


Helppoa gluteenittomasti
Gluteenittomat rouhesämpylät ovat Keliakialiiton Marjo Jokisen helppo bravuuriresepti – heitä raaka-aineet kulhoon, vatkaa, kohota kerran ja paista!
1 h 0 min
{
Aktiivinen 15 min
Passiivinen 45 min
Helpot gluteenittomat sämpylät saavat makua ja rakennetta siemenistä ja leseistä.
Keliakialiitossa työskentelevä Marjo Jokinen on kehittänyt gluteenitonta reseptiikkaa vuosia työkseen. Leivonta, ja ruoanlaitto yleensäkin, on tarkkaa hommaa, kun tehdään gluteenittomia leipomuksia. Gluteenittomat leivonnaiset on hyvä tehdä ja paistaa erikseen tavanomaisista leivonnaisista.
Gluteenittomat sämpylät saavat rakennetta vatkaamisesta, ja sähkövatkain onkin gluteenittoman leipurin oiva apulainen. Sämpylät eivät kestä kahta kohotusta vaan gluteenittomat sämpylät kohotetaan vain kertaalleen suoraan pellillä.
Reseptin ainekset
7 sämpylää
3 dl
maitoa
25 g
hiivaa
1½ tl
psylliumkuorijauhetta
2 rkl
tattarileseitä
2 rkl
pellavansiemeniä
2 rkl
auringonkukansiemeniä
½-1 tl
suolaa
2 dl
gluteenitonta karkeaa jauhoseosta
2 dl
gluteenitonta hienoa jauhoseosta
25 g
margariinia sulatettuna
Voiteluun
1
muna
Pinnalle
tattarileseitä
Gluteenittomat rouhesämpylät – ohje:
- Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva. Sekoita joukkoon psylliumkuorijauhe, leseet ja siemenet. Turvota seosta 10 minuuttia.
- Lisää suola ja karkea jauhoseos. Vatkaa taikinaa muutama minuutti yleiskoneella tai sähkövatkaimella. Lisää hieno jauhoseos ja margariini. Sekoita sähkövatkaimella tasaiseksi taikinaksi.
- Nostele lusikoiden avulla taikinakekoja leivinpaperin päälle pellille. Muotoile sämpylöiksi veteen kastetuin käsin. Kohota sämpylöitä 15 minuuttia.
- Voitele kananmunalla ja ripottele pinnalle tattarileseitä. Paista 225-asteisessa uunissa 15 minuuttia.
Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat