


Jaanan sienirisotto ja fenkoli-omenasalaatti tekevät arjesta juhlaa – poimi herkullinen resepti!
2 h 50 min
{
Aktiivinen 50 min
Passiivinen 2 h 0 min
Jaana Reen työskentelee vuoropäällikkönä Viking Linen Mariella -laivalla. Jaanan reseptillä itse keitetystä sieniliemestä, rapeiksi paistetuista kantarelleista ja raikkaasta fenkoli-omenasalaatista syntyy ihana risotto tummeneviin syysiltoihin. "Tykkään kokeilla kotona kaikkia uusia ideoita, ja avomieheni toimii koekaniinina, useimmiten tyytyväisenä. Risotto on yksi arkibravuureistani sen helppouden takia. Se on myös mainio lisuke riistalle", Jaana sanoo.
Reseptin ainekset
4 annosta
Sieniliemi
350 g
herkkusieniä
15 g
kuivattuja siitakesieniä
1 l
vettä
Rapea fenkoli-omenasalaatti
1
fenkoli
1
kotimainen omena
½ dl
oliiviöljyä
3 rkl
omenaviinietikkaa
1
sitruunan kuori
1 tl
hunajaa
¼ tl
suolaa
⅓ tl
mustapippuria
50 g
miniversoja tai silmusalaattia
Paistetut kantarellit
½ l
tuoreita kantarelleja
½ rkl
rypsiöljyä
1 rkl
voita
1
timjamin oksa
⅓ tl
suolaa
¼ tl
mustapippuria
Paahdetut pähkinät
½ dl
cashewpähkinöitä
½ tl
suolaa
Sienirisotto
1
sipuli
1
valkosipulinkynsi
3½ dl
risottoriisiä (Carnaroli tai Arborio)
2 dl
kuivaa valkoviiniä
noin 8 dl
sienilientä
½-1
sitruunan mehu
2 rkl
voita
2 rkl
ranskankermaa
⅓ tl
mustapippuria
50 g
gruyerejuustoa
Jaanan sienirisotto ja fenkoli-omenasalaatti valmistetaan näin:
- Valmista sieniliemi jo edellisenä päivänä. Paahda herkkusieniä kuivassa kattilassa, kunnes niistä alkaa irrota nestettä. Lisää siitakesienet ja vesi. Anna kiehua hiljalleen poreillen noin tunti. Älä siivilöi, vaan anna maustua yön yli jääkaapissa. Voit keittää lientä kerralla isomman määrän ja pakastaa osan.
- Valmista fenkoli-omenasalaatti. Leikkaa fenkolista latva pois ja leikkaa latvapäästä alkaen mandoliinilla ohuita suikaleita. Upota suikaleet sitruunalla maustettuun jääveteen. Leikkaa omena kuorineen ohuiksi suikaleiksi. Laita ne myös jääveteen odottamaan. Tee vinegretti sekoittamalla öljy, viinietikka, sitruunankuori ja mausteet keskenään. Ennen tarjoamista valuta ja kuivaa fenkolija omenasuikaleet. Lisää silmusalaatti ja vinegretti ja pyöräytä sekaisin.
- Puhdista kantarellit ja puolita isoimmat. Kuumenna paistinpannu, lisää rypsiöljy ja sienet. Paista, kunnes enin neste on haihtunut. Lisää nokare voita ja timjami. Paista vielä, kunnes sienet ovat pinnalta hieman rapeita. Mausta suolalla ja pippurilla. Jätä sienet odottamaan risoton valmistumista.
- Paahda pähkinät suolan kanssa pannulla kauniin ruskeiksi.
- Siivilöi ja kiehauta sieniliemi.
- Hienonna sipulit ja kuullota niitä ja riisiä öljyssä kattilassa. Lisää viini ja sekoita, kunnes viini on melkein haihtunut. Lisää sienilientä kauhallinen kerrallaan sitä mukaan, kun edellinen on imeytynyt. Sekoita risottoa koko ajan varovasti muovinuolijalla tai puukauhalla, jotta tärkkelys irtoaa tasaisesti riisistä. Varo keittämästä liian kypsäksi.
- Mausta risotto sitruunamehulla, voilla, suolalla ja mustapippurilla. Lisää ranskankerma ja juustoraaste. Viimeistele kantarelleilla, pähkinöillä ja fenkoli-omenasalaatilla.
Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat