Ostoskori

Ostoskorissasi ei ole tuotteita.

Jatka ostoksia
Suosittelemme
Kuivata herkkusato

Makeita marjaremmejä, rouskuvia omppusipsejä ja tuoksuvia yrttihaudukkeita! Nappaa ideat sadon kuivaamiseen ja käyttöön

Haluatko nauttia marjoista, hedelmistä ja yrteistä myös talvella? Kuivata kesän maut ja tuoksut talteen helposti ja nopeasti!

30.7.2024

Melkein mitä tahansa puutarhan antimia voi kuivata. Yrttien, vihannesten, marjojen ja hedelmien lisäksi kuivuriin käy myös sieniviljelmän sato. Monet kuivaavat myös villivihanneksia, sillä niitä voi olla mahdotonta löytää kaupasta, tai ainakin kilohinta hipoo pilviä.

Kuivaaminen vie vain vähän, jos lainkaan, sähköä. Kuivattu sato menee pieneen tilaan ja säilyy kuiva-ainekaapissa. Yksinkertaisinta on ilmakuivaus, jossa kuivattavat kasvit levitellään huoneenlämpöön ilmavasti esimerkiksi laakealle astialle. Toinen tapa on sitoa kuivattavat ainekset pieniksi punteiksi ja ripustaa ne roikkumaan väljästi. Loppukesällä ilmankosteus on tosin sisätiloissakin usein kohtuullisen korkea, mikä hidastaa kuivumista. Ilmakuivatus sopiikin parhaiten ohutrakenteisille yrteille ja kukkien hienoille terälehdille, muut voivat homehtua.

Kuivurin hankinta kannattaa, jos haluaa säilöä myös meheviä kasvinosia, kuten tomaatteja. Laadukkaan kuivurin tunnistaa siitä, että sen lämpötilaa voi säätää ja kuivatusritilät kestävät hyvin pesua.

Monen kerroksen väkeä

Yrtit ja syötävät kukat kuivumassa.
Kuvassa on kuivumassa ylhäältä alas: laventeli, ruusu, pihasaunio, kamomilla, kehäkukka ja salvia.

Yrtit ja syötävät kukat kuivuvat nopeasti huoneenlämmössä. Asettele kuivattavat kasvinosat ilmavasti ja pöyhi niitä muutaman kerran päivässä, jotta kuivuminen on tasaista. Tiivisrakenteiset kukat, kuten kehäkukat ja ruusut, kuivuvat hitaasti. Käytä niistä pelkät terälehdet, niin kuivuminen sujuu joutuisammin.

Ihanasti rouskuvat omppusipsit

Ohuet omenasiivut säilyvät kuivattuina lasipurkissa.

Ohuenohuiksi siivutetut omenat voi pujottaa kuivumaan naruun huoneenlämpöön, mutta nopeammin ne kuivuvat kuivurissa. Kotimaisia omenoita ei tarvitse kuoria. Rapsakoiksi kuivatut omenalastut sopivat sellaisenaan terveelliseen herkutteluun tai kevyeksi retkievääksi, mutta liotuksen jälkeen niitä voi käyttää vaikkapa puuroainekseksi. Luksusmakupaloja syntyy, kun omenasipsit kastaa sulatettuun suklaaseen.

Aromikas lämmike

Tuoksuvassa yrttihaudukkeessa on kuivattua salviaa, timjamia, minttua ja raastettua kvitteniä.

Ruotsalainen valokuvaaja Annika Christensen helpottaa vilustumisoireitaan omatekoisella tuoksuvalla yrttihaudukkeella, jossa on kuivattua salviaa, timjamia, minttua ja raastettuna kuivattua kvitteniä. Kvittenin hedelmiä on meillä harvoin tarjolla, mutta sen voi korvata esimerkiksi kuivatuilla tyrnimarjoilla tai muilla kirpakoilla marjoilla.

Pieneen tilaan

Siivutettuja punajuurikkaita voi kuivata.

Punajuurikassadon säilyttäminen talven yli vaatii viileän ja sopivan kostean kellarin tai kylmiön. Paljon helpompaa on siivuttaa juurikkaat ja kuivata ne. Kuivatut siivut säilyvät kuukausikaupalla huoneenlämmössä ja vievät kuiva-ainekaapissa vain vähän tilaa. Eikä niiden säilyttäminen lisää lainkaan sähkölaskua. Ennen kuin punajuurikaslastuja käytetään ruoanlaitossa, ne liotetaan vedessä pehmeiksi.

Makoisat marjaremmit

Mustaherukasta saa makeita karkin korvikkeita keittämällä ja kuivattamalla.

Mustaherukasta ja muista marjoista voi valmistaa makeita karkin korvikkeita. Mustaherukkamarjaremmit tehdään näin: Keitä 250 grammaa mustaherukoita ja 2 ruokalusikallista hunajaa kattilassa 10 minuuttia. Soseuta ainekset sekaisin ja levitä massa ohueksi levyksi uunipellille öljytyn leivinpaperin päälle. Kuivata massaa 100-asteisessa uunissa noin kaksi tuntia. Leikkaa nahkeaksi kuivunut levy ohuiksi suikaleiksi. Halutessasi voit ripotella päälle vähän sokeria.

Kuivattu sato säilyy priimana vähintään vuoden.

Tomaattisato talteen

Kirsikkatomaatit kuivataan 50 asteessa.

Halkaistut, kuivatut kirsikkatomaatit ovat mainio lisä ruoanlaittoon. Ne sopivat myös naposteluun sellaisenaan, suolattuina tai lempidippiin kastettuina. Halkaise tomaatit kahtia ja levitä kuivuriin. Sopiva kuivauslämpö on noin 50 astetta. Mehukkaat tomaatit kestävät melko pitkään kuivua kunnolla. Kääntele tomaatteja muutaman kerran kuivauksen aikana.

Popsi porkkanaraastetta

Kuivattu porkkanaraaste sopii leivontaan.

Porkkanaraaste kuivuu nopeasti huoneenlämmössä tai kuivurissa. Kuivattu raaste sopii erinomaisesti leivontaan, koska se ei tuo taikinaan niin paljon kosteutta kuin tuore raaste. Lisää porkkanaraastetta myös liemien mausteeksi. Kokeile pirteän värinsä säilyttänyttä kuivattua raastetta myös leivonnaisten koristeluun.

Kuivatut kiulukat

Ruusunmarjat säilyttävät C-vitamiinit kuivattuinakin.

Kuivauksessa kasvien C-vitamiinipitoisuus vähenee, mutta ruusunmarjat eli kiulukat ovat niin C-vitamiinipitoisia, että ne ovat kuivattuinakin kunnon vitamiinipommeja. Eniten hedelmälihaa on tarhakurtturuusulajikkeiden kookkaissa kiulukoissa. Halkaise kiulukat ja poista siemenet. Kuivata 50-asteisessa kuivurissa, kunnes kiulukat ovat rutikuivia.

Kuivuri helpottaa mehevien marjojen kuivatusta.

Marjatarhan makuja

Kuivatut marjat voi myös jauhaa hienoksi.

Parhaiten kuivaukseen sopivat kuivahkot marjat, esimerkiksi herukat, aroniat ja pihlajat. Pensasmustikat, mansikat, vadelmat ja karviaiset kannattaa kuivata viipaloituina tai halkaistuina. Kuivatut marjat ovat ylellinen lisä aamiaismysliin tai jogurtin joukkoon. Ne voi myös jauhaa hienoksi ja käyttää esimerkiksi smoothien maustamiseen. Kuivatut marjat ja marjapulverit sopivat myös ruokien ja leivonnaisten koristeluun.

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirje tästä

Parhaat poiminnat suoraan sähköpostiisi.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt