Lättänä taikina tai mauttomia leivonnaisia? Näin vältät yleisimmät mokat ja onnistut gluteenittomien leivonnaisten valmistuksessa
Ohjeiden seuraaminen on onnistumisen a ja o. Lisäksi gluteenittomia leivonnaisia valmistaessa kannattaa valita oikeanlaiset välineet ja tuotteet. Kurkkaa vinkit ja vältä yleisimmät leivontamokat!
Kuvat
Julkaistu 30.11.2016
Valitse sopivat välineet
- Useimmat gluteenittomat jauhoseokset ovat tärkkelyspohjaisia ja pölisevät helposti, jos niitä käsittelee liian pienissä astioissa. Varaa reilun kokoiset kulhot sekoittamiseen.
- Gluteenittomat leivonnaiset saattavat helposti jäädä turhan tiiviiksi tai kuivakoiksi. Vatkaa gluteenittomat taikinat sähkövatkaimella tai tehosekoittimessa. Vatkaamisessa syntyvät ilmakuplat lisäävät taikinan kuohkeutta.
Ole tarkkana raaka-aineiden kanssa
- Monissa päivittäistavarakaupoissa on hyvät valikoimat aineksia gluteenittomaan leivontaan. Lue pakkauksien ohjeet, vinkit ja tuoteselosteet ennen ostopäätöstä.
- Gluteenittomien taikinoiden rakennetta parantavat psyllium ja ksantaani. Näitä aineita on monissa gluteenittomissa jauhoseoksissa.
- Joissain gluteenittomissa jauhoseoksissa on kohotusaine valmiina. Tarkasta asia jauhopussin tuoteselosteesta, ennen kuin lisäät kohotusaineita.
- Muista käyttää gluteenittomia tuotteita läpi leivonnan. Kakkuvuoat voi jauhottaa esimerkiksi gluteenittomilla korppujauhoilla, pähkinärouheella, kookoshiutaleilla tai seesaminsiemenillä.
Perusasioiden jälkeen sovella ja kokeile
- Taikinan rakennetta parantavat proteiinipitoiset ainekset, esimerkiksi maito, piimä, kerma, jogurtti, rahka ja soijajauhot.
- Käytä taikinoihin erilaisia gluteenittomia jauhoja, rouheita, hiutaleita, siemeniä ja pähkinöitä, jotka tuovat niihin rakennetta.
- Lisäväriä ja herkullista ulkonäköä saa leivonnaisiin voitelemalla ne maidolla, appelsiinimehulla, siirapilla, kahvilla tai muulla maustetulla nesteellä.
- Gluteenittomiin leivonnaisiin saa lisämakua esimerkiksi kardemummasta, kanelista tai muista mausteista. Myös pähkinä- ja siemenrouheet antavat leivonnaisille makua.