Kotivinkki

Millä siivota ekologisimmin?


Lukija kysyy: "Haluaisin siirtyä kaikissa kodin puhdistusaineissa ekologisiin vaihtoehtoihin. Millaisia tuotteita minun kannattaisi ostaa? Puhdistavatko ne yhtä hyvin kuin järeämmät aineet?”
Teksti Kotivinkki
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto, iStock

Asiantuntija vastaa

”Ekologisinta siivous on, kun se tehdään säännöllisesti ja hyvillä siivousvälineillä. Tahrat poistetaan tuoreeltaan, kodin eri pinnat ja lattiakaivo puhdistetaan säännöllisesti ja viemäriin ei laiteta mitään sinne kuulumatonta. Kestäviä ja pestäviä mikrokuituliinoja ja –moppeja sekä erilaisia erikoisliinoja, puhdistussieniä ja -huiskia käytettäessä ei jokaisella siivouskerralla tarvita pesuaineita eikä myöskään vettä.

Vahvoja tai desinfioivia puhdistusaineita ei tarvita, kun koti siivotaan säännöllisesti. Siivousaineeksi riittää pH-arvoltaan neutraali tai heikosti emäksinen puhdistusaine, kuten käsiastianpesuaine. Pohjoismainen ympäristömerkki eli Joutsenmerkki takaa, että tuote on valmistettu ympäristön ja terveyden kannalta turvallisimmista raaka-aineista. Kotimaisten, joutsenmerkittyjen tuotteiden valintaa puoltaa se, että ne ovat lähellä valmistettuja ja niitä ostamalla tuetaan kotimaista työtä.

Ekologisimmat puhdistusaineet löytyvät ruokakaapista. Etikalla voi kirkastaa teräsastiat, irrottaa kalkkikertymät kaakeleista ja wc-istuimesta, pestä ikkunat ja peilit sekä poistaa saostumat kahvinkeittimestä. Etikka sopii myös pyykinhuuhteluaineeksi ja hajunpoistoon. Etikan ja soodan yhdistelmä avaa viemäritukoksia ja puhdistaa uunin. Veteen kostutetulla sokeripalalla hankaamalla valurautalevyjen reunukset ja kattilan pohjaan palaneet ruoanjäänteet irtoavat yllättävän hyvin. Sitruunahappojauhe toimii astian- ja pyykinpesukoneen kalkinpoistossa.”

Vastaajana Tarja Marjomaa Työtehoseurasta.

Julkaistu: 12.7.2016