Puutarhurin 10 vinkkiä yrttitarhan perustamiseen: tuloksena runsas sato ja hyvinvoivat yrtit!
Pörriäisviikko
Puutarhurin 10 vinkkiä yrttitarhan perustamiseen: tuloksena runsas sato ja hyvinvoivat yrtit!
Istuta yrtit oikein ja valitse kumppanuuskasvit huolella – tuloksena enemmän satoa ja monimuotoinen puutarha! Satokausikalenterin puutarhuri Riikka Lamminpää antaa parhaat vinkit yrttitarhan perustamiseen ja hoitoon.
24.5.2023
 | Päivitetty 12.11.2023
 |
Meillä kotona

1. Muista esikasvatus...

Jos haluat kasvattaa yrtit siemenestä asti, esikasvatus tulee aloittaa kevättalvella helmi-huhtikuussa. Jos kylvöinto herää vasta loppukeväällä, esimerkiksi mäkimeiramia, tilliä, korianteria, kirveliä ja persiljaa voi kylvää myös suoraan penkkiin toukokuussa ilmojen lämmettyä. Satoa voi silloin odotella vasta keskikesän jälkeen.

2. ...tai osta valmis taimi

Hyvinvoivia taimia saa puutarhamyymälöistä tai suoraan puutarhoilta. Myös ruokakaupan yrttejä voi kokeilla istuttaa maahan, ruukkuun tai parvekkeelle. Istuta kaupan yrtti aina isompaan ruukkuun ja poista muovinen suojaruukku. Poista myös juuria mahdollisesti suojaava kangas tai muovi.

Lue myös: Yrttien kasvatus – valitse suosikkisi ja kasvata siemenestä tai taimesta

Yrttien kasvatus onnistuu myös kotona. Kun viljelet itse omat yrttisi, suosikkimaut löytyvät lautaselle kädenojennuksen päästä.

3. Kukkia ja mehiläisiä

Kukat kuuluvat yrttitarhaan, sillä ne houkuttelevat paikalle pölyttäjiä. Esimerkiksi samettikukat sopivat hyvin kaikkeen hyötyviljelyyn, sillä ne torjuvat tuholaisia ja kutsuvat pölyttäjiä. Muita hyönteisiä houkuttelevia kesäkukkia ovat esimerkiksi lobelia, marketta, leijonankita, neilikka ja punahattu. Lue vinkit, joilla saat kesäkukat kukoistamaan ja parhaat vinkit istutuksiin.

4. Monimuotoisuus on tärkeää

Yrttitarhasta kannattaa tehdä mahdollisimman monimuotoinen, sillä erilaiset kasvit houkuttelevat pölyttäjiä puutarhaan. Monimuotoisuus taas on tärkeää puutarhan elinvoimaisuuden kannalta.

Monimuotoisuus tarkoittaa, että puutarhassa, pihalla tai parvekkeella viihtyy mahdollisimman monenlaisia lajeja. Erilaisten eläinten, hyönteisten, kukkien ja hyötykasvien lisäksi puutarhassa olisi hyvä olla esimerkiksi puita ja pensaita, joiden suojiin pölyttäjät pääsevät.

Monimuotoisuutta voi lisätä kasvien ja puiden lisäksi esimerkiksi kompostoimalla jätteet. Kompostissa elää erilaisia mikrobeja ja hyönteisiä, jotka lisäävät puutarhan monimuotoisuutta. Muita hyviä keinoja ovat esimerkiksi hyönteisiä suojaavat hyönteishotellit, tontin reunoille jätettävät risukasat sekä osan nurmialueesta korvaavat villikasvit ja niityt. Parvekkeellekin voi sijoittaa hyönteishotellin.

Lue myös: Komposti – ammattilaisten vinkit käyttöön ja hoitoon

Komposti vähentää kaatopaikkajätettä ja sitä kautta metaanipäästöjä, ja kompostointi onkin ympäristönsuojelua parhaimmillaan. Kompostoinnissa onnistuminen vaatii vain maatumisprosessin säännöllistä seuraamista ja säätämistä. Miten kompostorin käyttö aloitetaan ja miten kompostin hoito onnistuu?

5. Tunnista kumppanuuskasvit

Valitse toisiaan tukevia kumppanuuskasveja. Kumppanuuskasvit viihtyvät vierekkäin, voivat parantaa toistensa makua ja tarvitsevat kasvuympäristöstä samoja asioita, mutta eivätkä kilpaile keskenään. Kumppanuuskasvit voivat myös torjua toistensa tuholaisia ja kasvitauteja. Yrttien kumppaanuskasveja ovat toisten yrttien lisäksi erilaiset myrkyttömät kesäkukat, kuten marketta ja samettikukka, mutta myös esimerkiksi retiisi ja pinaatti.

Tomaatin kumppanuuskasveja ovat esimerkiksi basilika, purjo, kaalit, paprika, minttu ja retiisi. Tomaatin kanssa samaan lavakaulukseen tai pieneen kasvihuoneeseen ei kannata istuttaa perunaa, kesäkurpitsaa tai kurkkua.

Kesäkurpitsan kumppanuuskasveja ovat esimerkiksi herne, maissi, sipuli, pinaatti ja pavut, mutta lähelle ei kannata istuttaa perunaa, retikkaa tai tomaattia.

Perunan kumppanuuskasveja ovat samettikukan lisäksi korianteri, pinaatti, piparjuuri ja kumina. Huonoja kumppaneita ovat kurkku, kurpitsa, tomaatti ja auringonkukka.

6. Istuta yrtit näin:

  1. Kaiva runsasmulatiseen penkkiin tai ruukkuun kuoppa.
  2. Kastele sekä lannoita kuoppa huolellisesti.
  3. Istuta taimi kuoppaan juurenniskan syvyyteen: multaa tulee siihen asti mistä juuret loppuvat ja ylöspäin kasvava varsi alkaa.
  4. Tiivistä multa taimen ympärille. Kastele taimi.

7. Muista lannoitus

Yrttejä voi lannoittaa kahdella tavalla, varastolannoitteella tai kastelulannoitteella. Lannoitus on tärkeä osa yrttien hoitoa, sillä aivan kuten me ihmisetkin myös kasvit tarvitsevat ravintoa kasvaakseen ja voidakseen hyvin.

Varastolannoitusta laitetaan jo istutuskuopan pohjalle kastelun jälkeen. Ripottele varastolannoitteeksi esimerkiksi kanankakkarakeita tai muita lannoitteita. Varastolannoite imeytyy pikkuhiljaa kasvualustaan kasteluiden yhteydessä. Kun yrtti on istutettu, varastolannoitetta voi lisätä pari kertaa kasvukauden aikana. Silloin se ripotellaan taimen ympärille multaan ja käännetään esimerkiksi sormin mullan sekaan.

Kastelulannoite taas liuotetaan kasteluveteen ja ravinteet on samantien yrtin käytettävissä. Kastelulannoitetta käytetään useammin esimerkiksi joka toinen tai kolmas kastelukerta.

Käytä vain toista lannoituskeinoa, ettet liikalannoita yrttejäsi. Katso lannoituspakkauksesta annosteluohjeet.

8. Kastele, kastele, kastele

Tärkeimpiä hoitotoimenpiteitä lannoituksen lisäksi on kastelu. Kastele tarpeeksi: ei niin, että vain pintamulta vähän kostuu, vaan reippaasti, jotta myös syvällä olevat juuret saavat vettä. Avomaalla kasvavia yrttejä kastellaan alkukesästä noin kolme kertaa viikossa ja myöhemmin kesällä yhdestä kahteen kertaan viikossa riippuen sateista.

Kastele yrtit viimeistään, kun multa kuivahtaa. Kuivuneen kasvin lehdet ovat veltot ja multa tuntuu kuivalta. Mullan kosteutta on hyvä kokeilla pintaa syvemmältä niin avomaalla kuin ruukkutarhassakin.

Kastelu kannattaa ajoittaa aikaiseen aamuun tai iltaan jos mahdollista, sillä paahteisena päivänä aurinko haihduttaa osan kosteudesta. Kate auttaa pidättämään kosteuden mullassa niin avomaalla kuin ruukussakin.

Lue myös: Yrteillä lisää makua ja väriä lautaselle! Näin opit käyttämään yrttejä monipuolisesti ruoanlaitossa

Käytä yrttejä monipuolisesti! Yrteillä saa ruokiin, juomiin ja leivonnaisiin helposti lisää aromia ja väriä. Lajikkeisiin kannattaa tutustua yksi kerrallaan, jotta erilaisiin ruokiin sopivat maut tulevat tutuiksi. Oikein säilytettynä ja säilöttynä yrteistä on iloa pitkään.

9. Tuuheampi ja maukkaampi lopputulos

Jotta yrteistä saadaan tuuhea ja ne alkavat kasvattaa uusia sivuhaaroja, ne on hyvä latvoa aika ajoin. Latvominen tarkoittaa, että yrttien pää nipsaistaan pois lehtihangan yläpuolelta kolmannen lehtiparin jälkeen. Latvominen tekee sadosta runsaamman.

Yrttien kukinnot on hyvä poistaa yrteistä alkukesällä, sillä kukinnan jälkeen yrtin maku muuttuu puisevaksi. Kukkiakin voi syödä, ja esimerkiksi rosmariinin ja ruohosipulin kukat ovat todella hyviä! Osan kukista voi jättää, sillä ne ovat myös pölyttäjien mieleen.

10. Sadonkorjuu

Yrteistä saa satoa pitkin kesää. Lehdet kerätään vähän lehtihangan yläpuolelta, jotta yrtti haaroittuu ja tuuheutuu. Kannattaa poimia vain ehjiä lehtiä tai kokonaisia oksia. Maku on mehevä, kun kasvustossa on hyvä nestejännitys. Se tarkoittaa käytännössä, että kasvi näyttää terhakalta, eikä ole nuupahtanut. Nuoren ja kukkimattoman yrtin maku on parhaimmillaan, kukinnan jälkeen maku voi olla puiseva.

Käytä leikkaamiseen saksia, sillä yrttien varret voivat olla sitkeitä. Leikkaa lehdet poikki, niin että leikkauskohdan alapuolelle jää kasvupiste tai lehtihanka, josta kasvi jatkaa kasvamistaan. Samalla voit myös karsia villiintyneitä kasveja, jotka uhkaavat muiden kasvutilaa ympärillä. Paras sadonkorjuun ajankohta on kuiva sää ja aamupäivä, mutta oikeasti yrttejä voi kerätä millon vaan.

Katso Meillä kotonan Koti-ilta, jossa Satokausi-puutarhan Riikka Lamminpää kertoo vinkit yrttitarhan istutukseen ja monimuotoiseen puutarhaan. Katso liven tallenne alta tai Instagramista painamalla tästä!

Korjattu 25.5.2023 klo 7.12: Tarkennettu lannoitukseen liittyvän kohdan sanamuotoa.

Kommentoi »