Minna Kuukka on MasterChef VIP -voittaja! Poimi radiotoimittajan italialaisten lihapullien resepti

Minna Kuukka on MasterChef VIP -voittaja! Poimi radiotoimittajan italialaisten lihapullien resepti
Radiotoimittaja Minna Kuukka voitti MasterChef VIP -kilpailun ja 10 000 euroa Helsingin yliopiston syöpätutkimusrahastolle. Toiseksi ruokaohjelmassa, jossa kilpailivat julkisuudesta tutut henkilöt, sijoittui tubettaja Miska Haakana.
Julkaistu: 4.5.2021

Radiotoimittaja Minna Kuukka, 50, on MasterChef VIP -ohjelman voittaja. MTV3-kanavalla nähdyn kansainvälisen ruokaohjelman voitosta sekä 10 000 euron lahjoituksesta valitsemalleen hyväntekeväisyyskohteelle kilpaili kuluneena keväänä 10 julkisuudesta tuttua henkilöä.

Radio Novan aamuista tuttu Kuukka kohtasi neljäs toukokuuta 2021 esitetyssä finaalijaksossa tubettaja Miska Haakanan. Voittoaan Kuukka kuvailee epätodelliseksi jutuksi.

– En osannut hirveän veristä kisaa käydä. Siinä vaiheessa, kun olin finaalissa, ajattelin, että nyt olen pelannut pelin läpi, kävi, miten kävi. Olin varma, että toinen finalisti vie voiton.

Kilpailusta pudonneet kilpailijat kannustivat finalisteja parvella. Radiotoimittaja Minna Kuukan (alhaalla vas.) ja Miska Haakanan lisäksi MasterChef VIP -ohjelmassa kisasivat näyttelijä-tuottaja Olga Temonen (ylhäällä vas.), poliitikko ja mediapersoona Joel Harkimo, kirjailija Max Seeck, Big Brother -voittaja ja Remonttipiiskuri-ohjelmasta tuttu Perttu Sirviö, mediapersoona ja artisti Seksikäs-Suklaa eli Viki Konssi, rap-artisti Voli eli Jani Tuohimaa, näyttelijä Jarmo Koski sekä semifinaalin yltänyt toimittaja ja valmentaja Anna Perho (ei kuvassa). Kuva: MTV3

10 000 euron voittosumman Minna Kuukka lahjoitti Helsingin yliopiston syöpätutkimusrahastoon.

– Yliopistolla monta tutkimusryhmää tekee töitä sen eteen, että sairastuneille olisi mahdollista antaa entistä yksilöllisempää ja tehokkaampaa hoitoa. Raha vauhdittaa tutkimustulosten siirtymistä potilaiden hyväksi. Mulla on liian monta tuttua, jotka syöpä on vienyt, heidän joukossaan muun muassa oma äitini. Siksi tämä kohde, Kuukka perustelee valintaansa.

Ammattikeittiön tekniikat ja välineet hallussa

MasterChef VIP -finalistit saivat ohjelman viimeisessä jaksossa tehtäväkseen kokata alku- ja pääruoan, jotka kuvastavat heitä ruoanlaittajina sekä sitä, mitä he ovat kilpailun aikana oppineet. Aikaa ruokien valmistukseen oli puolitoista tuntia.

Minna Kuukka valmisti alkuruoaksi lohicarpacciota ja pääruoaksi täytettyjä broilerin rintafileitä ja fetapastaa. Tuomaristo eli ravintoloitsijat Sikke Sumari, Tomi Björck ja Kape Aihinen kehuivat Kuukan menuta onnistuneeksi kokonaisuudeksi, jonka valmistuksessa on käytetty rohkeutta. Etenkin pääruoka, eli vakuumikypsennetty broilerin rintafilee ja itse tehty tuorepasta, vakuutti tuomariston.

Minna Kuukka valmisti finaalissa alkuruoaksi lohicarpaccion. Annos koosti ohuiksi leikatuista lohisiivuista, parmesaanista vaaleasta balsamicokastikkeesta, parsasta ja hummerista, jonka Kuukka päätti ottaa mukaan viimeisen 10 minuutin aikana. Kuva: MTV3

Pääruoaksi Kuukka tarjoili chilillä, valkosipulilla ja basilikatuorejuustolla täytettyjä broilerin rintafileitä, yrttistä fetatahnaa ja itse tehtyä tuorepastaa. Kuva: MTV3

– Tällainen runsaudensarvi, missä on paljon kaikkea – paljon näköä, paljon makua, paljon ajattelua, niin kyllähän tämä Minnaa kuvastaa, Sikke Sumari summaa finaalijaksossa näkemäänsä tehtävänantoon.

– Aijai, kyllä! Finaalissa ollaan, Tomi Björck kehuu maistettuaan annosta.

– No mun mielestä tämä ei hirveästi sanoja eikä ylistystä kaipaa. Silloin kun ruoka on kohdillaan, se on tässä näin. Tämä on musta ihan super! Kape Aihinen sanoo.

– That's it, Björck jatkaa.

Lapset kannustivat osallistumaan kilpailuun

Kansainvälisen ruokaohjelman formaatti oli Minna Kuukalle tuttu, sillä hän tunnustautuu MasterChef Australian innokkaaksi mutta jälkijunassa heränneeksi katsojaksi. Suhtautuminen suosikkiohjelmaan oli pitkään epäilevä, mutta kun Kuukka lopulta monien ystäviensä suositusten jälkeen päätyi ohjelman äärelle ensimmäisen kerran, hän tykästyi siihen niin, että katsoi nopeasti kaikki aiemmat kaudet läpi.

Oma osallistuminen MasterChef VIP -ohjelmaan ei silti ollut läpihuutojuttu. Ratkaiseva tekijä olivat lopulta Kuukan 15-vuotiaat kaksoset.

– Kun soitto tuli, ja minua pyydettiin ohjelmaan, sanoin, että mietin asiaa. Kotona lapset olivat heti sitä mieltä, että äiti sun on pakko lähteä siihen. Hetken mietittyäni sanoin, että tehdään sitten niin, syytän teitä tästä, Kuukka muistelee.

Lahdesta kotoisin oleva radiojuontaja on aina laittanut paljon ruokaa kotona. Kipinä ruoanlaittoon syttyi 10-vuotiaana lasten kesäleirillä. Hienojen fine dining -tyyppisten annosten sijaan Kuukka kertoo kuitenkin eniten nauttivansa perinteisestä kotiruoasta.

Omassa kodissaan hän laittaakin enimmäkseen riittoisia klassikkoruokia, joista kasvavat nuoret saavat tarvittavan energian. Variaatioita perinteikkäisiin arkiruokiin tuovat erilaiset mausteet. Esimerkiksi makaronilaatikkoa on perheessä syöty niin intialaisella currytahnalla, cheddarjuustolla kuin amerikkalaisilla texmex-mausteilla höystettynä.

– Välillä saatan tehdä itämaisia lihapullia, välillä italialaisia. Viimeksi toinen lapsistani kehui, että nyt lihapullat maistuivat todella hyviltä. Silloin olin käyttänyt perinteistä ohjetta. Oli hauska huomata, että tavallisetkin kelpaavat – aina ei tarvitse sötköttää.

Tikittävä kello yllätti

MasterChef VIP -ohjelman aikana ammattilaisten antamat opit, niiden sisäistäminen ja kilpailijoiden oma osaaminen joutuivat arvioinnin kohteeksi erilaisissa yksilö- ja ryhmätehtävissä sekä yhden tai kahden kilpailijan pudotukseen johtaneissa painetehtävissä. Vaikeusastetta tehtävistä suoriutumiseen toi rajallisen ajan lisäksi se, ettei kilpailijoilla ollut käytettävissä reseptejä.

Mieleenpainuvimmaksi MasterChef-kokemukseksi Minna Kuukka nimeää kokonaisuuden: keittiön, logon sekä Tomi Björckin ja Kape Aihisen pitämät ruoanasettelua ja lihan vakuumikypsennystä eli niin sanottua sous vide -tekniikkaa käsittelevät masterclass-oppitunnit.

Ja sen kuuluisan kellon.

– Kun on vuosien varrella ollut tekemässä tv-ohjelmia ja tietää, että kaikki ei ole aina sitä, mikä vaikutelma annetaan. Yllätyin, että kello ihan oikeasti käy siellä. Aikaa ei katkaista, jos joku on kiipelissä, Kuukka sanoo.

Semifinaalijaksossa kilpailijoiden piti ideoida annos, joka sisältäisi hyvin valmistettua ja herkullista perunaa. Minna Kuukka kuorii perunoita. Kuva: MTV3

Etenkin semifinaalijakson perunatehtävä oli radiojuontajan mukaan haastava. Jaksossa kilpailijat saivat tehtäväkseen valmistaa 45 minuutissa maukkaan annoksen, jossa olisi taidokkaasti valmistettua perunaa. Sama tehtävänanto toistui myös toisella kierroksella.

– Silloin heti kättelyssä löi tyhjää, että mitä teen. Peruna-purjokeitto oli ainoa, mitä tuli mieleen. Piti vain rauhoittaa mieli ja yrittää ajatella laatikon ulkopuolelta kaikkea sitä, mitä perunasta tulee mieleen.

Semifinaalijakson ensimmäisessä tehtävässä Minna Kuukka valmisti siikaa, duchesse-perunoita, hernepyrettä ja Beurre Blanc -kastiketta. Kuva: MTV3
Semifinaalijakson toisella kierroksella Minna Kuukka tarjosi tuomareille itse tehtyjä perunagnoccheja kermaisella tattikastikkeella sekä perunamunkkeja. Kuva: MTV3

Itseluottamusta sekä uusia välineitä

Tärkein oppi ruokaohjelmaan osallistumisesta oli luotto omiin taitoihin.

– Näihin kilometreihin mennessä on ehtinyt hämmentää kaikenlaista kauhaa ja kapuskaa, mutta kun yleisö, jolle tekee ruokaa, on lähinnä oma kotiväki, oli kiva kuulla ammattilaisiltakin, että osaan laittaa ruokaa. Ainakin, jos tulee napinaa kotona ruoasta, voin heittää MasterChef-kortin kehiin ja sanoa, että parempi olisi maistua! Minna Kuukka sanoo ja nauraa perään.

Minna Kuukka päätti näyttää finaalijaksossa kilpailun aikana oppimansa taidot ja kypsentää broilerin rintafileet sirkulaattorissa. Kuukan rohkeus vakuutti tuomarit Kape Aihisen (vas.), Sikke Sumarin ja Tomi Björckin. Kuva: MTV3

Itseluottamuksen ja paineensietokyvyn lisäksi kilpailu kasvatti myös omaa ruoanlaittovälineistöä. Monen muun kilpailijan tapaan Kuukka suuntasi kotiin palattuaan ostoksille.

– MasterChef-ohjelman jälkeen totesin, että elämästä ei tule mitään ilman sirkulaattoria ja vakuumikonetta.

Muutamat pihvit ovatkin jo valmistuneet vakuumipussissa. Kun kesä koittaa, Kuukka aikoo viimeistellä vakuumipussissa kypsennetyt pihvit vielä grillissä, jotta ne saavat lisää makua ja pintaan kauniin värin.

Kommentoi »