
”Koen tekeväni tärkeää työtä”, sanoo gluteenittomia reseptejä vuosia kehittänyt Marjo Jokinen – nappaa vinkit gluteenittomaan leivontaan!
Keliakialiiton asiantuntijalla Marjo Jokisella todettiin 20 vuotta sitten keliakia ja vilja-allergia, ja siitä lähtien hän on noudattanut tarkkaa gluteenitonta ruokavaliota. Lue Marjon vinkit, kuinka gluteenittomista leivonnaisista saa kuohkeita ja herkullisia!
”Vehnäjauhot katosivat kaapistani parikymmentä vuotta sitten, kun minulla todettiin keliakia ja vilja-allergia. Arkiruoka on meillä pääosin gluteenitonta, vaikka poikani voisi syödä mitä tahansa. Joudun olemaan todella tarkka raaka-aineiden suhteen, koska viljat aiheuttavat minulle anafylaksian. Ruisleipää rakastava lapseni voitelee leipänsä eri puolella keittiötä ja käyttää omaa leikkuulautaa sekä margariinirasiaa.

Arki on hektistä, joten meillä mennään simppeleillä kotiruoilla. Teen ruokaa kerralla valmiiksi jääkaappiin pariksi kolmeksi päiväksi. En koskaan pakasta ruokaa, sillä inhoan ‘pakasteen makua’. Poikkeuksen tekevät marjat ja gluteeniton leipä, joka alkaa maistua vanhalta jo valmistamista seuraavana päivänä.
”Pakastimesta otetusta leipäviipaleesta tulee paahtamalla kuin uunituore.”
Gluteenittomassa ruokavaliossa kuidun määrä jää helposti vajaaksi. Siksi suosin kikherneistä valmistettua pastaa ja täysjyvänuudeleita. Olen kuulemma myös ärsyttävän hyvä piilottamaan ruokiin kasviksia. Syksyisin käytän paljon punajuurta, palsternakkaa ja sipulia, marjoja syömme ympäri vuoden. Puolukoista, herukoista ja mansikoista syntyy helppo aamupalasmoothie luonnonjogurtin ja banaanin kanssa.
Pyrin tekemään vaihtelevaa ja maukasta arkiruokaa. Myös ruoan ulkonäöllä on minulle iso merkitys. Värikkäät annokset ovat ilo silmälle. Teini-ikäinen poikani ei ole vielä kiinnostunut kokkaamisesta, mutta toivon ruoanlaiton tärkeyden välittyvän hänelle esillepanon ja säännöllisten ruoka-aikojen kautta.”
Marjon vinkit gluteenittomaan leivontaan
- ”Varmista raaka-aineiden gluteenittomuus lukemalla pakkausmerkinnät huolellisesti. Säilytä tuotteet erillään tavanomaisista tuotteista.”
- ”Käytä leivonnan apuaineita psylliumia ja ksantaania sitkon aikaansaamiseksi. Saat taikinaan kuohkeutta vatkaamalla sitä sähkövatkaimella tai yleiskoneella muutaman minuutin ajan.”
- ”Voitele leivonnainen kananmunalla, maidolla, kahvilla tai siirappivesiseoksella ennen uuniin laittamista, niin saat sen pintaan väriä.”
- ”Varaa gluteenittomille leivonnaisille oma tarjoiluastia ja otin.”
- ”Gluteenittomassa leivonnassa tarkkuus on valttia: älä paista kiertoilmauunissa yhtä aikaa tavanomaisia ja gluteenittomia leivonnaisia.”


Ota talteen Marjon mainiot gluteenittomat reseptit!
Gluteenittomat rouhesämpylät ovat Marjon helppo bravuuri

Gluteeniton paahdettu punajuuripasta yhdistää fetan ja purppuraisen juureksen
