Kotivinkki

Pakastajan muistilista

Pakastajan muistilista

Pakasta kauden marjat talteen. Talvi muuttuu mukavammaksi, kun pakastin on täynnä vitamiinipommeja.
Teksti Kotivinkki
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto
Mainos

Pakastusvinkit

Pakastaminen ei tapa bakteereja tai homeita, mutta miinusasteet estävät niitä toimimasta. Mitä nopeammin tuote jäätyy, sitä pienempiä jääkiteitä muodostuu ja marjat pysyvät kiinteänä. Nopeus on valttia myös sulatettaessa. Sulata marjat mikrossa, vesihauteessa tai huoneenlämmössä, jolloin c-vitamiini ja rakenne säilyvät parhaiten.

Muista nämä marjoja pakastaessa

1. Pakasta vain ensiluokkaisia ja tuoreita marjoja. Pakasta marjoja käyttötarkoituksen mukaan soseena, survoksena ja kokonaisina.

2. Kun säilöt suurempia määriä, laita pakastin pakastusteholle jo ½-1 vuorokausi ennen pakastamista. Pakastimen lämpötila jäähtyy yleensä -18 asteesta -24 asteeseen. Tarkista ohje pakastimen käyttöohjeesta.

3. Pakkaa tiiviisti, mutta jätä soseutetuille marjoille hieman laajenemisvaraa;

- muovipussiin, jos pakastimessa on vähän tilaa. Muotoile pussi litteäksi ja jätä pussiin mahdollisimman vähän ilmaa.

- kartonkiseen biohajoavaan laatikkoon, kun haluat uudet puhtaat rasiat.

- hyvin pestyyn maitopurkkiin. Sulje maalainteipillä.

- muoviseen pakasterasiaan, jolloin sulattaminen on siististä ja rasian uudelleen käyttö helppoa.

4. Lisää marjakerrosten väliin sokeria (1/2-1 dl / litra marjoja). Se korvaa pakastettaessa häviävää marjojen luonnollista sokeria ja säilöö jonkin verran c-vitamiinia.

5. Kirjoita pakkauksen päälle sisältö ja pakkausajankohta. Muisti on yllättävän hatara.

6. Laita pussit ja purkit jääkaappiin viilenemään, kunnes pakastin on riittävän kylmä. Nosta pakastimen pakastuslokeroon.

7. Muista kääntää pakastusteho pois noin puolen vuorokauden kuluttua.

Vinkki! Iskikö säilömisuupumus, kun satoa on vielä jäljellä? Pakasta satokauden marjoja sellaisenaan ja keitä mehuksi tai hilloksi talven aikana.

Katso myös:

Julkaistu: 20.6.2012
Katso myös nämä