Ruoka
Kotivinkki

Pikkujoulun juustopöytä

Pikkujoulun juustopöytä

Pikkujoulujen tunnelma lämmitetään kynttilöillä ja iloisella joulutohinalla mieluummin kuin tiukalla aikataululla ja suorituspaineella.
Teksti Kotivinkki
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto

Tarjoilu on pikkujouluissa jotain hauskaa ja helppoa. Käytä hyödyksi pakastealtaiden valmistaikinoita ja juustotiskin erikoisuuksia. Tarjoa pikkunaposteltavien kanssa glögiä tai punaviiniä.

Kokoa upea juustopöytä

Juustolautanen on helppo, huoleton ja vähän alkuvalmisteluja vaativa tarjottava. Juustoja voi nautiskella niin glögin, piparkakkujen kuin punaviininkin kanssa.

Kokoa juustotarjoilu 3–5 eri juustolaadusta. Valitse voimakkuudeltaan erilaisia juustoja, kuten sinihomejuustoa, mietoa valkohomejuustoa ja pitkään kypsytettyä ja voimakkaan makuista goudaa, mustaleimaemmentalia, vuohenmaitojuusto tai Appenzelleriä.

Mieto leipäjuusto maistuu yleensä heillekin, jotka eivät voimakkaanmakuisista juustoista pidä. Leipäjuustovati onkin varteenotettava vaihtoehto.

Muista hillot, hedelmät ja pähkinät

Tarjoa juustojen rinnalla hilloja ja hillokkeita, saksanpähkinöitä, cashewpähkinöitä, hapankorppuja, piparkakkuja, tuoreita tai kuivattuja viikunoita ja taateleita. Talvisesta juustotarjoilusta perinteiset viinirypäleet, omenat ja päärynät voi jättää jopa pois.

Jos juustot ja niiden lisäkkeet ovat ainoa tarjottava pikkujouluissa, varaa niitä yhteensä 75–100 g vierasta kohden. Anna juustojen lämmetä huoneenlämmössä noin tunti ennen tarjoilua, jolloin niiden maku on parhaimmillaan.

Varmoja yhdistelmiä

  • sinihomejuusto, piparkakut ja kuivatut viikunat.
  • valkohomejuusto ja lakka-, vadelma- tai mansikkahillo.
  • vanha gouda tai muu voimakas juusto ja viikunahillo.

Vai haluatko tarjoilla pikkujouluissa leivonnaisia?  Kurkkaa pikkujoulun helpot leivontaohjeet!

Julkaistu: 18.10.2010