Seinävaatteesta tuli sisustushitti! Tee itse makramee-seinävaate ja räsyryijy
Tee itse
Seinävaatteesta tuli sisustushitti! Tee itse makramee-seinävaate ja räsyryijy
Makramee-seinävaate on huomattavasti helpompi tehdä kuin ensisilmäyksellä uskoisi. Myös sahalaitakuvioinen räsyryijy syntyy helposti trikookuteesta.

Makramee-seinävaate – tarvikkeet:
- muurarinnarua
- haluamasi mittainen rima tai oksa.
Makramee-seinävaate valmistuu näin
- Aloita solmimalla rimaan tai oksaan parillinen määrä vähintään parin metrin mittaisia naruja.
- Tee ensimmäinen kerros. Ota käsiisi kaksi narulenkkiä, eli neljä narua. Tee naruilla kolme tasosolmua päällekkäin alta löytyvien kuvaohjeiden avustuksella. Solmi loppurivi samalla tavalla.
- Aloita seuraavan kerroksen tasosolmukuvio jättämällä ensimmäiset kaksi narua vapaaksi. Jatka seuraavien narujen kanssa, kuten ensimmäisissä solmeiluissa. Tee kolme tasosolmua päällekkäin kaikkiin narupareihin. Jätä rivin lopusta kaksi narua vapaaksi kuten rivin alussakin.
- Toista vaiheet 2 ja 3.
- Jatka työtä reunimmaisista naruista, mutta tee nyt yhdeksän solmun mittaiset pätkät.
- Toista yläosan kuviot (vaiheet 2 ja 3) vielä kertaalleen. Nyt ensimmäinen kerros alkaa jättämällä kaksi laitimmaista narua vapaaksi.
- Pujota puuhelmet narujen painoiksi ja lukitse ne solmuilla.
Makramee-solmeilu vaihe vaiheelta – näin teet tasosolmun:
Naruja tarvitaan parillinen määrä. Yhden narun mitaksi kannattaa varata ainakin pari metriä.
Vie aina toinen ulommaisista naruista kahden keskimmäisen narun päältä toiselle puolelle.
Vie vastakkaisen puolen ulommainen naru kahden keskimmäisen narun alta toiselle puolelle.
Tuo molempien narujen päät toiselle puolelle menevän narun muodostamasta lenkistä läpi. Alta tuleva tulee alakautta ja päältä menevä vastaavasti viedään lenkin päältä läpi.
Voit muokata kuviota tässä kohdassa solmuntekoa kiristämällä sen napakasti rimaan kiinni tai jättämällä vapaata narua väliin. Nyt solmu tehtiin parin sentin päähän rimasta. Myöhemmissä vaiheissa tässä kohdassa solmua voi muokata edelliseen solmuun nähden samalla tavalla.
Jatka tasosolmua viemällä alta tullut naru myös alta takaisin toiselle puolelle.
Vie päältä tuotu naru myös päältä takaisin. Tuo sekä päältä että alta kulkevien narujen päät muodostuneiden lenkkien läpi.
Tämän jälkeen ensimmäinen tasosolmu on valmis.
Jatka solmeilua tekemällä seuraavat tasosolmut aina toistensa peilikuvina.
Muurarinnaru on helppo materiaali aloittelevalle solmeilijalle. Siitä on helppo havaita virheet ja työ etenee joutuisasti.
Puuhelmet sopivat painoiksi narujen päihin. Esimerkkityössä niiden reikiä suurennettiin poralla, jotta naru saatiin läpi.
Myös juuttinaru sopii hyvin makramee-solmeiluun. Luonnonoksa näyttää rennolta ja vapaana roikkuvat pitkät narunpäät antavat vaatteelle varkain lisäpituutta.
Solmeilu koukuttaa, koska erilaista pintaa syntyy niin helposti – vaikkapa jättämällä solmujonojen väliin muutama ylimääräinen sentti narua.
Räsyryijy – tarvikkeet:
- liukuesteverkkoa
- trikookudetta
- virkkuukoukku
- haluamasi mittainen rima ripustuspuuksi.
Räsyryijy valmistuu näin
- Leikkaa liukuesteverkosta haluamasi kokoinen pala. Mallityö on tehty 60 x 60 cm kokoiseen verkkoon. Piirrä halutessasi verkkoon myös suunnittelemasi kuvio.
- Leikkaa trikookudetta 12 sentin pituisiksi pätkiksi.
- Taita yksi kudepätkä kerrallaan kädessäsi kahtia ja koukkaa sopivan kokoisella virkkuukoukulla lenkki verkon langan alta. Vedä molemmat kuteen päät läpi kudelenkin. Kiristä napakasti, mutta varoen ettei verkon kumilanka katkea.
- Jatka verkon täyttämistä edellä esitetyllä tekniikalla. Vaihda kuteen väriä oman mielesi tai mahdollisen piirrustuksesi mukaan.
- Kun räsyryijy on valmis, pujota se rimaan ja solmi kiinni useammasta kohdasta erillisillä kudepätkillä.
Tämän tekniikan muistavat 60-luvulla maitopusseista mattoja tehneet. Trikookuteesta tehtyyn seinävaatteeseen tarvitaan kuteen lisäksi vain liukuesteverkkoa, ripustuspuu ja iso virkkuukoukku. Kuvio tehtiin laskien, mutta sille voi myös piirtää apuviivat. Työn päältä ei huomaa, jos väärän värinen lenkki on lipsahtanut kuvion väärälle puolelle.
Kuteista tehty räsyryijy on yllättävän painava, joten se kannattaa sitoa ripustuspuuhun useammasta kohdasta. Liukuesteverkon lisäksi myös verkkomaiset kankaat sopivat tähän tekniikkaan.
Vinkki!
Seinävaatteen lisäksi tekniikalla voi toteuttaa myös hulppean tuolinpäällisen. Silloin liukuesteverkkoa kannattaa varata niin pitkä pätkä, että valmis vaate yltää sekä istuimen että selkänojan yli.
Räsyryijyn ohjetta muokattu 23.1.2019 klo 11.00: Ohjeessa mainittu ontelokude vaihdettu trikookuteeksi.