
Hauska, helppo, huoleton ja vain vähän alkuvalmisteluja vaativa tarjottava illanistujaisiin? Juustotarjotin vastaa näihin kaikkiin vaatimuksiin! Siinä on myös jotain mystistä taikaa: juusto kokoaa ihmiset yhteen saman vadin äärelle, herättää keskustelua ja tarvittaessa tietenkin myös täyttää vatsan. Aikamoista, eikö totta?
Ihana juustopöytä pikkujouluihin – näin sen teet!
Juustotarjottimen voi koota monella tavalla. On ihan turha stressata pikkujoulujuustojen valintaa, sillä kaikki setit ovat oikeita. Ainut asia, joka pitää muistaa, on ottaa juustot esille ajoissa, noin tuntia tai jopa kahta ennen. Näin ne pehmenevät huoneenlämpöisiksi, ja maut on helpompi havaita. Sitten ainut haaste on käärepapereiden availu. Vähän kuin repisi auki joululahjoja!
Kun poimit kärryysi juustoja, ajattele niiden väriä, muotoa, voimakkuutta ja koostumusta, jotta saat valikoimaasi erilaisia naposteltavia. Valitse hyllystä tai tiskiltä 3–5 erityyppistä juustoa ja varaa illanistujaisiin 150–200 grammaa juustoa syöjää kohden.
Juustojen parhaat bilekaverit
Kermaiset, miedot juustot rakastavat pientä hapokkuutta, kun taas kovat, ikääntyneemmät juustot ja sinihomejuustot tykkäävät makeista lisukkeista. Testaahan näitä herkkuyhdistelmiä ja keksi juhlissa kokonaan uusia:
Brie:
- briejuusto + hapan kirsikkahillo
- briejuusto + hunaja + saksanpähkinät + granaattiomena
- briejuusto + tuore lakritsi
Cheddar:
- cheddarjuusto + pehmeä kuivattu aprikoosi
- cheddarjuusto + paahdetut pähkinät + hunaja + omenaviipale
Feta:
- fetajuusto + kalamataoliivit
- fetajuusto + paahdettu paprika + mustapippuri
Gorgonzola:
- gorgonzola + tuliset paprikasipsit
- gorgonzola + kuivattu ja sokeroitu inkivääri
Parmesaani:
- parmesaani + isot rusinat
- parmesaani + ilmakuivattu kinkku
Homejuustot:
- sinihomejuusto + kaurakeksi + kypsä päärynä
- sinihomejuusto + pehmeä medjool-taateli
- sinihomejuusto + pipari + kypsä persimon
- sinihomejuusto + viikunat (tuoreet tai kuivatut) + hunaja
- valkohomejuusto + lakkahillo
- valkohomejuusto + pipari + vadelmahillo
Goudat:
- nuori gouda + granola
- vanha gouda + patonki + tumma suklaa
- vanha gouda + ruislastu + päärynähillo
- vanha gouda + viikunakompotti
Vuohenjuusto:
- vuohenjuusto + cantaloupemeloni
- vuohenjuusto + dukkah
- vuohenjuusto + hapan kirsikkahillo
- vuohenjuusto + hunaja
- vuohenjuusto + siemennäkkäri + paahdettu paprika
Kokeile myös:
- mozzarella + salami
- tuorejuusto + granola
- ricotta + tomaatti + sitruunapippuri
Mikä viini, mikä juusto?
Kun tarjolla on montaa eri juustosorttia ja tarkoitus ennen kaikkea seurustella kavereiden kanssa, ei kannata ottaa liikaa stressiä juustojen ja juomien yhdistelemisestä. Alta löydät vinkkejä viinien ja juustojen parittamiseen, mutta ota yhdisteleminen pikemminkin seikkailuna. Ei ole oikeaa tai väärää, sillä oma suu ratkaisee parhaat makuyhdistelmät.
Perussääntönä voisi sanoa, että mitä valkeampaa ja tuoreempaa juusto on, sitä raikkaampaa ja hedelmäisempää viiniä kannattaa valita. Kovien ja tummien juustojen kanssa sopivat raskaammat ja täyteläiset viinit.
- Rasvaiset kovat juustot tarvitsevat rinnalleen hedelmäisen ja alkoholipitoisen viinin, kuten täyteläisen punaviinin. Kovat juustot jyräävät usein kuohu-, valko- ja roseeviinit, joten turvaudu näiden viinien makeisiin vaihtoehtoihin.
- Sinihomejuustot tykkäävät makeudesta, joten monet niistä sopivat yhteen makeiden viinien kanssa. Juomana toimivat makeat valkoviinit tai väkevöidyt makeat punaviinit. Punaviinistä voi jäädä sinihomejuuston kanssa metallinen jälkimaku, jos viinissä ei ole tarpeeksi hedelmäisyyttä ja sokeria. Kokeile esimerkiksi makeaa tokajia, sherryä, marsalaa ja portviiniä. Myös glögi ja sinihomejuusto ovat mainio pari.
- Raikkaan happamat tuorejuustot vaativat viiniltä pirteyttä. Kuivat ja pirteähappoiset kuohuviinit ja kevyet valkoviinit ovat punaviiniä parempi valinta.
- Rasvaiset ja suolaiset valkohomejuustot kaipaavat viiniltä runsautta, hedelmäisyyttä, alkoholipitoisuutta ja hapokkuutta. Nuorille juustoille toimivat keskivoimakkaat kuohu-, valko- ja roseeviinit.