Pekan blogi: tehokkaasti tasalämpöistä
Rakenna ja remontoi
Pekan blogi: tehokkaasti tasalämpöistä
Metsästä messutaloksi – osa 6: Messutalon tekniikka on valjastettu säästämään energiaa. Tehokkuus ja toimivuus näkyvät eri puolilla taloa.
28.2.2013
 |
Meidän Talo

Messukohteen kustannustehokkuus perustuu talon passiivirakenteeseen. Seinissä on eristeenä 200 mm mineraalivillaa ja 90 mm:n polyuretaanilevyt.

– Muuten talotekniikka on aika lailla samanlainen kuin ihan tavallisessa matalaenergiatalossa. Kaukolämmitys on ohjattu vesikiertoiseen lattialämmitykseen. Ilmanvaihto on varustettu hyvällä lämmön talteenottolaitteella, jonka vuosihyötysuhde on noin 75 prosenttia, työpäällikkö Pekka Tavi kertoo. Sisätilojen valaistukseen on valittu energiatehokkaita ledivaloja. Pikapuoliin taloon saapuu varaava takka. – Kun huonelämpötila nousee takkaa lämmitettäessä, termostaatti sulkee lämpimän veden kierron lattiasta, ja säästöä syntyy. Kun lämpötila laskee, vesikierto tulee taas mukaan. Plaanolattiassa lämmityksen reagointi on nopeaa, eikä siinä tule viiveitä lämpenemiseen tai viilenemiseen kuten betonilattiassa, Tavi valaisee.

Yksi talon erikoisuuksista on pyykkikuilu. Likapyykin voi heittää yläkerrassa kuiluun, jota pitkin se kulkeutuu suoraan kodinhoitohuoneen likapyykkikoriin.

Seuraavaksi talolle odotetaan pintamateriaaleja. Seinät on pohjamaalattu, mutta työmiesten tarvitsemat huonekortit, joista käy ilmi, mitä värejä ja materiaaleja mihinkin huoneeseen tulee, eivät ole vielä valmiit. – Kaavailin, että sisäpuoli olisi valmis helmikuun loppuun mennessä. Realistisempi arvio on maaliskuun loppu. Eihän tässä mikään kiire ole, kun messut ovat vasta kesällä.

Työpäällikkö Pekka Tavi Jukka-taloista tarkkailee tässä blogissa omin silmin, kuinka talotehtaan Trendo-suurelementtitalo nousee Hyvinkään asuntomessuille kesäksi 2013. Pekka itse asuu Lahdessa.

Kommentoi »