Ostoskori

Ostoskorissasi ei ole tuotteita.

Jatka ostoksia
Suosittelemme
Mahtava mäti!

Mäti – miten se sulatetaan, ja kuinka kauan mäti säilyy? Lue vinkit mädin käyttöön

Miten mäti sulatetaan? Entä kuinka kauan mäti säilyy? Lue vinkit, joilla pärjäät mätiostoksilla ja kotikeittiössä kokkaillessa.

4.12.2025

Mätien sesongit

Mätien sesongit vaihtelevat kalalajeittain. Tuoretta lohen­mätiä myydään talvesta kevääseen. Siian- ja muikunmädin sesonki on syksyllä, silakanmädin syksyllä ja keväällä. Mateenmädillä herkutellaan puolestaan helmi–maaliskuussa. Tuoretta hauenmätiä on tarjolla harvemmin, ja sen sesonki on alkukesästä.

Tuore mäti vai pakastettu mäti?

Tuoreessa mädissä on miellyttävä tuoksu, kirkas väri ja kiinteä rakenne. Tuoresesongin ulkopuolella käytetään pakastettua mätiä. Järvikalojen mätiä täytyy pakastaa vähintään vuorokausi loisten tuhoamiseksi.

Vinkki!

Kirjolohen mätiä myydään myös pästoroituna lasipurkissa. Se sopii esimerkiksi raskausruokavalioon.

Tarkkana tiskillä

Kalatiskiltä kannattaa kysyä, onko mäti tuoretta vai sulatettua. Kertaalleen pakastettua mätiä ei voi enää pakastaa, sillä sen maku kärsii ja rakenne muuttuu vetiseksi.

Pakastetun mädin sulatus ja säilyvyys

Sulata pakastemäti jääkaapissa esimerkiksi yön yli ja käytä seuraavana päivänä.

Tuoreen mädin säilyvyys

Myös tuore mäti pilaantuu herkästi. Säilytä tuoretuote 0–4 asteessa ja käytä noin vuorokauden sisällä.

Mäti tuo ruokaan kuin ruokaan juhlan tuntua!

Valutetaanko vai ei?

Mäti on valutettu jo käsittelyvaiheessa. Pakastettu ja sulatettu mäti kannattaa tarvittaessa valuttaa vielä kertaalleen, jotta sulatuksessa irronnut neste saadaan pois. Esimerkiksi mätimoussea tehdessä valutus on tärkeää, jotta neste ei tee moussesta löysää. Sen sijaan lämpimässä kastikkeessa pieni nestemäärä ei haittaa.

Kasvissyöjän ”mäti” eli merileväkaviaari

Merilevästä valmistettua, mätiä muistuttavaa kaviaaria on saatavilla mustana, punaisena ja keltaisena. Se on suolaista, ja pienissä helmissä on mukava suutuntuma. Huomaa, että kaikki merilevä­kaviaarit eivät ole vegaanisia.

Mäti: erilaisia mätejä ja merileväkaviaaria
Kirjolohella on suuret, kirkkaat oranssin­punaiset mätihelmet. Siianmäti on oranssinkeltaista ja pienirakenteista. Merilevästä valmistettua, mätiä muistuttavaa kaviaaria on saatavilla mustan lisäksi muissakin väreissä.

Vinkki!

Käytä mätiä ja merileväkaviaaria reseptin mukaan tai vaihda mieleiseesi.

Mäti-tilliöljydippi on juhlava herkku! Tarjoa dippi ruissipsien ja kuohuviinin kera. Katso mäti-tilliöjydipin ohje täältä.

Mäti-tilliöljydippi

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeemme tästä

Parhaat poiminnat suoraan sähköpostiisi.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt