
Maailman paras pullataikina – ruokatoimittaja vastaa leipureiden yleisimpiin pullakysymyksiin
Voiko pullataikinaa vaivata liikaa? Entä mikä on riittävä pullien kohotusaika? Maailman paras pullataikina onnistuu ruokatoimittaja Annika Elomaan vinkeillä.
Mitä jauhoja pullataikinaan?
Puolikarkeat vehnäjauhot, joita kutsutaankin pullajauhoiksi ovat parhaimpia pullataikinaan, mutta pulla onnistuu hyvin myös erikoisvehnäjauhoista, joiden jauhatusaste on karkeampi kuin puolikarkeiden jauhojen.
Käykö rypsiöljy pullataikinaan?
Pullataikinaan sopivat voin ja margariinin lisäksi myös miedon makuinen kasviöljy. Öljyä tarvitsee taikinaan hieman vähemmän kuin voita, sillä öljy on täyttä rasvaa toisin kuin voi.
Voiko pullaa vaivata liikaa?
Kyllä voi. Kun taikina irtoaa kulhon reunoilta, vaivaaminen kannattaa lopettaa − vaivaamisen jatkaminen alkaisi jo rikkoa sitkoverkkoa. Nesteen sitomiskyky ja sitkon muodostumiskyky vaihtelevat eri jauhoilla. Puolikarkeista vehnäjauhoista leivottu hiivataikina kestää noin 10 minuutin vaivauksen käsin ja hiukan vähemmän koneella. Korkeaproteiiniset, kestävän sitkon muodostavat jauhot, kuten pizzajauhot, kestävät vaivausta pidempään.
Jauhojen vedensidontakyky vaihtelee, joten tarkka jauhomäärä selviää vain kokeilemalla.

Mitä taikinan alustaminen tarkoittaa?
Alustaminen tarkoittaa ainesten lisäämistä ja taikinan vaivaamista tekovaiheessa. Voit sekoittaa aluksi puuhaarukalla, mutta kun taikina paksunee jatka vaivaamista käsin tai koneella.
Voiko taikinaa kohottaa liian kauan?
Liian pitkä kohotus saa sitkoverkoston repeämään, jolloin kohotuksen aikana muodostuneet kaasukuplat vapautuvat ja taikina lässähtää. Sopiva kohotusaika on 30−60 minuuttia.
Kauanko pullia kohotetaan pellillä?
Sopiva pullataikinan kohotusaika on lämpimässä paikassa leivinliinan alla noin 30 minuuttia. Paina pullan pintaan kevyesti sormella, kun painauma palautuu, pullat ovat valmiita paistettavaksi.
Millä uunin tasolla pullat paistetaan?
Yksittäiset pienet pullat paistetaan uunin keskitasolla. Isommat pullat, kuten pitkot, bostonpulla ja vuokapullat paistetaan alemmalla tasolla.
Tutustu pullataikinaan tekoon askel askeleelta. Näin syntyy paras pullataikina!
