Mitä syöt pinaattilettujen kanssa? Tässä lukijoidemme suosikit – "Lapseni eivät voi käsittää"
Ruoka
Mitä syöt pinaattilettujen kanssa? Tässä lukijoidemme suosikit – "Lapseni eivät voi käsittää"
Puolukkahilloa, katkarapuja vai kenties jauhelihakastiketta? Kysyimme, minkä kanssa suomalaiset syövät pinaattilettunsa. Meillä kotonan Facebook-seuraajat vastasivat!
Julkaistu 27.1.2022
Meillä kotona

Pinaattiletut ovat monelle suomalaiselle tuttu arkiruoka jo alakouluajoilta asti. Kouluruokailujen lisäksi pinaattilettuja paistetaan myös monessa kotikeittiössä. Ja kukapa ei joskus olisi ostanut kaupan valmiita pinaattilettuja kiirepäivän varalle.

Letut ovat maukkaita sekä suolaisen että makean lisukkeen kanssa tai yksinkertaisesti ihan sellaisenaan. Mutta mikä on suomalaisten suosikkilisuke? Kysyimme asiaa Meillä kotonan Facebook-sivuilla.

Valmista suosikkiletut itse – perinteisten pinaattilettujen reseptin löydät täältä.

"Sekoitan puolukkahillon creme fraicheen."
Marina

Puolukkahillo ja raejuusto ovat tuttu ja turvallinen valinta

Monelle vastaajalle se ainoa oikea lisuke on klassinen puolukka – joko hillona tai survoksena. Moni myös yhdistää puolukkahillon kanssa raejuuston.

– Syön pinaattiletut puolukkahillon kanssa tai ihan sellaisenaan, Satu kertoo.

– Pinaattiletut syödään ehdottomasti kokonaisina pakastettujen puolukoiden tai tuoreista puolukoista tehdyn survoksen sekä raejuuston kanssa. Survoksessa saa olla ⅓ kokonaisia puolukoita ja vain vähän sokeria, Tiina kommentoi.

– Sekoitan puolukkahillon creme fraicheen, Marina puolestaan vinkkaa.

Testaa pinaattilettujen kanssa suosittuja pulmupuolukoita. Nostalgisen lisukkeen salaisuus piilee palasokerissa.

"Koulussa tarjottiin pinaattilettujen kanssa aprikoosihilloa ja makaronisalaattia."
Marika

Puolukan sijaan vadelma- tai aprikoosihilloa?

Puolukkahillon lisäksi myös muut hillot ovat suosittuja lisukkeita.

– Esikoinen syö pinaattiletut vadelmahillon kanssa. Siten ollut kuulemma alakoulussa aikanaan tarjolla, Kati sanoo.

– Koulussa tarjottiin pinaattilettujen kanssa aprikoosihilloa ja makaronisalaattia, Marika muistelee.

– Minä syön pinaattiletut kuningatarhillon tai banaanin kanssa, Salme kertoo.

– Mustaherukkahyytelö ja raejuusto, Saila kirjoittaa.

– Karviaishillo tai köyhän lakkahillo, Katja puolestaan vinkkaa.

"Syön pinaattilettuja tortilloiksi käärittyinä, täytteenä kanaa ja salaattia."
Mikko

Blineinä, kreppeinä ja tortilloina!

Pinaattilettuja voi syödä myös blinien perinteisillä täytteillä tai ranskalaisittain kreppien tyyliin.

– Katkarapuja ja juustoraastetta pinaattilettujen päälle ja uuniin siksi aikaa, että juusto alkaa sulamaan, Jonna vinkkaa.

– Syön pinaattilettuja blinien tapaan. Mäti, sipuli ja smetana – aivan superhyvää, Pirjo sanoo.

– Syön pinaattilettuja tortilloiksi käärittyinä, täytteenä kanaa ja salaattia, Mikko paljastaa.

Kreppien tapaan valmistettaviin pinaattilettuihin sopii mainiosti myös sienitäyte. Poimi sienitäytteisten pinaattilettujen ohje täältä.

"Pinaattiletut ja nakit, paljon sinappia."
Virve

"Perusannos koulussa"

Osa suomalaisista suosii pinaattilettujen kanssa ruokaisampia lisukkeita.

– Pinaattiletut jauhelihakastikkeella, nam. Perusannos peruskoulussa 1980–1990-luvulla, Minna muistelee.

– Pinaattiletut ja nakit, paljon sinappia. Lyömätön yhdistelmä! Virve ylistää.

– Syön pinaattiletut perinteisesti valkokastikkeen, kananmunan ja perunoiden kanssa. Tai sitten vain pannulla voissa paistettuna ihan sellaisenaan, Anu kirjoittaa.

– Syö pinaattiletut porkkana-, lanttu- tai bataattilaatikon kera, lisänä puolukkahilloa. Viimeksi tänään lounaalla bataatin kanssa, Jenni kertoo.

– Muutama rapsakaksi paistettu pekonisiivu pinaattilettujen kaveriksi, Maria kommentoi.

– Tonnikala- ja sinappikurkkusalaatti. Lapseni eivät voi käsittää, Nina paljastaa.

– Pinaattiletut ovat parasta italiansalaatin kanssa, Minna kehuu.

Pinaattiletut onnistuvat myös vegaanisina. Saat hienosti kasassa pysyvän taikinan, kun lisäät kauramaitoon vehnäjauhojen lisäksi kaurahiutaleita. Poimi vegaanisten pinattilettujen resepti täältä.

"Voi ja tuorepuristettu appelsiinimehu. Mehua kaadetaan vastapaistetulle letulle."
Johanna

Vai sittenkin makeaa?

Muutama vastanneista nauttii pinaattiletut mieluiten hedelmäisten lisukkeiden kanssa.

– Ihan niin kuin tavalliset lätytkin, sitruunamehua ja ripsaus sokeria, Satu sanoo.

– Hedelmäsalaatin kanssa. Sitä tarjottiin ala-asteella pinaattilättyjen lisukkeena, Heidi kertoo.

– Voi ja tuorepuristettu appelsiinimehu. Mehua kaadetaan vastapaistetulle letulle, Johanna paljastaa.

Perinneruokaa prkl -blogin Mika Rampan helppo pinaattilettuohje hurmaa. Valmista pinaattiletut Mikan reseptillä.

5 kommenttia