Kotivinkki

Minimalistin pääsiäismuna syntyy betonista

Minimalistin pääsiäismuna syntyy betonista

Askartele pääsiäismunat itse betonista. Maalaa ne graafisilla kuvioilla tai jätä rouhean pelkistetyiksi.
Teksti Kaisa Hatakka
Kuvat Riikka Kantinkoski
Mainos

Näitä tarvitset

  • askartelubetonia (2,5 kg riittää noin 20:een munan kokoiseen koristeeseen)
  • onttoja muovisia tai pahvisia koristemunia erikokoisina
  • kulhon ja puutikun tai haarukan betonin sekoittamiseen
  • munakuppeja tai kananmunakennon kuivaustelineeksi
  • veitsen
  • hienojakoisen hiomasienen
  • askartelumaalia ja siveltimen

Tee näin

1. Tee ensin muotit. Poista koristemunien ripustusnauhat ja suurenna pohjaan jäävää reikää pyörittämällä terävän veitsen kärkeä reiässä, kunnes aukko on halkaisijaltaan noin sentin. Ravistele munan sisään joutuneet muovin tai pahvin palaset pois.

2. Kaada kulhoon askartelubetonijauhetta ja vettä pakkauksen ohjeiden mukaan. Sekoita tasaiseksi puutikulla tai haarukalla. Seoksen pitää olla valuvaa, että saat sen ujutettua munamuotteihin. Jos massa tuntuu liian kiinteältä, lisää sekaan vielä ihan vähän vettä.

3. Ota muotti käteesi kulhon päälle ja kauho toisella kädellä tai lusikalla betonimassa täyttöaukosta sisään. Heiluttele muottia välillä kevyesti, jotta ilmakuplat poistuvat seoksesta ja munan pinnasta tulee tasainen. Täytä muna kokonaan betonimassalla, mutta jos haluat hyvin pystyssä pysyviä munia, jätä muotti aavistuksen vajaaksi. Tällöin munien alapinnasta tulee tasainen, kun kuivatat ne pystyssä.

4. Pyyhi valunut betoni muotin ulkopinnasta kostealla rätillä ja kuivaa talouspaperilla. Aseta munat kuppeihin tai kennoon kuivumaan. Pienet munat kuivuvat kuorintakuntoon muutamassa tunnissa, isot vaativat vuorokauden jähmettymisajan.

5. Kuori muovi- tai pahvimuotit munien päältä terävällä veitsellä. Jos munien alaosa ei ole täysin tasainen, voit tasoittaa sitä veitsellä. Muotin liitoskohdasta jääneen kohouman tai kuorimisesta syntyneet naarmut saat tasoitettua hienojakoisella hiomasienellä. Jätä munat vielä muutamaksi tunniksi kuivumaan.

6. Maalaa munat askartelumaalilla ja sirolla siveltimellä, kun pinta tuntuu täysin kuivalta. Huokoinen betoni imee paljon maalia, joten peittävä lopputulos syntyy 2−3 maalikerroksella. Jos käsi ei tunnu vakaalta, teippaa maalattavat osiot ja raidat ensin maalarinteipillä.

Viritä ideaa

  • Käytä oikeita munia muotteina. Tyhjennä ne näin: pidä munaa kulhon päällä, tee pohjaan neulalla pieni reikä ja suurenna sitä varovasti niin, että halkaisija on vajaan sentin. Työnnä cocktailtikku sisään ja sekoita keltuainen varovasti rikki. Valuta kulhoon. Ellei muna tyhjene kunnolla, tee kärkeen toinen, pienempi reikä ja puhalla siihen. Huuhtele muna ja anna sen kuivua. Teippaa pieni reikä umpeen.
  • Voit halutessasi tehdä myös varrellisia munakoristeita. Työnnä täyttöaukosta betonin sekaan tukeva puutikku. Asettele varrelliset betonimunat esille vaikka maljakkoon muutaman oksan tai kukan kanssa.
  • Käytä munien maalaamiseen kynsilakkojen jämiä. Esimerkiksi värittömät lakat, joissa on kimaltavia tai valkoisia hileitä, näyttävät tyylikkäiltä betonin pinnalla.

Lisää ideoita pääsiäisaskarteluun

Julkaistu: 28.2.2017
Katso myös nämä