Jos kasvimaa saisi valita viljeltävät vihannekset, härkäpapu kuuluisi kasvatuslistalle joka vuosi. Virnakasvin juuristo työntyy syvälle maahan ja ottaa sieltä ravinteita, jotka jäävät salaattien, sipulien ja muiden pintajuuristen lajien ulottumattomiin. Juuriston tekemät huokosverkostot parantavat maan ilmavuutta. Savimaa voi hyötyä tästä jopa vuosia.
Vaikka härkäpavun juuristo haarautuu voimakkaasti, vettä ottavia hiusjuuria kehittyy melko niukasti. Kasvi onkin arka sekä poudalle että märkyydelle. Köyhässä ja kuivassa maassa taimi jaksaa kasvattaa vain yhden hontelon verson. Otollisissa olosuhteissa papu kasvaa tuuheaksi pehkoksi ja tuottaa roppakaupalla muhkeita palkoja. Myös lajike, kylvösiemenen laatu ja kasvutila vaikuttavat kasvuston pensastumiseen.
Jos raaskit, kerää maistiaisiksi viisisenttisiä palkoja ja kypsennä ne sellaisenaan. Siemenet ovat herkullisimpia keskenkasvuisina, jolloin ne kypsyvät nopeasti muiden tuoreiden vihannesten tapaan. Tässä kasvuvaiheessa siemenen kiinnittymiskohta palkoon erottuu lähes valkoisena.
Siementä peittää ohut kuori, jonka voit jättää paikalleen. Kun siemenet kovenevat ja pullistelevat palon sisällä, niiden kypsymisaika pitenee ja kuori kannattaa poistaa. Palon tuleentumisen alkamisen tunnistat sen kärjen tummumisesta ja sauman raottumisesta. Lopulta palko mustuu ja sitkistyy. Tällöin siemenet sopivat kuivattaviksi ruokia, versokasvatusta ja seuraavan vuoden kylvöjä varten.
Valitse lisäykseen pulleimmat ja maukkaimmat siemenet. Vanhoilla papukannoilla näin on tehty vuosisatoja.
Näin onnistuu härkäpavun kasvatus
Maa
Paras sato vettä pidättävässä ja syvämultaisessa maassa, jonka ravinnetila on hyvä. Ihanteellinen pH-luku on 6,5–7.
Valo
Aurinkoinen kasvupaikka.
Esikasvatus
Huhti–toukokuussa. Esikasvatus varmistaa sadon pohjoisessa. Kylvä siemenet kennoihin tai potteihin.
Siementen esikäsittely
Liota siemeniä vedessä pari tuntia tai yön yli, jotta ne turpoavat. Voit myös esi-idättää pavut kostean talouspaperin välissä. Kylvä heti, kun kuori raottuu.
Avomaankylvö
Aikaisin keväällä, kun maa on kunnossa. Siemen itää jo +5-asteisessa maassa. Peittele siemen 5–10 sentin syvyisen kylvövaon pohjalle. Sopiva taimiväli on noin 15 senttiä ja riviväli 30–60 senttiä.
Kasvuharso
Nostaa helposti lämpötilan liian korkeaksi. Kasvun ja sadonmuodostuksen kannalta paras lämpötila on 15–18 astetta. Taimettunut härkäpapu kestää noin kolmen asteen pakkasen.
Multaus
Multaa tyvet, kun taimet ovat noin 10-senttisiä. Tue rivistö tarvittaessa narulla.
Kastelu
Vältä tiuhaa kastelua taimivaiheessa, jotta juuristo tunkeutuu syvälle. Huolehdi veden saannista etenkin palkojen pullistumisvaiheessa.
Sadonkorjuu
Heinä–syyskuussa. Korjaa palkoja pikkuhiljaa. Keskenkasvuiset pavut ovat monikäyttöisiä ja maukkaita.
Versokasvatus
Kasvata rapsakoita versoja samaan tapaan kuin hernettä. Kylvös tuottaa kaksi satoa. Voit esi-idättää härkäpavun siemeniä ensin pari päivää lävikössä. Huuhtele siemeniä useaan kertaan, jotta ne pysyvät kosteina. Versokasvatus onnistuu maalis–syyskuussa ilman lisävaloa. Lisävalon avulla ympäri vuoden.
Herkullisia härkäpapulajikkeita
Punaiset:
’Red Epicure’: Pensastava kasvutapa ja isot, herkulliset siemenet. Korkeus 60–90 senttiä.
’Karmazyn’: Maukas lajike, joka kasvaa noin puolen metrin korkuiseksi. Lyhyet palot, vaaleanpunaiset siemenet.
’Grano Violetto’: Aikainen, vanha italialainen lajike.
’Göteryd’: Aikainen, ruotsalainen lajike.
Vihreät ja vaaleat:
’Kontu’ ja ’Ukko’: Vahvavartisia lajikkeita, joita kasvatetaan myös rehupavuksi. Pieni, maukas siemen. Viherlannoitukseen.
’Crimson Flowered’: Vanha lajike, jolla upeat, punaiset kukat.
’Hangdown’: Roteva, noin 120-senttinen lajike 1800-luvulta. Pitkät palot, suuret siemenet.
’Robin Hood’: Lyhytpalkoinen, noin 35 sentin korkuinen lajike. Myös ruukkuviljelyyn.
’Express’: Pystykasvuinen ja aikainen. Kasvuaika noin 65 vrk.
’Witkiem’: Satoisa, aikainen ja suurisiemeninen.
’Aquadulce’: Aikainen, puolikorkea lajike 1880-luvulta. Isot, valkoiset pavut.
Kotoiset maatiaiset:
Savitaipaleen kanta: Erittäin aikainen. Muiden maatiaiskantojen tapaan pavuissa on paljon vaihtelua. Tuottaa mietoja vaaleita, voimakkaita violetteja sekä hieman karvaita tummia papuja. Kannasta eroteltuja vaaleita ja tummia papuja myydään nimellä Kaulion Valkea ja Kaulion Sininen. Niidenkin jälkeläistö on kirjavaa.
’Aunus’: Siemen musta ja keskikokoinen.