Miten valitsen oikean kokoisen maton olohuoneeseen? Sisustussuunnittelija auttaa!
Sisustus
Miten valitsen oikean kokoisen maton olohuoneeseen? Sisustussuunnittelija auttaa!
Joskus olohuoneen yleisilmeessä on jotain pielessä – ja todennäköisesti syyllinen on liian pieni matto. Sisustussuunnittelija Maru Hautala auttaa valitsemaan sopivan.
2.11.2017
 |
Meillä kotona

Miten valita oikean kokoinen matto olohuoneeseen? Tämä kysymys askarrutti Meillä kotonan lukijoita, kun pyysimme kysymyksiä uuteen juttusarjaamme "Kysy sisustussuunnittelijalta". Miten matto valitaan, sisustussuunnittelija Maru Hautala?

1. Suurempi kuin sohva

Olohuoneen maton koko määräytyy huoneen kalusteiden mukaan. Monissa kodeissa sohva on yli kaksimetrinen, joten maton täytyisi olla tätä suurempi. Nyrkkisääntönä maton valintaan on se, että maton täytyisi ulottua sohvan alle ja vähintään 10 cm sohvan reunojen yli. Maton koko tulisi aina olla huoneen pääkalustetta suurempi. Sama sääntö koskee myös esimerkiksi divaanisohvaa, joten maton täytyisi ulottua myös divaanin yli.

Ei näin! Tämä matto on liian pieni, sillä se on juuri ja juuri sohvan kokoinen.
Nyt näyttää hyvältä! Tämä matto on tarpeeksi suuri, sillä se ylettyy yli 10 cm sohvan reunojen yli. Tässä kuvassa matto myös yhdistää kalusteet ryhmäksi ja rajaa huoneen eri osa-alueita selkeiksi kokonaisuuksiksi.

2. Pyöreä matto toimii harvoin olohuoneessa

Suomessa tyypillinen mattokoko 160 x 230 cm on auttamatta liian pieni suurimpaan osaan suomalaisten olohuoneista. Neliskanttinen matto rajaa hyvin huonetta ja kalusteryhmää – pyöreitä mattoja en lähtökohtaisesti suosittele olohuoneeseen. Jos maton valinta on haasteellista, kannattaa kysyä apua mattoihin erikoistuneista liikkeistä. Jos oikean kokoista mattoa ei tunnut valmiina löytyvän, saa mattoja saa tilattua myös mittojen mukaan esimerkiksi kotimaiselta VM-Carpetilta.

3. Vähintään 20 senttiä irti seinästä

Matto tulisi sijoittaa huoneeseen siten, että se olisi seinästä irti vähintään 20 senttimetriä. Näin matto antaa huoneelle kehykset.

4. Paksumpi materiaali pitää maton paikoillaan

Maton valinnassa myös materiaali on tärkeä. Lapsi- tai koiraperheille suosittelen paksumpaa materiaalia, jotta se pysyy kauniisti paikoillaan myös lasten touhujen keskellä. Huoneen yleisimekin pysyy skarppina, kun tekstiilit pysyvät arjessa paikoillaan. Pyydä apua, jos valinta tuntuu hankalalta. Sisustussuunnittelijat tekevät mieluusti myös pieniä piipahduksia tuntityönä ja auttavat esimerkiksi mattovalinnan kanssa.

Pääkuva Ferm Living, piirrokset Maru Hautala

Kommentoi »