Jaanan sienirisotto ja fenkoli-omenasalaatti tekevät arjesta juhlaa – poimi herkullinen resepti!
Kasvis
Munaton
2 h 50 min
{
Aktiivinen 50 min
Passiivinen 2 h
Jaana Reen työskentelee vuoropäällikkönä Viking Linen Mariella -laivalla. Jaanan reseptillä itse keitetystä sieniliemestä, rapeiksi paistetuista kantarelleista ja raikkaasta fenkoli-omenasalaatista syntyy ihana risotto tummeneviin syysiltoihin. "Tykkään kokeilla kotona kaikkia uusia ideoita, ja avomieheni toimii koekaniinina, useimmiten tyytyväisenä. Risotto on yksi arkibravuureistani sen helppouden takia. Se on myös mainio lisuke riistalle", Jaana sanoo.
Jaanan sienirisotto ja fenkoli-omenasalaatti valmistetaan näin:
Valmista sieniliemi jo edellisenä päivänä. Paahda herkkusieniä kuivassa kattilassa, kunnes niistä alkaa irrota nestettä. Lisää siitakesienet ja vesi. Anna kiehua hiljalleen poreillen noin tunti. Älä siivilöi, vaan anna maustua yön yli jääkaapissa. Voit keittää lientä kerralla isomman määrän ja pakastaa osan.
Valmista fenkoli-omenasalaatti. Leikkaa fenkolista latva pois ja leikkaa latvapäästä alkaen mandoliinilla ohuita suikaleita. Upota suikaleet sitruunalla maustettuun jääveteen. Leikkaa omena kuorineen ohuiksi suikaleiksi. Laita ne myös jääveteen odottamaan. Tee vinegretti sekoittamalla öljy, viinietikka, sitruunankuori ja mausteet keskenään. Ennen tarjoamista valuta ja kuivaa fenkolija omenasuikaleet. Lisää silmusalaatti ja vinegretti ja pyöräytä sekaisin.
Puhdista kantarellit ja puolita isoimmat. Kuumenna paistinpannu, lisää rypsiöljy ja sienet. Paista, kunnes enin neste on haihtunut. Lisää nokare voita ja timjami. Paista vielä, kunnes sienet ovat pinnalta hieman rapeita. Mausta suolalla ja pippurilla. Jätä sienet odottamaan risoton valmistumista.
Paahda pähkinät suolan kanssa pannulla kauniin ruskeiksi.
Siivilöi ja kiehauta sieniliemi.
Hienonna sipulit ja kuullota niitä ja riisiä öljyssä kattilassa. Lisää viini ja sekoita, kunnes viini on melkein haihtunut. Lisää sienilientä kauhallinen kerrallaan sitä mukaan, kun edellinen on imeytynyt. Sekoita risottoa koko ajan varovasti muovinuolijalla tai puukauhalla, jotta tärkkelys irtoaa tasaisesti riisistä. Varo keittämästä liian kypsäksi.
Mausta risotto sitruunamehulla, voilla, suolalla ja mustapippurilla. Lisää ranskankerma ja juustoraaste. Viimeistele kantarelleilla, pähkinöillä ja fenkoli-omenasalaatilla.