Meidän Mökki

Saako toisen rantaan tulla veneellä?

Julkaistu: 9.3.2010

Kysymys:

Kutsuin saarimökille kavereitani, ja illan aikana paikalle yritti saapua kuokkavieraita. Lähtivät kehotuksesta vasta, kun vene oli jo laiturinnokassa. Kuinka lähelle veneilijä saa tulla kutsumattomana toisen rantaan? Rikkoivatko he lakia?  

Näytä vastaus

Vastaus:

Vesillä liikkuminen kuuluu jokamiehenoikeuksiin. Kulkijan tulee kuitenkin muistaa, ettei aiheuta tarpeetonta häiriötä muille vesillä ja rannoilla oleville.

Sitä, miten lähelle toisen rantaa voi mennä aiheuttamatta tarpeetonta häiriötä, ei ole metrimäärin säädelty. Sopivaa etäisyyttä on arvioitava aina tapauskohtaisesti. Arviointiin vaikuttavia seikkoja ovat esimerkiksi vuodenaika, vuorokaudenaika, säätila, vesistön koko, rannan muoto, rantakasvillisuus, ranta-alueen käyttötarkoitus, vesikulkuneuvojen tyyppi ja koko sekä tietysti ranta-asukkaan oma näkemys häiriöttömästä rantavyöhykkeestä. 

Mökkirantaan asti ei satunnainen kulkija tai kuokkavieras saa mennä, koska se kuuluu jo kotirauhan piiriin. Kiellosta huolimatta kuokkavieraana laiturille rantautuminen on siten kotirauhan rikkomista, josta rikoslaissa on säädetty rangaistus. Asiasta voi tehdä rikosilmoituksen.