5 × muhkea matto vanhoista vaatteista, kankaista ja jämälangoista – katso innostavat ohjeet!
Tekstiilien kierrätys
5 × muhkea matto vanhoista vaatteista, kankaista ja jämälangoista – katso innostavat ohjeet!
Kulahtaneet vaatteet, rikki hiutuneet kankaat ja jämälangat ovat oivallista materiaalia mattojen tekoon. Värikkäisiin pintoihin kelpaavat pienetkin tilkut ja lankakerät.
Julkaistu 18.8.2023
Meillä kotona

1. Retrohenkisiä hapsuja

Hauska hapsumatto on moderni versio 1970-luvun hittimatoista. Materiaaliksi käy kaikenlaiset trikoovaatteet, joita voi yhdistää myös valmiiseen kuteeseen. Maton kuvio kannattaa piirtää pohjaan ennen aloittamista. Mahdollisia virheitä ei tarvitse pelätä, sillä leivonpääsolmuilla solmittavat kudesuikaleet voi tarvittaessa purkaa helposti. Katso hapsumaton ohje!

2. Räsyistä solmittu pehmomatto

Pehmomatto on nimensä mukainen, muhkea sekoitus kaapeista löytyviä hiutuneita lakanoita ja muita puuvillakankaita. Värikkään kolmiulotteiseen pintaan uppoaa pienemmätkin tilkut. Kude kiinnitetään pohjaan virkkuukoukun avulla. Katso suosittu pehmomaton ohje täältä!

3. Pyöreä räsymatto palmikoiden

Vanhoista vaatteista ja lakanoista palmikoitu matto

Räsymattomaisen iloiseen palmikkomattoon voi upottaa kaikenlaiset kankaat vanhoista lakanoista farkkuun tai vaikka urheiluvaatteisiin. Pinnasta tulee sitä eläväisempi, mitä enemmän yhdistelet erilaisia materiaaleja. Kolme kudesuikaletta letitetään, ja valmista palmikkoa kieputetaan spiraalimaisesti keskeltä aloittaen. Voit jatkaa niin kauan kuin kudetta riittää! Nappaa palmikoidun maton ohje.

4. Taideteos lattialle tai seinälle

Muhkea pompulamatto on ihanan pehmoinen jalkojen alla, mutta luomus sopii myös seinälle ripustettavaksi. Sekatekniikalla toteutetussa työssä vuorottelevat tupsut, ryijynukka ja tasaisemmat muhkulankaosiot, jotka kiinnitetään liukuesteverkkoon. Työhön kuluu reilusti lankaa, joten projekti on oiva mahdollisuus suureksi paisuneen jämälankavaraston tyhjentämiseen. Katso pompulamaton ohje!

5. Ryijymatto ommellen

Pehmeä ryijymatto sopii monenlaiseen sisustukseen. Maton materiaaliksi käyvät keränloput ja vaikka vanhoista neuleista puretut langat, jotka ommellaan kiinni pohjakankaalle. Voit soveltaa samaa tekniikkaa myös tyynyn tai seinätekstiilin tekoon. Ryijymaton ohjeen löydät täältä.

Kommentoi »