
Mäti – miten se sulatetaan, ja kuinka kauan mäti säilyy? Lue vinkit mädin käyttöön
Miten mäti sulatetaan? Entä kuinka kauan mäti säilyy? Lue vinkit, joilla pärjäät mätiostoksilla ja kotikeittiössä kokkaillessa.
Mätien sesongit
Mätien sesongit vaihtelevat kalalajeittain. Tuoretta lohenmätiä myydään talvesta kevääseen. Siian- ja muikunmädin sesonki on syksyllä, silakanmädin syksyllä ja keväällä. Mateenmädillä herkutellaan puolestaan helmi–maaliskuussa. Tuoretta hauenmätiä on tarjolla harvemmin, ja sen sesonki on alkukesästä.
Tuore mäti vai pakastettu mäti?
Tuoreessa mädissä on miellyttävä tuoksu, kirkas väri ja kiinteä rakenne. Tuoresesongin ulkopuolella käytetään pakastettua mätiä. Järvikalojen mätiä täytyy pakastaa vähintään vuorokausi loisten tuhoamiseksi.
Vinkki!
Kirjolohen mätiä myydään myös pästoroituna lasipurkissa. Se sopii esimerkiksi raskausruokavalioon.
Tarkkana tiskillä
Kalatiskiltä kannattaa kysyä, onko mäti tuoretta vai sulatettua. Kertaalleen pakastettua mätiä ei voi enää pakastaa, sillä sen maku kärsii ja rakenne muuttuu vetiseksi.
Pakastetun mädin sulatus ja säilyvyys
Sulata pakastemäti jääkaapissa esimerkiksi yön yli ja käytä seuraavana päivänä.
Tuoreen mädin säilyvyys
Myös tuore mäti pilaantuu herkästi. Säilytä tuoretuote 0–4 asteessa ja käytä noin vuorokauden sisällä.
Mäti tuo ruokaan kuin ruokaan juhlan tuntua!
Valutetaanko vai ei?
Mäti on valutettu jo käsittelyvaiheessa. Pakastettu ja sulatettu mäti kannattaa tarvittaessa valuttaa vielä kertaalleen, jotta sulatuksessa irronnut neste saadaan pois. Esimerkiksi mätimoussea tehdessä valutus on tärkeää, jotta neste ei tee moussesta löysää. Sen sijaan lämpimässä kastikkeessa pieni nestemäärä ei haittaa.
Kasvissyöjän ”mäti” eli merileväkaviaari
Merilevästä valmistettua, mätiä muistuttavaa kaviaaria on saatavilla mustana, punaisena ja keltaisena. Se on suolaista, ja pienissä helmissä on mukava suutuntuma. Huomaa, että kaikki merileväkaviaarit eivät ole vegaanisia.

Vinkki!
Käytä mätiä ja merileväkaviaaria reseptin mukaan tai vaihda mieleiseesi.
Mäti-tilliöljydippi on juhlava herkku! Tarjoa dippi ruissipsien ja kuohuviinin kera. Katso mäti-tilliöjydipin ohje täältä.
