Missä kulkevat tontin rajat?
Rakenna ja remontoi
Missä kulkevat tontin rajat?
Moni oikaisee toisen tontin kautta varsinkin maalla, missä rajoihin ja reviireihin suhtaudutaan usein suurpiirteisesti. Se voidaan kuitenkin laskea kotirauhan rikkomiseksi.
9.3.2017
 |
Meidän Talo

Mathildedalin ruukkikylässä Salossa asuva Leena Rajala näkee ajoittain tontillaan tuntemattomia, juhlapukuisia kulkijoita.

– Kerran oikein huvitti, kun joukko nuorukaisia yritti mennä matalana pihan poikki, ettei heitä näkisi. Huikkasin perään, että laittakaahan rajalla oleva portti kiinni, Rajala kertoo.

Oudoille kulkijoille on selitys: lähistöllä järjestetään usein häitä, ja kylää tuntemattomat vieraat saattavat erehtyä oikaisemaan polulle, joka johtaa Rajalan pihaan.

Laki on tässä omakotiasujan puolella. Asiaton kulku toisen pihan rajojen sisäpuolella voi olla kotirauhan rikkomista.

– Selvästi tontiksi varatulle ja rakennetulle alueelle ei saa mennä. Ulkopuolisen saattaa tietysti olla vaikea tunnistaa metsätonttia pihapiiriksi, sanoo lakimies Aulikki Kiviranta Maanomistajien Arviointikeskus Oy:stä.

Rajapyykit kertovat toki aina tontin rajat, jos ne ovat selkeästi esillä.

– Jos omistaja haluaa estää pihan poikki oikomisen, hänen kannattaa pystyttää rajalle Yksityisalue-kyltti. Puomi voi olla järkevä ratkaisu, jos tontille on jo suorastaan muodostunut polku, Kiviranta neuvoo.

Aitaaminen on työläs ja kallis tapa merkitä oman tontin rajat. Kaava-alueella kunnan rakennusjärjestys saattaa vaatia aidan tai pensasaidan rakentamisen tontin tien puoleiselle rajalle. Muussa tapauksessa tontin omistajalla ei ole mitään velvollisuutta merkitä, missä hänen tonttinsa rajat kulkevat – rajoja on kunnioitettava ilman aitaa ja kylttejäkin.  

Tonttirajojen kunnioittaminen saattaa olla häilyvämpää maalla kuin kaava-alueilla. Kuhmossa sijaitsevan Lentiiran kyläyhdistyksen puheenjohtaja Mauri Väisänen kertoo, että heidän naapurustossaan pihojen poikki kulkeminen on suorastaan tapa.

– Lähistöllä on yhdeksän taloa ja muutama kesämökki. Kaikkien tonttien läpi menee polku, ja ihmiset kulkevat niitä pitkin talojen välillä. Maalla siihen on totuttu.

Kylässä vain hautausmaalle kuljetaan takuuvarmasti porteista.

Väisänen vertaa asuinaluettaan aikaisempaan asuinpaikkaansa kaava-alueella Hyvinkäällä, missä toisten tonteille ei menty. Väisäsen mukaan maalla pihojen läpi kulkeminen liittyy naapureista välittämiseen. Lumitöitä käydään tekemässä, kun naapuri on poissa. Jos ikäihmisen talossa ei näy valoja, häntä yritetään ensin tavoittaa puhelimella ja sen jälkeen mennään koputtamaan ovea.

Toisaalta erään rintamamiestalon asukas muistelee, kuinka vielä joitakin vuosia sitten naapurin mopopojat saattoivat ajaa hänen kukkapenkkinsä yli ja keittiön ikkunan alla kävi jatkuva liikenne.

Leena Rajalaa ei sinänsä ole häirinnyt, jos hänen pihansa poikki on oikaistu satunnaisesti tai vahingossa.

– Ainoa haitta on, että joskus jokin pihan neljästä portista unohtuu auki ja silloin koirat karkaavat pihalta.  

Milloin yksityisen tontin rajat ylittyvät?

  • Marjastaminen on sallittua kaikkialla muualla paitsi pihapiirissä.
  • Pihapiiriä ei voi määritellä metreissä, vaan maasto vaikuttaa yksityisyyden suojaan.
  • Kesämökilläkin on kotirauhansuoja, vaikka asukkaat olisivat poissa.
  • Asumattomalla talolla ja rakentamattomalla tontilla ei ole kotirauhansuojaa.

Lue lisää:

Kommentoi »