna Warren rakastaa ylväitä, runsaita ja muhkeita kiinanpioneja, joita hänen puutarhastaan löytyy reilun 20 lajikkeen verran. Pionien kukinta on Hannalle kesän odotetuin hetki: silloin pitää olla kotona.
Julkaistu 6.6.2019
Kotivinkki

"Minun oli vaikea luopua kasvattamistani kiinanpioneista, kun muutimme. Ratkaisin ongelman kaivamalla pionit suurina paakkuina maasta. Pakkasin kasvit pahvilaatikkoon ja vein uuden kodin puutarhaan. Ilokseni pionit kukkivat jo samana kesänä.

Omasta pihasta ja luonnosta löytyy kauniille pionille seuralaisia. Hannan suosikki kukka-asetelmissa on selkeä muotoinen kuunliljan lehti.
Runsas kukkakimppu syntyy leikkaamalla muutama pionin kukka pionipenkistä. Kevennä kimppua siroilla heinillä perennoilla. Kokeile jättipoimulehteä ja keijunkukan kukkavarsia.

Pionit ovat minulle puutarhan kasveista kaikkein rakkaimpia. Äitini puutarhassa oli aina pioneja. Nykyisessä puutarhassamme metsän laidalla on metsäinen, hapan maaperä. Pionit viihtyvät kevyesti happamassa maaperässä ja ovat hyvin rehevöityneet. Kasvupaikaksi olen valinnut niille kuivahkon paikan rinteessä, sillä pionit eivät pidä juurillaan seisovasta kosteudesta ja kasvualustan olisikin hyvä olla vettä läpäisevä.

Kookkaat kukat ovat painavia, joten pionit kannattaa tukea hyvissä ajoin ennen kukkien aukeamista. Yksittäisen kukkavarren tukemiseen voi käyttää puu tai bambukeppiä.

Kun kiinanpionit puhkeavat kukkaan, en malttaisi olla puutarhasta pois. Usein olen lomalla juuri silloin, mutta reissuun en halua. Tekisi mieli siirtää patja puutarhaan ja nukkua pionimeren alla.

Tuoksu on joillakin lajeilla huumaava. ’Duchesse de Nemours’ eli Nemours’n herttuattaren kukinnassa on häivähdys kielomaisuutta. Rakastan sen tuoksua ja valkoista kukkaa. Jos maltan leikata sitä maljakkoon, leikkaan vain yhden, sillä kukan kauneus ja tuoksu eivät seuralaista kaipaa. Kaikki pionit eivät tuoksu hyvälle. Osan tuoksu voi olla imelä, osalla on jopa kummallinen vivahde.

Hanna Warrenin pionit kasvavat rinteessä, johon Hanna on luonut luonnonkivillä kohopenkkiä muistuttavia istutusalueita.

Puutarhassani kasvaa reilut 20 pionilajiketta. En ole tarkka lajiketiedoista, pääasia minulle on pionien kauneus. Rakastan pionien runsasta ja kerroksellista kukintaa. Sateisina kesinä harmittaa, jos kukinta uhkaa turmeltua. Silloin tekisi mieli suojata kukat sateenvarjolla, mutta taitaisivat naapurit ja ehkä miehenikin ihmetellä touhuani.

Opi istuttamaan pionit oikeaan syvyyteen! Katso helppo ja selkeä ohjevideo, ja onnistut varmasti.

Olen ryhmitellyt pionit pääsääntöisesti omaksi alueeksi. Niiden vieressä kasvatan muita peren­noja. Kuunliljojen lehtien selkeys sopii mielestäni hienosti pionien lähelle. Lisäksi pihallani kasvaa korkeita sormustinkukkia, herkkiä akileijoja ja mooseksenpalavapensasta. En ole kovin tarkka rikka­ruohoista. Kukkarunsaus ja tunnelma ovat minulle puutarhassa tärkeintä."

Kiinanpioni ’Bowl of Beauty’ ujostelee aluksi ennen kukkien aukeamista. Nuppu avautuu vähitellen maljamaiseksi ja sen sisältä paljastuu valkoisten heteiden rykelmä.
Kiinanpionit kuk­kivat pääverson kukkien lisäksi sivuversoilla. Sivuversoista muodostuvat kukat ovat yleensä sirompia, kevyemmin kerrannaisia. Kuvassa lajike ’Duchesse de Nemours’ eli Nemours’n herttuatar.
Kiinanpioni ’Sarah Bernhardt’ kuuluu rakastetuimpiin pioneihin. Sen runsaan kerrannaiset kukat ja tuoksu hurmaavat puutarhaharrastajia vuosikymmenestä toiseen. Suurimmat kiinanpionin kukat voivat olla lapsen pään kokoisia.
’Karl Rosenfield’ lukeutuu suosittuihin karmiininpunaisiin kiinanpionilajikkeisiin. Amerikkalainen lajike on vuodelta 1908.
Kauneuden malja eli ’Bowl of Beauty’ on upeimmillaan, kun sen kukka on kunnolla auennut. Aniliini väri vaalenee kukinnan kehittyessä.
Kommentoi »