Helppoa, halpaa ja kaunista – palmikoitu kierrätysmatto
Tee itse
Helppoa, halpaa ja kaunista – palmikoitu kierrätysmatto
Tee pyöreä matto palmikoiden ja ommellen. Kuteeksi voit leikata vanhoja vaatteita ja lakanoita. Nyt riittävät pienetkin tilkut!
Julkaistu 17.7.2017
Kotivinkki

Pyöreä matto palmikoimalla – tarvikkeet:

Koko: 61 x 57 cm

 • noin 530 g leikattua kudetta
 • sakset
 • karhulankaa tai muuta vahvaa ompelulankaa
 • terävä silmäneula.

Palmikoitu matto – ohje:

Kuteiden leikkaus

 1. Leikkaa vaatteista ensin etu- ja takakappaleet irti. Voit leikata palmikoitavaa kudetta vaatepaloista ja kankaista vaakaan, pystyyn tai vinoittain. Huomioi kuitenkin trikoota leikatessasi, että kude purkautuu vähemmän, kun leikkaat trikoota pystysuuntaan neuloksen mukaisesti.
 2. Ohenna kuteiden päitä leikkaamalla ne viistoiksi. Ohenna myös kääntymiskohtia leikkaamalla ne molemmin puolin viistoiksi v-kirjaimen muotoon.
 3. Varmista, että erilaisista materiaaleista leikkaamasi kuteet ovat samanpaksuisia: ohuesta kankaasta leikattu voi olla leveämpää ja paksusta leikattu kapeampaa. Huomioi myös, että mitä paksumpi kude, sitä paksumpi ja painavampi matto ja toisinpäin. Kuvan maton trikoopaidoista leikatut kuteet leikattiin reilun 1 cm:n levyisiksi.

Kuteiden palmikointi

 1. Ompele aluksi kolmen kuteen päät parilla pistolla yhteen. Kuteet voivat olla eripituisia. Aloita palmikointi. Voit helpottaa työtä asettamalla palmikon jonkin helposti siirrettävän painon alle tai kiinnittämällä sen esimerkiksi tuolin karmiin.
 2. Jatka palmikointia. Kun kude loppuu, aseta uusi kude 2 cm:n matkalta vanhan päälle ja ompele ne parilla pistolla kiinni toisiinsa. Ohuempia kuteita voit jatkaa palmikoimalla uutta ja vanhaa kudetta 4 cm:n matkalta päällekkäin.

Vinkki!

Voit aloittaa maton ompelun, kun olet palmikoinut kudetta pienen kerän verran, ja jatkaa palmikointia osissa välillä ommellen. Näin tulet tehneeksi juuri sen verran palmikkoa kuin työsi koko vaatii. Keskeneräisen palmikon pään voit kiinnittää hakaneulalla tai pyykkipojalla, ettei se purkaudu.

Maton ompelu

 1. Aloita maton ompelu keskeltä. Taita palmikkoa noin 6 cm:n verran sen alkupäästä ja ompele vierekkäiset palmikot harsinpistoin sivuistaan tiukasti kiinni.
 2. Lähde kiertämään palmikkoa 6 cm:n aloituksen ympäri tasaisesti ommellen, jotta saat soikean muotoisen maton. Ompelua helpottaa, kun teet sen tasaisella alustalla. Syötä palmikkoa tarpeeksi paljon etenkin kaarevissa kohdissa, ettei matto lähde käpristymään.
 3. Huomioi, että ompelet palmikoita aina oikea puoli päällepäin ja että työ pysyy litteänä. Päättele lopuksi kuteen päät maton nurjalle puolelle.

Vinkki!

Jos omistat vahvan ompelukoneen, voit kokeilla maton ompelua myös siksak-ompeleella. Käytä paksua neulaa.

Mitä materiaaliksi?

 • Ellet halua rajata materiaaliasi yhteen, kuten kuvan trikoopaidoista tehdyssä matossa, melkein mikä tahansa kangas tai vaate sopii pal­mik­komaton materiaaliksi. Voit yhdistellä t-paidasta leikattua trikoo­kudetta esimerkiksi puuvilla­kan­kaasta, farkusta, satiinilakanasta tai verkkahousuista leikattuihin kuteisiin.
 • Kankaan tai vaatteen koolla ei ole väliä, vauvan pipokin riittää. Pienistä tilkuista saat iloisen väripinnan ja isosta lakanasta paljon materiaalia. Pinnasta tulee sitä eläväisempi, mitä enemmän eri mate­riaaleja yhdistelet. Voit myös yhdistää itse leikattua räsyä ostettuun kuteeseen.
 • Muista, että kaikkien räsyksi leikat­tavien tekstiilien kannattaa olla aiemmin pestyjä. Näin ne eivät kutis­tu pesussa ja vedä mattoa kurttuun.
Kommentoi »