Viherpiha

Mitä voi istuttaa haudalle? Asiantuntija vinkkaa mainiot perennat

Mitä voi istuttaa haudalle? Asiantuntija vinkkaa mainiot perennat
Mitä perennoja voisi istuttaa haudalle, Viherpihan oululainen lukija kysyy. Haudalle kannattaa valita matalia kasveja, jotka säilyvät kauniina pitkään, sanoo puutarhasuunnittelija Sari Lampinen.
Julkaistu: 22.4.2021
”Yleensä haudan kukkaistutukseen mahtuu kahdesta tai kolmesta eri kasvista koostuva yhdistelmä. Valittavien perennojen tulisi säilyä olemukseltaan kauniina koko kasvukauden. Kasvit eivät myöskään saa olla liian korkeita suhteessa hautakiveen, jotta tekstirivit eivät jäisi kasvien peittoon.
Kasveja valittaessa on tärkeää huomioida hautapaikan valo-olosuhteet, jotka voivat vaihdella aurinkoisesta syvään varjoon.

Huomioi paikalliset ohjeet!

Seurakunnilla saattaa olla erilaisia sääntöjä siitä, mitä hautapaikoille saa istuttaa. Muistathan siis varmistaa paikalliset ohjeet ennen kuin istutat haudalle kasveja.
Varjoisalla hautapaikalla viihtyvät kuunliljalajikkeet, kuten esimerkiksi sinilehtinen ’Halcyon’ tai kirjavalehtinen ’June’, sekä ainavihanta taponlehti. Niiden seuraksi sopii varjosta puolivarjoon viihtyvä, kermanvalkokukkainen pikkutöyhtöangervo.
Lehtotaponlehti.
Kuunlilja 'Halcyon' (oikealla etualalla).
Kestäviä perennoja puolivarjoon ovat loppukesällä kukkivat jaloangervot ja olemukseltaan sirot lehtoakileijat. Matalat, runsaasti kukkivat peittokurjenpolvet sekä pikkusydämet ovat helppohoitoisia kasveja niin puolivarjoon kuin aurinkoonkin.
Lehtoakileija.
Peittokurjenpolvi.
Kesäpikkusydän.
Kaunislehtinen grönlanninhanhikki ja pitkään kukkiva harmaakurjenpolvi ’Ballerina’ ovat molemmat matalia ja sopivat hyvin aurinkoisen paikan kukkaistutukseen. Korkeahkot päivänliljat ovat myös kestävä valinta Oulun korkeudella. Kukinta alkaa jo varhain keväällä, jos istutat perennojen väleihin monivuotisia kevätsipulikasveja, kuten lumikelloja, helmililjoja tai talventähtiä.”
Grönlanninhanhikki kasvaa tiiviin mattomaisesti ja kukkii pienin valkoisin kukin.
Harmaakurjenpolvi.
Päivänlilja (keltaisena kukkiva kasvi etualalla).
Lumikello.
Helmililja.
Talventähti.
Kysymys ja vastaus on aiemmin julkaistu Viherpiha 8/2020 -lehdessä. Asiantuntijana puutarhasuunnittelija, MSGD, Sari Lampinen.
Yksi vaihtoehto on istuttaa haudalle yksivuotisia kesäkukkia. Katso täältä aurinkoisen paikan kesäkukat, täältä varjoisan ja täältä puolivarjoisan.
Kommentoi »