Täydellinen taulukollaasi – näin sommittelet sen! Sisustussuunnittelija auttaa
Sisustus
Täydellinen taulukollaasi – näin sommittelet sen! Sisustussuunnittelija auttaa
Kaipaako koti jotain persoonallista? Asettele seinälle joukko tauluja. Sisustussuunnittelija Maru Hautala kertoo, miten onnistut.
Julkaistu 7.2.2018
Meillä kotona

Miten sijoittelen taulut seinälle? Mille korkeudelle ja miten niiden olisi hyvä olla linjassa keskenään? Taulujen sijoittelu askarrutti Meillä kotonan lukijoita, kun pyysimme kysymyksiä juttusarjaamme Kysy sisustussuunnittelijalta.

Miten taulut sijoitellaan, sisustussuunnittelija Maru Hautala?

"Ripotellen sijoitellut taulut saattavat tehdä tilasta sekavan oloisen. Harkitut taulukollaasit tuovat ryhtiä huoneeseen. Parhaimmassa tapauksessa tauluseinä on kodin katseenvangitsija ja väripilkku. Suunnittelu on erittäin tarpeellista", Maru Hautala sanoo.

1. Tee kollaasista kapeampi kuin sohva

Jos sijoitat kollaasin huonekalun ylle, keskitä kollaasi kapeammalle alueelle kuin mitä sen alla oleva huonekalu on leveä.

2. Älä sijoita tauluja liian korkealle

Yleinen virhe on sijoittaa taulut liian korkealle. Helppo sääntö on sijoittaa kollaasin keskilinja noin 140 senttimetrin korkeuteen lattiasta. Korkeisiin tiloihin tämä ei välttämättä päde, mutta normaalissa huonekorkeudessa toimii lähes aina.

3. Aseta ylä- tai alareuna samalle tasolle

Helppo keino saada sommitelmasta tasapainoinen on asettaa kollaasin ylä- tai alareuna samalle tasolle. Mittanauhan ja vatupassin avulla saat linjan suoraksi.

4. Leikittele! Lopputulos on kiinnostavampi

Vältä liiallista tasapaksuutta: leikittele teosten koolla ja sekoittele rohkeasti erikokoisia ja -muotoisia kehyksiä.

Hahmottele taulut ikään kuin suorakaiteen sisäpuolelle. Yhdistele mukaan erikokoisia ja -muotoisia kehyksiä, esimerkiksi näin.

5. Tee sommitelma suorakaiteen sisälle

Symmetrisen kollaasin saat hahmoittelemalla tauluista esimerkiksi suorakulmion, jonka sisälle sommittelet erikokoset kehykset.

6. Ota kollaasin mukaan erilaisia töitä

Printtijulisteiden aikakausi alkaa olla ohi, ja tulevina vuosina sisustajat kääntävät katseet grafiikkaan ja maalauksiin. Kannattaa tutustua lähialueiden taidelainaamoihin. Niistä saa lainattua taidetta esimerkiksi kuukausimaksua vastaan. Mikään ei estä käyttämästä asetelman joukossa lasten piirustuksia, valokuvia, postikortteja tai vaikkapa käsitöitä (lue juttu siitä, miten trendikkäitä ne ovat juuri nyt!).

7. Rauhoita kehyksillä

Jos sinulla on sekalainen kokoelma taidetta ja haluat rauhoittaa kollaasin tunnelmaa, valitse tauluihin samanlaiset kehykset.

8. Vältä liiallista sekavuutta

Tyydy kollaasissa kahteen tai kolmeen väriin, jotta tilasta ei tule liian sekava. Jos joukossa on yksi värikkäämpi taulu, on muilla teoksilla hyvä rauhoittaa tunnelmaa ja valita joukkoon esimerkiksi mustavalkoista grafiikkaa.

Mallaa seinälle suunniteltu taulukollaasi ensin lattialle.

9. Ota mukaan muutakin kuin taidetta

Saat kollaasista mielenkiintoisemman, kun lisäät kollaasin joukkoon seinävalaisimen, pienen hyllyn, peilin tai vaikka miniryijyn.

Taulujen lomaan asetellut peilit tekevät tästä sommitelmasta kiinnostavan. Nämä pyöreäreunaiset, värilliset peilit ovat hauskan leikkisiä. (Kuva Muuto)

10. Kokeile rohkeasti

Hahmottele kollaasia ensin lattialla ja teippaa tarvittaessa alueet seinään ennen reikien tekemistä.

Kysy sisustussuunnittelijalta -sarjamme edellisissä osissa Maru Hautala opastaa, miten valitset oikean kokoisen maton olohuoneeseen ja miten kodin kierrätyspisteestä saa tehtyä kauniin ja käytännöllisen.

Jutun piirrokset ja havainnekuvat: Maru Hautala

4 kommenttia