Meidän Talo

Herhiläiset terrorisoivat kotirauhaa

Julkaistu: 6.4.2009

Kysymys:

Iso herhiläisyhdyskunta rakensi viime kesänä pesänsä piiloon olohuoneemme yläpuoliselle räystäälle, josta jokunen pörriäinen löysi tiensä jopa olohuoneen ikkunalasien väliin. Olemme allergisia ampiaisten ja mehiläisten pistoksille, emmekä haluaisi pelätä ja paeta enää toista kesää, vaan saada kotipihamme omaan käyttöön. Onko toivoa, että pesäpaikka vaihtuisi vai jatkuuko pikkupistiäisten terrorisointi vielä vuosia? Millä kotikonstein häätö turvallisesti onnistuisi?

Näytä vastaus

Vastaus:

Herhiläinen ei ole Suomessa enää uhanalainen laji, kuten joitakin vuosia sitten. Herhiläinen (Vespa crabro) on noin 2,5 senttimetriä pitkä ruskeankeltamusta ampiainen, jonka pään punaruskeat ylä- ja sivureunat ulottuvat verkkosilmien ulkopuolelle. Se pesii rakennusten ja puiden koloissa, usein kuolleissa lehtipuissa. Pesän läpimitta saattaa olla jopa puoli metriä. Pesien kennolevyt ovat yleensä ruskeita.

Aikuiset herhiläiset maiskuttelevat mettä, mahlaa, mesikastetta sekä saaliseläinten ja raatojen nesteitä. Toukkia ruokitaan kärpäsillä ja muilla hyönteisillä. Vuorokautinen lentoaika on pitkä, ne lentävät myös ilta- ja aamuhämärissä. Herhiläiset eivät ole erityisen aggressiivisia, mutta pistos on vaarallinen lapsille ja allergisille.

Kuningattaret talvehtivat yleensä yksittäin, mutta joskus myös ryhmissä. Talvehtiminen kestää noin kahdeksan kuukautta ja ensimmäiset kuningattaret lähtevät liikkeelle toukokuun alussa. Työläiset ja vanhat kuningattaret kuolevat syksyllä ja vain uudet hedelmöittyneet kuningattaret talvehtivat.

Olohuoneen räystään alla oleva pesä on talvella tyhjä, talvehtivia kuningattaria lukuun ottamatta muut herhiläiset ovat kuolleet. Samaan pesään ne eivät palaa, mutta uusi voidaan rakentaa lähelle vanhaa pesää tai toiselle puolelle taloa. Vanhan pesän voi nyt talvella huoletta siivota pois. Jos uusia herhiläisiä alkaa alkukesästä jälleen pörrätä, kannattaa pyytää apua ammattidesinfektoreilta, ennen kuin pesän koko kasvaa suureksi. Turvallisia kotikonsteja ei ole.