
Marjojen pakastaminen ei tapa bakteereja tai homeita, mutta miinusasteet estävät niitä toimimasta. Mitä nopeammin tuote jäätyy, sitä pienempiä jääkiteitä muodostuu ja marjat pysyvät kiinteänä. Nopeus on valttia myös sulatettaessa. Sulata marjat mikrossa, vesihauteessa tai huoneenlämmössä, jolloin c-vitamiini ja rakenne säilyvät parhaiten.
Marjojen pakastaminen – 7 tärkeää vinkkiä
1. Pakasta vain ensiluokkaisia ja tuoreita marjoja.
Pakasta marjoja käyttötarkoituksen mukaan soseena, survoksena ja kokonaisina.
2. Laita pakastin viilenemään
Kun säilöt suurempia määriä, laita pakastin pakastusteholle jo ½–1 vuorokausi ennen pakastamista. Pakastimen lämpötila jäähtyy yleensä –18 asteesta –24 asteeseen. Tarkista ohje pakastimen käyttöohjeesta.
3. Pakkaa pakastettavat marjat tiiviisti:
- muovipussiin, jos pakastimessa on vähän tilaa. Muotoile pussi litteäksi ja jätä pussiin mahdollisimman vähän ilmaa.
- kartonkiseen biohajoavaan laatikkoon, kun haluat uudet puhtaat rasiat.
- hyvin pestyyn maitopurkkiin. Sulje maalarinteipillä.
- muoviseen pakasterasiaan, jolloin sulattaminen on siististä ja rasian uudelleen käyttö helppoa.
Muista!
Marjat tulee pakata tiiviisti. Jätä kuitenkin soseutetuille marjoille hieman laajenemisvaraa.
4. Käytä sokeria
Lisää marjakerrosten väliin sokeria (½–1 dl/litra marjoja). Se korvaa pakastettaessa häviävää marjojen luonnollista sokeria ja säilöö jonkin verran c-vitamiinia.
5. Muista merkinnät
Kirjoita pakkauksen päälle sisältö ja pakkausajankohta. Muisti on yllättävän hatara.
6. Säilytä pakastettavat marjat koko ajan viileässä
Laita pussit ja purkit jääkaappiin viilenemään, kunnes pakastin on riittävän kylmä. Nosta paskatettavat marjat pakastimen pakastuslokeroon.
7. Palauta pakastimen lämpötila
Muista kääntää pakastusteho pois noin puolen vuorokauden kuluttua.
Vinkki!
Iskikö säilömisuupumus, kun satoa on vielä jäljellä? Pakasta satokauden marjoja sellaisenaan ja keitä mehuksi tai hilloksi talven aikana.