Tee itse ryijymatto
Tee itse
Tee itse ryijymatto
Ihana ryijymatto valmistuu joutuisasti ompelukoneella. Voit vallan hyvin käyttää mattoon jämä- tai purkulankoja.
19.11.2013
 |
Unelmien Talo&Koti

Ryijymatto ommellaan ompelukoneella pohjakankaalle. Ompelua helpottamaan tarvitset pitsihaarukan tai pesulahenkarin, jonka saat helposti väännettyä kapean U-kirjaimen muotoon. Langat kieputetaan henkariin ompelua helpottamaan.

Sopiva pohjakangas on napakkaa puuvillaa. Mallityön pohjana on vanha päiväpeitto ja lankoina erilaisia punasävyisiä villa- ja villasekoitelankoja. Joukossa on myös keränloppuja ja vanhoista neuleista purettuja lankoja. Parhaiten työhön sopivat napakat villalangat ja villasekoitteiset sukkalangat.

Jos haluat suuren maton, tee ensin sopiva määrä pikkumattoja ja ompele ne pohjakankaiden reunoista yhteen.

Samalla tekniikalla valmistuu myös seinävaate, tuolinpäällinen tai vaikka tyyny.

Ryijymatto – tarvikkeet:

  • pohjakankaaksi tukevaa puuvillakangasta
  • ompelulankaa
  • noin 1 kg villa- ja villasekoitelankoja
  • haarukaksi pesulahenkari tai pitsihaarukka (lankakaupoista).

Ryijymatto – ohje:

1. Leikkaa pohjakankaasta 68 x 83 -senttinen pala ja huolittele reunat siksakilla.

2. Taita kaikille reunoille 1,5 cm:n päärmeet ja ompele suoralla ompeleella.

3. Väännä henkarista kuvan mukainen haarukka tai käytä valmista pitsihaarukkaa. Haarukan piikkien väli on 7–8 cm, joten nukan pituudeksi tulee 3,5–4 cm.

4. Kieputa 3–4 erilaista lankaa haarukan ympärille tasaiseksi kerrokseksi. Mitä enemmän lankaa kieputat haarukkaan, sitä tiheämpi matosta tulee.

5. Aseta haarukan keskikohta noin 2 cm:n päähän maton reunasta ja ompele suoralla ompeleella lankojen yli. Poista haarukka ja jätä ompelutyö odottamaan. 

6. Kieputa uudet langat haarukkaan ja ompele edellisen ompeleen jatkoksi. Jatka näin koko rivi. Ompele vielä toinen koneommel ensimmäisen viereen lankasilmujen yli, niin nukat pysyvät matossa kiinni.

7. Leikkaa lankasilmut auki nukaksi. Voit tehdä sen joko ommeltuasi haarukallisen lankaa pohjakankaaseen tai vasta sitten, kun koko lankasilmurivi on ommeltu ja vahvistettu.

8. Jatka näin, kunnes koko maton pinta on valmis. Lankahaarukka on helppo pitää suorassa, jos piirrät pohjakankaaseen ohjaavia poikkiviivoja noin 10 cm:n välein. Ompeleet tulevat noin 4 cm:n välein. 

9. Leikkaa nukkapinta tasaiseksi ja ravistele irtonukat pois. Ryijymaton nurjalla puolella ompeleet jäävät näkyviin. Käytä maton alla liukuestettä, jotta se pysyy napakasti paikoillaan.

Ryijymaton hoito

Talvella ryijymatto on hyvä puhdistaa lumipesussa. Anna maton jäähtyä pakkasessa, ennen kuin laitat sen hangelle, niin lumi ei sula maton pintaan. Laita matto lumeen nukkapuoli alaspäin, käännä oikeinpäin, harjaa ja ravistele.

Kommentoi »