Kotivinkki

Lättänä taikina tai mauttomia leivonnaisia? Näin vältät yleisimmät mokat ja onnistut gluteenittomien leivonnaisten valmistuksessa


Ohjeiden seuraaminen on onnistumisen a ja o. Lisäksi gluteenittomia leivonnaisia valmistaessa kannattaa valita oikeanlaiset välineet ja tuotteet. Kurkkaa vinkit ja vältä yleisimmät leivontamokat!
Kuvat Kristiina Hemminki

Valitse sopivat välineet

  • Useimmat gluteenittomat jauhoseokset ovat tärkkelyspohjaisia ja pölisevät helposti, jos niitä käsittelee liian pienissä astioissa. Varaa reilun kokoiset kulhot sekoittamiseen.
  • Gluteenittomat leivonnaiset saattavat helposti jäädä turhan tiiviiksi tai kuivakoiksi. Vatkaa gluteenittomat taikinat sähkövatkaimella tai tehosekoittimessa. Vatkaamisessa syntyvät ilmakuplat lisäävät taikinan kuohkeutta.

Ole tarkkana raaka-aineiden kanssa

  • Monissa päivittäistavarakaupoissa on hyvät valikoimat aineksia gluteenittomaan leivontaan. Lue pakkauksien ohjeet, vinkit ja tuoteselosteet ennen ostopäätöstä.
  • Gluteenittomien taikinoiden rakennetta parantavat psyllium ja ksantaani. Näitä aineita on monissa gluteenittomissa jauhoseoksissa.
  • Joissain gluteenittomissa jauhoseoksissa on kohotusaine valmiina. Tarkasta asia jauhopussin tuoteselosteesta, ennen kuin lisäät kohotusaineita.
  • Muista käyttää gluteenittomia tuotteita läpi leivonnan. Kakkuvuoat voi jauhottaa esimerkiksi gluteenittomilla korppujauhoilla, pähkinärouheella, kookoshiutaleilla tai seesaminsiemenillä.

Perusasioiden jälkeen sovella ja kokeile

  • Taikinan rakennetta parantavat proteiinipitoiset ainekset, esimerkiksi maito, piimä, kerma, jogurtti, rahka ja soijajauhot.
  • Käytä taikinoihin erilaisia gluteenittomia jauhoja, rouheita, hiutaleita, siemeniä ja pähkinöitä, jotka tuovat niihin rakennetta.
  • Lisäväriä ja herkullista ulkonäköä saa leivonnaisiin voitelemalla ne maidolla, appelsiinimehulla, siirapilla, kahvilla tai muulla maustetulla nesteellä.
  • Gluteenittomiin leivonnaisiin saa lisämakua esimerkiksi kardemummasta, kanelista tai muista mausteista. Myös pähkinä- ja siemenrouheet antavat leivonnaisille makua.
Julkaistu: 30.11.2016