Kierrättäen kaunista! Muhkea pehmomatto solmitaan vanhoista lakanoista – katso ohje ja nappaa räsykankaat hyötykäyttöön
Tee itse
Kierrättäen kaunista! Muhkea pehmomatto solmitaan vanhoista lakanoista – katso ohje ja nappaa räsykankaat hyötykäyttöön
Pehmomatto tuntuu ihanan muhkealta jalkojen alla. Liukuesteverkkoon solmittavaan mattoon uppoavat vanhat lakanat ja muut puuvillakankaan jämät. Monen sävyn sekoitus lisää pinnan kolmiulotteisuutta.
Julkaistu 6.2.2023
Unelmien Talo&Koti

Pehmomatto – tarvikkeet:

  • noin 2,5 kiloa lakanoita tai valmiiksi leikattua (noin 2,5 cm leveää) räsykudetta
  • liukuesteverkkoa noin 70×100 cm:n pala
  • 3–4 mm:n virkkuukoukku
  • sakset.
Puuvillaiset, lakanoista leikatut räsykuteet ovat mainiota materiaalia myös nukkamattoon.
Eri sävyjä yhdistellen voit tehdä mattoon erilaisia kuvioita tai väriliukumia.

Pehmomatto – ohje:

  1. Leikkaa lakanan molemmista päistä päärmätyt reunat pois. Leikkaa tai revi lakana pitkittäin noin 2,5 cm leveiksi nauhoiksi.
  2. Kun olet suikaloinut koko lakanan, leikkaa suikaleet vielä 17 cm:n pituisiksi pätkiksi. Suunnittele kuvio ja merkitse se tarvittaessa tussilla liukuesteverkkoon.
  3. Aloita solminta. Apuna voit käyttää 3–4 mm:n virkkuukoukkua. Taita suikale kaksin kerroin ja virkkaa se liukuesteen reunaan verkkoreiän sivun alta niin, että kudepätkän taitettu pää jää silmukaksi. Vedä virkkuukoukulla kuteenpäät silmukan läpi ja kiristä solmuksi.
  4. Virkkaa kudetta samalla tavalla jokaiseen verkkoreikään ja vaihtele suunnitelmasi mukaisesti kuteiden sävyjä. Kiristä solmut hyvin.

Huom!

Näin pienen maton voit solmia jokaiseen reikään, mutta kookkaampi matto on hyvä solmia vain joka toiseen reikään lomittain, sillä muuten matosta tulee helposti liian painava ja liukueste voi revetä maton painosta. Jos solmit maton joka toiseen reikään, tarvitset puolta vähemmän kudetta ja matto valmistuu nopeammin.

Jos teet mattoon kuvion, se kannattaa merkata tussilla verkkopohjaan jo ennen kuin alat solmia. Niin huomaat, milloin on syytä vaihtaa väriä.

Maton ohje on tehty yhteistyössä Pääkaupunkiseudun kierrätyskeskuksen kanssa.

4 kommenttia