
Vau, mikä villasukkaviini! Syksyn parhaat viinit tuovat makua ruokapöytään ja lämpöä sohvannurkkaan
Villasukkaviinit ovat täyteläisiä ja runsaita, hedelmäisiä ja hapokkaita. Nappaa paras pari juustolautasen, sienirisoton tai lihapadan seuraan.
Syksyn villasukkaviinit erottuvat ennen kaikkea rakenteellaan ja tasapainollaan. Niissä on kypsää hedelmäisyyttä, joka tekee mausta miellyttävän ja helposti lähestyttävän. Tähän liittyy viinin aromimaailma: punaviineissä usein tummat marjat, luumu ja lämmin mausteisuus, kun taas valkoviineissä kypsä sitrus, trooppiset hedelmät ja kermainen omenaisuus. Hedelmäisyyden rinnalla hapokkuus on keskeinen. Kun viinissä on paljon makua ja täyteläisyyttä, hapokkuus pitää sen raikkaana ja eloisana eikä juoma tunnu raskaalta.
Villasukkaviinit asettuvat tyylillisesti usein keskitäyteläisiin ja täyteläisiin punaviineihin sekä runsaampiin valkoviineihin. Niitä yhdistää ominaisuus, jota voisi kutsua ”juotavuuden ja syvyyden liitoksi” – viinit tarjoavat monikerroksisuutta, lämpöä ja seesteisiä herkutteluhetkiä.
Ilkka Sirén on kansainvälisesti palkittu viinivaikuttaja, joka on toiminut Maku-lehden viiniasiantuntijana jo 15 vuotta.
Klassikon makua
Mikä? Valkoviini trendaa nyt isosti, ja jopa punaviineistä tunnettu viinialue Rhône panostaa määrätietoisesti valkoisten tuotantoon. Alueen valkoviinit ovat vielä suhteellisen pieni osa kokonaisuutta, mutta tuotteiden kirjo ja laatu kasvavat koko ajan. Tämä viini on klassinen sekoitus alueen perinteisiä rypäleitä, kuten Marsannea, Roussannea ja Viognieria. Viinissä yhdistyvät kukkaisen persikkainen ja sitruksinen tuoksu sekä pehmeä ja kevyesti yrttinen maku.
Minkä kanssa? Äyriäispasta tai kermaisen pehmeä juustolautanen. Runsas rakenne kestää hyvin myös paahdetun kanan tai possun, etenkin jos lisukkeena on sitruunaa, yrttejä tai kermaista kastiketta.

Lähes sukua kermalle
Mikä? Chileläinen chardonnay edustaa runsasta ja lähes kermaista tyyliä. Maun trooppiset hedelmät, kuten mango ja ananas, yhdistyvät hienosti tammen aromeihin. Viini kypsyy munan muotoisissa betonisammioissa ja tammitynnyreissä. Tynnyri tuo viiniin paahteista syvyyttä ja pyöreyttä, betonin huokoisuus ja muoto lisäävät hienovaraista hapen vaikutusta ja pitävät sakan liikkeessä. Tuloksena on kermaisuutta, rakennetta ja moniulotteisuutta ilman liiallisia tammen aromeja. Hapokkuus herauttaa veden kielelle ja saa katseen siirtymään kohti ruokapöytää.
Minkä kanssa? Paistettu lohi sitruunavoikastikkeella, kermaisa sienirisotto tai uunipaahdettu kurpitsa.

”Syksyiset viinit pääsevät oikeuksiinsa, kun ne yhdistää kauden raaka-aineisiin: paahdetut juurekset, sienet ja pataruoat nostavat viinin aromit uudelle tasolle.”
Viehkeä kuin mikä!
Mikä? Portugalin Dãosta kotoisin oleva viini on sekoitus paikallisia rypälelajikkeita, kuten Touriga Nacionalia, Afrocheiroa, Jaenea ja Rufetea. Dão on Portugalin mittakaavassa viileähkö viinialue, jossa korkeus ja Atlantin vaikutus tuovat viineihin raikkautta. Lisäksi graniittinen maaperä antaa viinille hienovaraista mineraalisuutta ja jäntevyyttä. Tuoksu on mehevä: kypsää kirsikkaa, luumua, mustaherukkaa, mausteisuutta ja hentoa savuisuutta. Täyteläinen suutuntuma, eloisa hapokkuus ja hennon tanniininen raami tekevät kokonaisuudesta viehättävän.
Minkä kanssa? Tarjoa punaviini chorizo-papukeiton tai vaikkapa reuben-leivän kanssa.

Perinteistä modernimmin
Mikä? Georgian ylpeydenaihe, saperavi-punaviini, tunnetaan syvästä väristään ja voimakkaasta rakenteestaan. Maanalaisissa kvevri-saviastioissa käytetty viini saa vivahteikkaita sävyjä ja makuja: kuivattua luumua, karhunvatukkaa ja mausteista yrttisyyttä. Tanniinit ovat jykevät, mutta samalla viini on eloisa ja aromikas. Saperavi on erikoinen lajike, sillä mehu rypäleen sisällä on myös punaista. Tämä antaa viinille intensiivisen värin. Georgialaisessa viinissä yhdistyy muinainen viiniperintö ja moderni runsaan hedelmäinen ote.
Minkä kanssa? Täydellinen pari tomaattisen lihapadan, kuten osso bucon tai munakoisokääryleiden kylkeen.

Mikä? Ribera del Dueron Tempranillo-rypäleestä valmistettu viini on klassinen esimerkki espanjalaisesta crianza-tyylistä. Runsas tammen käyttö antaa viinille tyypillisen vaniljan tuoksun, mausteisen paahteisuuden ja kerroksellisen aromin, jossa tummat marjat yhdistyvät suklaaseen ja pippuriin. Viini on tanniininen ja ryhdikäs, mutta hapokkuus tuo tasapainoa. Tämä ruokaviini palkitsee täyteläisellä syvyydellä ja pitkällä jälkimaulla.
Minkä kanssa? Tarjoa ryhdikkäiden liharuokien tai manchegojuuston kanssa. Dekantoi noin tunti ennen tarjoilua.
