Maku

Marenki - suussasulavien leivonnaisten salaisuus


Marenki aateloi piirakat, tekee britakakusta unelmaisen keveän ja maistuu pikkuisina suupaloina kahvipöydässä. Mikä on onnistuneen marengin salaisuus?
Kuvat Satu Nyström

Ihana, keveä marenki valmistuu kahdesta raaka-aineesta, valkuaisista ja sokerista.

Kananmunista erotellaan varovasti keltuaiset ja valkuaiset. Valkuaisten joukkoon ei saa päästä lainkaan keltuaista, sillä muuten kestävän valkuaisvaahdon valmistus ei onnistu. Myös kulhojen ja työvälineiden on oltava puhtaat, kuivat ja rasvattomat. Erottele yksi muna kerrallaan laseihin, ja kaada puhdas valkuainen vatkauskulhoon.

Vatkaa valkuaisia ensin vatkaimen pienellä teholla. Lisää nopeutta ja jatka vatkaamista, kunnes vaahto on valkoista ja kovaa. Pienennä hieman tehoa ja lisää joukkoon sokeria pienissä erissä, koko ajan vatkaten. Jatka vatkaamista, kunnes vaahto on kovaa ja kiiltävää. Valmiiseen valkuais-sokerivaahtoon jää huippuja, kun nostelet sitä vatkainterillä. Jos kallistat kulhoa, vaahto pysyy kulhossa valumatta paikallaan. Myöskään sokerin kiteet eivät enää tunnu valmiissa marenkivaahdossa.

Valkuais-sokerivaahtoon voidaan lisätä vatkaamisen loppuvaiheessa vielä maissitärkkelystä ja viinietikkaa, jotka parantavat marengin käsiteltävyyttä ja rakennetta.

Mureita marenkeja saa, kun annostelee marenkitaikinan pursottimella tai lusikoiden avulla pellille ja kuivattaa miedossa uuninlämmössä annosmarengeiksi. Britakakun marenkipinnan salaisuus taas piilee sen ohuessa kerroksessa. Pehmeällä marengilla peitelty sitruunapiiras paistetaan vain juuri ja juuri kypsäksi. Sveitsiläinen marenki kypsennetään vesihauteessa, minkä jälkeen se levitetään kakun pinnalle. Kuuluisa marenkikakku Pavlova taas perustuu mureapintaiseen, sisältä vaahtokarkkimaisen sitkeään marenkikakkupohjaa.

Julkaistu: 6.2.2014