Petrolin sävy kiinnostaa – miten tuon värin kotiin? Sisustussuunnittelija antaa 5 vinkkiä!
Sisustus
Petrolin sävy kiinnostaa – miten tuon värin kotiin? Sisustussuunnittelija antaa 5 vinkkiä!
Tekisi mieli maalata seinä tai seiniä, ehkä jopa petrolin väriseksi. Mitä pitäisi ottaa huomioon? Sisustussuunnittelija Maru Hautala jakaa vinkkinsä.
22.2.2018
 |
Meillä kotona

”Kotimme kaikki seinät ovat valkoisia. Nyt on alkanut tehdä mieli maalata jollain murretulla värillä, ehkä jopa petrolin sinisellä. Maalaisinko kokonaan vai pelkät tehosteseinät? Erityisesti kiinnostavat eteinen, mutta se on pieni ja pimeä sekä poikien (8 ja 10 v.) huoneen seinät. Mitä maalatessa kannattaa ottaa huomioon?”

Näin kysyy lukijamme sarjassamme "Kysy sisustussuunnittelijalta". Sisustussuunnittelija Maru Hautala antaa 5 vinkkiä:

Kuva: Johanna Myllymäki

1. Tehosteseinä alkaa olla vanha juttu: rohkaistu ja maalaa useampia seiniä

Kuva: Pauliina Salonen

"Kaksituhattaluvun alkupuoli on ollut tehosteseinien aikakautta. Nyt kuitenkin maalaillaan yksittäisiä tehosteseiniä piiloon, joten en suosittele voimakkaiden tehosteseinien maalaamista. Kannattaa valita sellainen sävy, jolla voi huoletta maalata koko tilan kauttaaltaan. Huomaa, että tumma sävy pienentää tilaa, joten eteiseen valitsisin vaaleamman murretun sävyn. Toki huoneen malli määrittelee seinien maalirajauksia ja toisinaan sävyvaihtelut ovat paikallaan – huoneen sisällä kannattaa kuitenkin valita sävyjä yhdestä väriperheestä etenkin silloin, jos värioppi ja niiden käsittely on harjoitteluasteella. Tällöin säästyy varmimmin värivirheiltä, vaikka eivät nekään vaarallisia ole. Jos tämä kuulostaa liian haastavalta tai olet aikeissa uudistaa kodin kaikki seinäpinnat, voisi olla fiksua pyytää apua ammattilaiselta. Sisustussuunnittelija tulee mieluusti kotiin tekemään värisuunnitelmaa."

2. Petroli ja tummat sävyt ovat täydellisiä makuuhuoneeseen

"Makuuhuoneeseen halutaan usein intiimimpää tunnelmaa, joten sinne voi huoletta valita oleskelutiloja tummempia sävyjä. Tumma petroli on oiva valinta tilaan, johon halutaan lisää syvyyttä. Makuuhuoneelta ei välttämättä myöskään toivo samalla tavalla valoisuutta kuin monelta muulta kodin tilalta."

Kuva: Barnaby Lane

3. Valitse petrolin väripariksi tumma puu

"Tummemmat sävyt, kuten juuri petroli, toimivat loistavasti myös esimerkiksi ruokailutilassa. Tummansinisen ja petrolin väriparina toimii tumma puu, punaisen eri vivahteet ja vaaleat sävyt, jotka tuovat tarvittaessa raikkautta."

Kuva: Johanna Myllymäki

4. Ei mikään "poikaväri"! Sininen onkin sukupuoleton!

"Sinisen eri sävyt mielletään usein poikien sävyiksi, mutta etenkin murretut sävyt sopivat loistavasti sekä tytöille että pojille. Murrettuihin sinisiin, kuten petroliin on helppo yhdistää esimerkiksi vaaleanpunaista ja keltaista."

Kuva: Johanna Myllymäki

5. Petrolin sininen kehystää esineet kauniisti

"Petrolin hyvä puoli on sekin, että se antaa kauniit kehykset monelle tavaralle. Lastenhuoneissa on mahdollisuus leikitellä erilaisilla geometrisillä kuviomaalauksilla ja jos koko huoneen maalaaminen petrolilla hirvittää, voit kokeilla sitä pienemmällä seinäalueella – maalaa vaikka pelkkä nurkka. Pinterestistä löytyy ihania ja helposti toteutettavia ideoita lastenhuoneen seinämaalauksiin."

Kuva: Frida Steiner
1 kommentti