Lättänä taikina tai mauttomia leivonnaisia? Näin vältät yleisimmät mokat ja onnistut gluteenittomien leivonnaisten valmistuksessa
Ruoka
Lättänä taikina tai mauttomia leivonnaisia? Näin vältät yleisimmät mokat ja onnistut gluteenittomien leivonnaisten valmistuksessa
Ohjeiden seuraaminen on onnistumisen a ja o. Lisäksi gluteenittomia leivonnaisia valmistaessa kannattaa valita oikeanlaiset välineet ja tuotteet. Kurkkaa vinkit ja vältä yleisimmät leivontamokat!
30.11.2016
 |
Kotivinkki

Valitse sopivat välineet

  • Useimmat gluteenittomat jauhoseokset ovat tärkkelyspohjaisia ja pölisevät helposti, jos niitä käsittelee liian pienissä astioissa. Varaa reilun kokoiset kulhot sekoittamiseen.
  • Gluteenittomat leivonnaiset saattavat helposti jäädä turhan tiiviiksi tai kuivakoiksi. Vatkaa gluteenittomat taikinat sähkövatkaimella tai tehosekoittimessa. Vatkaamisessa syntyvät ilmakuplat lisäävät taikinan kuohkeutta.

Ole tarkkana raaka-aineiden kanssa

  • Monissa päivittäistavarakaupoissa on hyvät valikoimat aineksia gluteenittomaan leivontaan. Lue pakkauksien ohjeet, vinkit ja tuoteselosteet ennen ostopäätöstä.
  • Gluteenittomien taikinoiden rakennetta parantavat psyllium ja ksantaani. Näitä aineita on monissa gluteenittomissa jauhoseoksissa.
  • Joissain gluteenittomissa jauhoseoksissa on kohotusaine valmiina. Tarkasta asia jauhopussin tuoteselosteesta, ennen kuin lisäät kohotusaineita.
  • Muista käyttää gluteenittomia tuotteita läpi leivonnan. Kakkuvuoat voi jauhottaa esimerkiksi gluteenittomilla korppujauhoilla, pähkinärouheella, kookoshiutaleilla tai seesaminsiemenillä.

Perusasioiden jälkeen sovella ja kokeile

  • Taikinan rakennetta parantavat proteiinipitoiset ainekset, esimerkiksi maito, piimä, kerma, jogurtti, rahka ja soijajauhot.
  • Käytä taikinoihin erilaisia gluteenittomia jauhoja, rouheita, hiutaleita, siemeniä ja pähkinöitä, jotka tuovat niihin rakennetta.
  • Lisäväriä ja herkullista ulkonäköä saa leivonnaisiin voitelemalla ne maidolla, appelsiinimehulla, siirapilla, kahvilla tai muulla maustetulla nesteellä.
  • Gluteenittomiin leivonnaisiin saa lisämakua esimerkiksi kardemummasta, kanelista tai muista mausteista. Myös pähkinä- ja siemenrouheet antavat leivonnaisille makua.
Kommentoi »