
Omakotitalon valaisimien upotus onnistuu esimerkiksi purkamalla osa paneelikatosta, kunhan huomioidaan suojaetäisyydet. Paneelikaton voi myös rakentaa osaksi uusiksi ja tehdä kattoon spoteilla ja paneelin suunnan muutoksilla mielenkiintoisia sisustuksellisia yksityiskohtia, joilla saadaan myös valaistus kuntoon. Arkkitehdeilta ja sisustussuunnittelijoilta saa vinkkejä toteutukseen.
Haltexilla päällystetty levykatto tai kipsilevykatto on taas tehtävä kokonaan uusiksi, mikäli siihen halutaan upottaa valaisimia. Samalla voi miettiä, voiko kattoa madaltaa ja piilottaa rakenteisiin epäsuoraa valaistusta korostamaan esimerkiksi tehosteseinää.
Omakotitalon katon purkaminen voi lopulta olla melko pieni vaiva saavutettuun valaistushyötyyn nähden. Tutki remonttimiehen kanssa katon rakennetta, ja ota yhteys sähköurakoitsijaan, joka nähtyään katon osaa arvioida kuinka työläs ja hintava muutostyö on. Hinnassa kannattaa huomioida se, että valaistuksen lisäys parantaa aina elämänlaatua.
Valaistuksen voi ottaa myös osaksi kiinteitä rakenneratkaisuja kuten hyllyjä ja portaikkoja, ja varata tauluvaloille ja muille koristevaloille paikkoja. Arjen luksusta ovat myös liiketunnistimella syttyvät vaatekaappi- tai komerovalot ja se, että makuuhuoneen yleisvalon saa sammutettua nousematta sängystä. Tapahtuipa se sitten kaukosäätimellä tai katkaisimesta vuoteen vierestä.
Omakotitalon valaistus kuntoon lautalla tai valeseinällä
Mikäli omakotitalon kattoa ei halua tai voi purkaa, ja huonekorkeus antaa myötä, kattoon valopistokkeen ympärille voidaan rakentaa erillinen “lautta”, jolloin osa katosta lasketaan alas. Lauttaan voidaan upottaa tai asentaa alavaloa tai epäsuoraa valoa, jolla saadaan valaistus kuntoon.
Tämä valaistuksen malli sopii hyvin esimerkiksi vanhoihin omakotitaloihin, joissa on korkeat huoneet. Halogeenivaloille riittää tosin 15 senttimetrin laskukin.
Jos tila on riittävän suuri, voi myös miettiä valeseinän rakentamista eli koolata ja levyttää joko osan seinästä tai koko seinän, johon asentaa kiinteitä valoja tai sisustusvaloja. Upotus vaatii minimissään noin 10 cm tilaa.
Vaihtoehtoisesti katonrajaan seinän viereen voidaan tehdä syvennys, jonka taakse piilotetaan epäsuora valonlähde, joka maalaa seinän valolla. Tähän voidaan käyttää ledinauhaa tai loisteputkea.
Valaistuksen a ja o: oikea valonlähde jokaiseen valaisimeen
Lamppuostosten tekeminen ei ole kaikkein yksinkertaisinta. Valaistustuotteiden myynti on siirtynyt osaksi marketteihin, joissa palvelua ja asiantuntemusta ei ole tarjolla kuten erikoisliikkeessä.
Kehittyvä tekniikka, ja siitä jaettu vaihteleva informaatiotulva voi hämmentää kuluttajaa. Yksin energiansäästölamppujen valikoima on kasvanut hurjasti; on tullut lisää tehoja, kokoja ja muotoja. Himmennettävyyskin on parantunut.
Tavallisimpia kodeissa käytettyjä valonlähteitä ovat:
- loisteputket
- pienloistelamput
- energiansäästölamput
- halogeenilamput
- hehkulamput
- valokuidut
- LED-lamput.
Energiansäästölamput eivät kuumene niin paljon kuin hehkulamput. 60 W valaisimeen voi aivan hyvin laittaa 75 W tehoa vastaavan energiansäästölampun. Kun valaistus on kunnossa, tilassa näkee paremmin ja tuntuu paremmalta.
Se miten valonlähde käyttäytyy eri valaisimissa mietityttää ammattilaista eniten. Suurin osa markkinoiden designvalaisimista esimerkiksi on suunniteltu hehkulamppua varten. Energiansäästölampun kannan liitäntälaite tekee siitä kookkaamman. Kiertämällä pienoisloistelampun hehkulampulle suunniteltuun valaisimeen valopiste siirtyy alemmaksi ja valaisimen luonne muuttuu valon tulleessa ulos lampusta eri tavoin.
Valonlähteen valinnassa kannattaa huomioida:
- valon värisävy eli kelvin-luku
- värintoisto-ominaisuudet
- lampun teho
- energiatehokkuus
- käyttöikä.
Myös valaistuksen säädettävyydellä voi olla merkitystä. Kaikkia lamppuja ei voi himmentää.
Hyvien edullisten valaisimien valikoima on nykyään laaja ja hyvä, mutta valaisinta ei kannata ostaa pelkästään ulkonäön takia. Eleettömällä valaisimella kiinnitetään huomio kotiin ja luodaan puitteet toiminnalle. Toiset design-valaisimet ovat enemmänkin sisustuselementtejä. Koristevaloilla ja designvaloilla voi leikitellä sitten, kun tilan muu valaistus on kunnossa.
Asiantuntija: valaistussuunnittelija Ari Peltola, Edec Oy