Ostoskori

Ostoskorissasi ei ole tuotteita.

Jatka ostoksia
Suosittelemme
Meillä kokataan

”Koen tekeväni tärkeää työtä”, sanoo gluteenittomia reseptejä vuosia kehittänyt Marjo Jokinen – nappaa vinkit gluteenittomaan leivontaan!

Keliakialiiton asiantuntijalla Marjo Jokisella todettiin 20 vuotta sitten keliakia ja vilja-allergia, ja siitä lähtien hän on noudattanut tarkkaa gluteenitonta ruokavaliota. Lue Marjon vinkit, kuinka gluteenittomista leivonnaisista saa kuohkeita ja herkullisia!

15.11.2024

”Vehnäjauhot katosivat kaapistani parikymmentä vuotta sitten, kun minulla todettiin keliakia ja vilja-allergia. Arkiruoka on meillä pääosin gluteenitonta, vaikka poikani voisi syödä mitä tahansa. Joudun olemaan todella tarkka raaka-aineiden suhteen, koska viljat aiheuttavat minulle anafylaksian. Ruisleipää rakastava lapseni voitelee leipänsä eri puolella keittiötä ja käyttää omaa leikkuulautaa sekä margariinirasiaa.

54-vuotias Keliakialiiton markkinoinnin asiantuntija, Lautasella-messujen messupäällikkö ja keittokirjailija Marjo Jokinen asuu Tampereella 15-vuotiaan Eemil-poikansa kanssa. ”Olen työskennellyt Keliakialiitossa muun muassa reseptiikan parissa yli kaksikymmentä vuotta. Koen tekeväni tärkeää työtä.”

Arki on hektistä, joten meillä mennään simppeleillä kotiruoilla. Teen ruokaa kerralla valmiiksi jääkaappiin pariksi kolmeksi päiväksi. En koskaan pakasta ruokaa, sillä inhoan ‘pakasteen makua’. Poikkeuksen tekevät marjat ja gluteeniton leipä, joka alkaa maistua vanhalta jo valmistamista seuraavana päivänä.

”Pakastimesta otetusta leipäviipaleesta tulee paahtamalla kuin uunituore.”

Gluteenittomassa ruokavaliossa kuidun määrä jää helposti vajaaksi. Siksi suosin kikherneistä valmistettua pastaa ja täysjyvänuudeleita. Olen kuulemma myös ärsyttävän hyvä piilottamaan ruokiin kasviksia. Syksyisin käytän paljon punajuurta, palsternakkaa ja sipulia, marjoja syömme ympäri vuoden. Puolukoista, herukoista ja mansikoista syntyy helppo aamupalasmoothie luonnonjogurtin ja banaanin kanssa.

Pyrin tekemään vaihtelevaa ja maukasta arkiruokaa. Myös ruoan ulkonäöllä on minulle iso merkitys. Värikkäät annokset ovat ilo silmälle. Teini-ikäinen poikani ei ole vielä kiinnostunut kokkaamisesta, mutta toivon ruoanlaiton tärkeyden välittyvän hänelle esillepanon ja säännöllisten ruoka-aikojen kautta.”

Marjon vinkit gluteenittomaan leivontaan

  • Varmista raaka-aineiden gluteenittomuus lukemalla pakkausmerkinnät huolellisesti. Säilytä tuotteet erillään tavanomaisista tuotteista.”
  • Käytä leivonnan apuaineita psylliumia ja ksantaania sitkon aikaansaamiseksi. Saat taikinaan kuohkeutta vatkaamalla sitä sähkövatkaimella tai yleiskoneella muutaman minuutin ajan.”
  • ”Voitele leivonnainen kananmunalla, maidolla, kahvilla tai siirappivesiseoksella ennen uuniin laittamista, niin saat sen pintaan väriä.”
  • ”Varaa gluteenittomille leivonnaisille oma tarjoiluastia ja otin.”
  • ”Gluteenittomassa leivonnassa tarkkuus on valttia: älä paista kiertoilmauunissa yhtä aikaa tavanomaisia ja gluteenittomia leivonnaisia.”
”Tiesin jo lukiossa, että haluan kotitalousopettajaksi. Ehdin toimia opettajana muutaman vuoden, kunnes minulla todettiin ensin keliakia ja sitten vilja-allergia”, Marjo kertoo.
”Käytän sähkövatkainta leipoessani, koska gluteenittomasta taikinasta puuttuu gluteenin muodosta sitko. Vatkaaminen muodostaa taikinaan ilmakuplia, jotka parantavat leivonnaisen rakennetta.”

Ota talteen Marjon mainiot gluteenittomat reseptit!

Gluteenittomat rouhesämpylät ovat Marjon helppo bravuuri

Marjon sämpylät saavat makua ja rakennetta siemenistä ja leseistä.

Gluteeniton paahdettu punajuuripasta yhdistää fetan ja purppuraisen juureksen

”Punajuurisose tekee pastasta maukkaan ja mehukkaan. Ruokaisuutta annokseen saa lisäämällä joukkoon paistettua jauhelihaa”, Marjo kertoo.
Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirje tästä

Parhaat poiminnat suoraan sähköpostiisi.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt