Näin valmistat uppomunat ilman etikkaa ja turhaa kikkailua – katso kuvaohjeet ja onnistu!
Ruoka
Näin valmistat uppomunat ilman etikkaa ja turhaa kikkailua – katso kuvaohjeet ja onnistu!
Uppomunan valmistukseen ei välttämättä tarvita etikkaa saatika turhaa kikkailua! Unohda siis kaikki se, mitä olet kuullut uppomunien valmistuksen hankaluudesta – näillä ohjeilla uppomuna kypsyy paistinpannulla ihan itsekseen aamiaisen päätähdeksi.

Uppomunat kannattaa valmistaa mahdollisimman tuoreista munista, sillä niiden valkuainen on tarpeeksi kiinteä. Vanhemman munan valkuainen on tuoretta vetisempi, jolloin se hajoaa herkemmin veteen rihmastoksi eikä hyydy kauniisti keltuaisen ympärille. Uppomunat on mahdollista valmistaa ilman etikkaa tai suolaa, mutta molemmat edistävät uppomunan hyytymistä.

Uppomunan valmistus – tarvitset näitä:

  • korkeareunainen paistokasari
  • vettä
  • tuoreita kananmunia.

Uppomuna – näin valmistat munat helpommin ja ilman etikkaa

1. Aloita keittämällä vettä korkeareunaisessa paistokasarissa muutaman minuutin ajan. Käännä liedestä virta pois.

2. Riko munat yksitellen matalalle lautaselle. Vie lautasen reuna lähelle veden pintaa. Valuta muna veteen rauhallisella liikkeellä.

3. Älä käytä kulhoa munien kaatamiseen veteen, sillä siitä muna saa enemmän vauhtia pudotessaan veteen ja uppomunan valkuainen rihmoittuu enemmän.

4. Hauduta uppomunaa 4 minuuttia jäähtyvässä vedessä. Voit kypsentää paistokasarissa samanaikaisesti 3–4 uppomunaa.

5. Kun keltuaisen pinta muuttuu vaaleaksi, irrota varovasti rihmoittuneet valkuaisen osat. Nosta uppomuna varovasti vedestä reikäkauhalla. Ripauta pinnalle halutessasi suolaa.

Uppomuna säilyy kylmään veteen upotettuna jääkaapissa kaksi päivää. Jos et halua säätää uppomunan kanssa, keitä 3 minuutin muna ja kuori se varovasti.

Nauti uppomuna aamiaisella

Klassisesti uppomuna tarjotaan pinaatin ja hollanninkastikkeen kanssa (à la benedictine). Eggs benedict -aamiaisannoksesta on monia muunnelmia. Perinteiseen versioon kuuluu paahdettu leipäviipale, paistettua pekonia tai kinkkua, uppomuna sekä hollandaisekastiketta. Kokeile myös Benedictin lohileipiä, jossa kinkku on korvattu kylmäsavustetulla lohella. Uppomunat sopivat myös salaatteihin ja maistuvat sellaisenaan brunssilla, tuoreyrteillä viimeisteltyinä.

1 kommentti