Ostoskori

Ostoskorissasi ei ole tuotteita.

Jatka ostoksia
Suosittelemme
Hei hei hävikki

6 × idea parsanperkeistä! Hävikkikokki, ota kaikki maut talteen hyödyntämällä myös parsankuoret ja -kannat

Parsa tuo kevään hävikkikokin keittiöön. Ota kuoret ja varrenpätkät käyttöön, jotta saat kaiken irti heleänvihreästä parsakaudesta.

Ohuet vihreät parsat voi nauttia kuorineen, mutta parsa on syytä kuoria, jos kuori tuntuu paksulta. Poista myös varren kuiva tyvi. Taivuta vartta käsin: tuore parsa napsahtaa poikki juuri siitä kohdasta, missä varsi muuttuu puumaiseksi.

Hyödynnä kuoret ja tyvet mauntuojina. Keitä kuoret ja tyviosat suolatussa vedessä kattilassa. Siivilöi vesi talteen. Se on loistava pohja keitoille ja kastikkeille. Heleänvihreän liemen saat, kun soseutat keitinveden kuorineen. Pakasta ja käytä myöhemmin.

Vinkki!

Nuupahtaneetkin parsat ovat elvytettävissä. Leikkaa parsoista tyviosa pois. Aseta parsanippu pystyyn vesiastiaan ja pane yöksi jääkaappiin.

Nappaa helpot reseptivinkit parsanperkeiden hyödyntämiseen

1. Rapeat parsasiivut sopivat keittojen ja salaattien ripotteiksi

Uppopaista parsankuorisiivut rapsakaksi ripotteeksi. Huuhtele ja kuivaa yhden parsanipun kuoret hyvin. Kuumenna 1 dl rypsiöljyä pannulla. Paista kuoret nopeasti muutamassa erässä kuumassa öljyssä. Valuta paistetut siivut talouspaperin päällä. Mausta suolalla. Käytä keittojen ja salaattien ripotteina.

2. Kuorista syntyy parsatahnaa tai salaatinkastiketta

Ryöppää noin 5 dl parsankuorisiivuja nopeasti kiehuvassa vedessä. Siivilöi ja upota hetkeksi jääveteen. Valuta. Lisää kuoret basilikan kanssa pestoon tai surauta tölkkipapujen tai herneiden kera tahnaksi. Helpon salaatinkastikkeen saat, kun soseutat kuoret jogurtin kera ja maustat sitruunalla, suolalla ja pippurilla.

3. Valmista pikkeliparsaa

Kuori parin parsanipun kuivat varrenpätkät ja leikkaa ne viipaleiksi. Mittaa kattilaan 1 dl valkoviinietikkaa, 2 dl sokeria ja 3 dl vettä. Kiehauta niin, että sokeri liukenee nesteeseen. Pane parsat ja muutama valkosipulinkynsi lasitölkkiin. Kaada päälle kuuma liemi. Sulje kannella ja anna maustua kylmässä pari päivää.

4. Anna kuorten tuoda arkeen lisämakua

Säästä parsankuoret ja laita ne jäävedessä jääkaappiin. Upota valutetut, kuivatut ja hienonnetut kuoret muutaman päivän sisällä munakkaaseen, piirakantäytteeseen tai vokkiin. Voit lisätä kuoret myös pastan keitinveteen vähän ennen kuin pasta on kypsää. Näin saat kuin huomaamatta lisää väriä, makua ja vitamiineja arkiruokaan.

5. Marinoidut parsankuoret sopivat salaattiin

Pane yhtä paljon parsankuorisiivuja ja oliiviöljyä kulhoon. Lisää puolikkaan sitruunan mehu, muutama yrtinoksa, ripaus suolaa ja pippuria sekä halutessasi hieman valkosipulia tai chiliä. Siirrä kuoret mausteöljyssä jääkaappiin muutamaksi päiväksi. Ota huoneenlämpöön noin tunniksi. Käytä salaatissa tai voileipien täytteenä.

6. Parsankuoririsotto saa makua parsanperkeistä keitetystä liemestä

Hävikkikokin keväinen parsarisotto valmistetaan parsanperkeistä keitetystä liemestä. Kurkkaa ohje parsankuoririsottoon täältä.

Parsankuoririsotto
Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirje tästä

Parhaat poiminnat suoraan sähköpostiisi.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt