Pyykkietikka raikastaa pyykit huuhteluaineen tavoin – katso ohje, jolla teet ihanalta tuoksuvat pyykkietikat itse!
Tee itse
Pyykkietikka raikastaa pyykit huuhteluaineen tavoin – katso ohje, jolla teet ihanalta tuoksuvat pyykkietikat itse!
Pyykkietikka toimii kuin huuhteluaine ja antaa tekstiileille hennon tuoksun. Se myös pitää pesukoneen puhtaana, ja laimennettuna pyykkietikka on myös mainio puhdistusaine. Näin valmistat pyykkietikkaa itse.
20.8.2018
 |
Kotivinkki

Pyykkietikka – tarvikkeet:

 • 3 x 4 dl väkiviinaetikkaa
 • 3 x 1 dl vettä
 • kourallisen ruusun terälehtiä, minttu- ja laventelinipun ja/tai ruusun, mintun ja laventelin eteerisiä öljyjä
 • 3 x 5 dl:n lasipulloja.

Pyykkietikka valmistuu näin

 1. Nypi ruusuista terälehdet ja erottele minttu- ja laventeliniput oksiksi. Huuhtele kaikki erikseen ja nosta kuivumaan.
 2. Pese ja kuivaa pullot.
 3. Työnnä yrtit ja terälehdet pulloihin. Mitä enemmän niitä annostelet, sitä voimakkaamman tuoksun ja värin saat etikkaan. Kaada päälle desi vettä ja neljä desiä etikkaa. Sulje pullot ja anna pyykkietikan muhia noin vuorokauden.
 4. Poista yrtit ja terälehdet. Oksat saat nypittyä kokonaisina pullon suusta, mutta ruusuetikka on järkevintä siivilöidä kulhoon ja pullottaa uudelleen. Jos olet käyttänyt värikkäitä ruusuja, huomaat, että pyykkietikka on kauniin vaaleanpunaista. Punertavaa etikkaa kannattaa varmuuden vuoksi käyttää mustalle pyykille. Jos haluat värittömän ruusuetikan, käytä valkoisia terälehtiä.
 5. Lisää halutessasi tuoksua. Yrttioksien ja terälehtien tuoksu ei juuri erotu etikan tuoksun alta, joten kokeile ensin pyykkietikkaa tositoimissa. Pyykkien kuivuessa etikan tuoksu häipyy ja yrttien ja kukkien hento tuoksu jää.
 6. Jos tuoksu on testin jälkeen liian mitätön, voimista sitä. Sekoita eteeristä öljyä enintään 15 tippaa pullolliseen etikkaa. Muista ravistella pulloa aina ennen käyttöä, jotta tuoksuaine ja etikka sekoittuvat.
 7. Annostele noin puoli desiä pyykkietikkaa huuhteluainelokeroon yhtä täyttä koneellista kohti. Käytä ruusuetikkaa mustille ja minttu- ja laventelietikkaa kirjopyykille. Valkopyykkietikan tuoksu kannattaa hankkia pelkistä eteerisistä öljyistä.

Vinkki!

Kokeile pyykkietikkaan erilaisia yrttejä tai kukkia. Valitse omat suosikkituoksusi: esimerkiksi rosmariini tai salvia ovat hyviä vaihtoehtoja. Myös kaikki hyväntuoksuiset kukat sopivat pyykkietikan tuoksuaineeksi. Vältä kuitenkin siitepölyn joutumista etikkaan, sillä se värjää etikan ja tekstiilit.

Pyykkietikkaa voi käyttää myös kodin yleispuhdistus- ja ikkunanpesuaineena tai silityssuihkeena: kaada suihkepullo puolilleen etikkaa, täytä pullo vedellä, ravista ja käytä!

Pullojen etiketit – tarvikkeet:

 • lasertulostin ja kopiopaperia
 • asetonipitoista kynsi­lakan­poisto­ainetta ja vanu­lappuja
 • teippiä.

Näin teet pulloihin etiketit

 1. Suunnittele pulloihin tekstit tekstinkäsittelyohjelmalla ja käännä ne peilikuviksi. (Esimerkiksi Microsoft Wordillä se onnistuu, kun teet tekstit tekstiruutuihin ja valitset Muotoile muotoa -ruudusta Tehosteet ja sieltä Kolmiulotteinen kierto -kohdan. Kirjoita X-akselin kierto -ruutuun 180°.)
 2. Tulosta tekstit ja leikkaa ne lapuiksi.
 3. Teippaa tekstilaput pulloon tulostettu puoli lasiin päin. Painele tekstiä vanulapulla, joka on kostutettu märäksi kynsilakanpoistoaineella. Poista lappu ja tarkista, että teksti on siirtynyt pulloon. Jos myöhemmin peset pulloja, vältä pulloon siirretyn tekstin hankaamista harjalla.
7 kommenttia