Kotivinkki

Näin onnistut gluteenittomassa leivonnassa



Näin onnistut gluteenittomassa leivonnassa

Valitse oikeat välineet ja tuotteet, joilla saat hyvän rakenteen taikinaan.
Teksti Jatta Heinlahti
Kuvat Kristiina Hemminki

Onnistu gluteenittomassa leivonnassa

• Varaa reilun kokoiset kulhot sekoittamiseen. Useimmat gluteenittomat jauhoseokset ovat tärkkelyspohjaisia ja pölisevät. • Ota kaikki leivontatarvikkeet ajoissa huoneenlämpöön. • Joissain gluteenittomissa jauhoseoksissa on kohotusaine valmiina. Tarkasta asia jauhopussin tuoteselosteesta, ennen kuin lisäät kohotusaineita. • Taikinan rakennetta parantavat proteiinipitoiset ainekset, esimerkiksi maito, piimä, kerma, jogurtti, rahka ja soijajauhot. • Käytä taikinoihin erilaisia gluteenittomia jauhoja, rouheita, hiutaleita, siemeniä ja pähkinöitä. • Gluteenittomien taikinoiden rakennetta parantavat psyllium ja ksantaani. Näitä aineita on monissa gluteenittomissa jauhoseoksissa. • Vatkaa gluteenittomat taikinat sähkövatkaimella tai tehosekoittimessa hyvin. Vatkaamisessa syntyvät ilmakuplat lisäävät taikinan kuohkeutta. • Kakkuvuoat voit jauhottaa gluteenittomilla korppujauhoilla, pähkinärouheella, kookoshiutaleilla tai seesaminsiemenillä. • Lisäväriä ja herkullista ulkonäköä saat leivonnaisiin voitelemalla ne maidolla. appelsiinimehulla, siirapilla, kahvilla jne. • Monissa päivittäistavarakaupoissa on hyvät valikoimat aineksia gluteenittomaan leivontaan. Lue pakkauksien ohjeet, vinkit ja tuoteselosteet ennen ostopäätöstä.

Koetut mokat:

Koko keittiö pölisee gluteenittoman leivonnan jäljiltä = siis leivontakulhot olivat liian pieniä.

Leivonnaiset jäävät lättänöiksi = lue mitat huolellisemmin ja ole tarkkana.

Leivonnaiset kohoavat ulos vuoistaan = jauhoseoksessa on jo valmiina kohotusainetta ja silti lisäilin sitä reilulla mitalla varmuuden vuoksi.

Taikina jää mauttomaksi = lisää joukkoon mausteita, kardemummaa, kanelia jne. Pähkinä- ja siemenrouheet antavat myös makua.

Julkaistu: 30.11.2016