Tee modernit pääsiäismunat betonista – nappaa helppo ohje ja koristeluvinkit
Tee itse
Tee modernit pääsiäismunat betonista – nappaa helppo ohje ja koristeluvinkit
Modernit pääsiäismunat askarrellaan nyt betonista. Munat voi koristella graafisilla kuvioilla oman mielen mukaan tai jättää rouhean pelkistetyiksi.
Julkaistu 28.2.2017
Kotivinkki

Pääsiäismunien tarvikkeet:

 • askartelubetonia (2,5 kg riittää noin 20:een munan kokoiseen koristeeseen)
 • erikokoisia onttoja muovisia tai pahvisia koristemunia
 • kulho
 • puutikku tai haarukka betonin sekoittamiseen
 • munakuppeja tai kananmunakenno kuivaustelineeksi
 • veitsi
 • hienojakoinen hiomasieni
 • askartelumaalia ja sivellin.

Tee modernit pääsiäismunat näin

 1. Tee ensin muotit. Poista koristemunien ripustusnauhat ja suurenna pohjaan jäävää reikää pyörittämällä terävän veitsen kärkeä reiässä, kunnes aukko on halkaisijaltaan noin sentin. Ravistele munan sisään joutuneet muovin tai pahvin palaset pois.
 2. Kaada kulhoon askartelubetonijauhetta ja vettä pakkauksen ohjeiden mukaan. Sekoita tasaiseksi puutikulla tai haarukalla. Seoksen pitää olla valuvaa, että saat sen ujutettua munamuotteihin. Jos massa tuntuu liian kiinteältä, lisää sekaan vielä ihan vähän vettä.
 3. Ota pääsiäismunan muotti käteesi kulhon päälle ja kauho toisella kädellä tai lusikalla betonimassa täyttöaukosta sisään. Heiluttele muottia välillä kevyesti, jotta ilmakuplat poistuvat seoksesta ja pääsiäismunan pinnasta tulee tasainen. Täytä pääsiäismuna kokonaan betonimassalla, mutta jos haluat hyvin pystyssä pysyviä munia, jätä muotti aavistuksen vajaaksi. Tällöin munien alapinnasta tulee tasainen, kun kuivatat ne pystyssä.
 4. Pyyhi valunut betoni muotin ulkopinnasta kostealla rätillä ja kuivaa talouspaperilla. Aseta munat kuppeihin tai kennoon kuivumaan. Pienet munat kuivuvat kuorintakuntoon muutamassa tunnissa, isot vaativat vuorokauden jähmettymisajan.
 5. Kuori muovi- tai pahvimuotit munien päältä terävällä veitsellä. Jos munien alaosa ei ole täysin tasainen, voit tasoittaa sitä veitsellä. Muotin liitoskohdasta jääneen kohouman tai kuorimisesta syntyneet naarmut saat tasoitettua hienojakoisella hiomasienellä. Jätä betoniset pääsiäismunat vielä muutamaksi tunniksi kuivumaan.
 6. Maalaa pääsiäismunat askartelumaalilla ja sirolla siveltimellä, kun pinta tuntuu täysin kuivalta. Huokoinen betoni imee paljon maalia, joten peittävä lopputulos syntyy 2−3 maalikerroksella. Jos käsi ei tunnu vakaalta, teippaa maalattavat osiot ja raidat ensin maalarinteipillä.

Viritä ideaa!

 • Käytä oikeita munia modernien pääsiäismunien muotteina. Tyhjennä ne näin: pidä munaa kulhon päällä, tee pohjaan neulalla pieni reikä ja suurenna sitä varovasti niin, että halkaisija on vajaan sentin. Työnnä cocktailtikku sisään ja sekoita keltuainen varovasti rikki. Valuta kulhoon. Ellei muna tyhjene kunnolla, tee kärkeen toinen, pienempi reikä ja puhalla siihen. Huuhtele muna ja anna sen kuivua. Teippaa pieni reikä umpeen.
 • Voit halutessasi tehdä myös varrellisia munakoristeita. Työnnä täyttöaukosta betonin sekaan tukeva puutikku. Asettele varrelliset betonimunat esille vaikka maljakkoon muutaman oksan tai kukan kanssa.
 • Käytä munien maalaamiseen kynsilakkojen jämiä. Esimerkiksi värittömät lakat, joissa on kimaltavia tai valkoisia hileitä, näyttävät tyylikkäiltä betonin pinnalla.

Vinkki!

Kaipaatko lisää inspiraatiota? Kurkkaa hauskat ideat pääsiäismunien koristeluun!

Kommentoi »