Lehtien lumoa! 11 upeaa puutarhanäkymää, jotka hurmaavat lehtien muodoilla ja väreillä – nämä istutusalueet eivät kukkia kaipaa
Piha ja puutarha
Lehtien lumoa! 11 upeaa puutarhanäkymää, jotka hurmaavat lehtien muodoilla ja väreillä – nämä istutusalueet eivät kukkia kaipaa
Kuunliljoja, happomarjoja, koristeheiniä! Lehtimuotoihin ja -väreihin nojaavat istutukset ovat kaikkea muuta kuin tylsiä. Ne antavat parastaan koko kesän ja usein vielä pitkälle syksyyn. Löydä jutusta uusi pensas- tai perennasuosikkisi!

Happomarjojen ilotulitus

Keijunkukat, mehitähdet, rikot ja happomarjapensaat viihtyvät kuivassa kalliorinteessä Hannelen puutarhassa Vesivehmaalla. Polkuja peittää pehmeä hake.

Vihreää vihreällä – ja ripaus pronssia

Jalavan alla kosteassa paikassa viihtyvät näyttävälehtiset varjotarhan perennat. Etualalla kasvavan herttavuorenkilven vieressä levittäytyy jättipoimulehti. Kasvurauhasta pitävien jaloangervojen pienet, sahalaitaiset lehdet ovat kaunis vastakohta suurille lehdille. Kuunliljalajikkeiden erilaiset vihreän sävyt korostavat pronssilehtistä sormivaleangervoa Viivin puutarhassa.

Kuunliljat ja pienet havut

Sateenvarhomaiseksi leikatun omenapuun alla on tyylikäs, säntillisellä kanttauksella nurmikosta erotettu varjoperennapenkki, jossa kasvaa näyttävälehtisiä kuunliljoja ja keijunkukkia, keltalehtistä suikeroalpia ja muita matalia maanpeitekasveja sekä pienikokoisia havuja. Täältä löydät jutun Nannan puutarhasta.

Kontrastia tummista lehdistä

Tuijien lomassa kasvaa muun muassa tumma lännenheisiangervo ’Diabolo’ (vasemmassa reunassa), punalehtinen peruukkipensas ja laikkukirjokanukka sekä kalliovuortenkataja ’Blue Arrow’. Puutarhan on luonut taitavasti värejä yhdistelevä Kristi.

Valoa ja keveyttä heinillä

Etualan hakoneheinä 'Aureola' ja keltapiukkasara 'Aurea' keventävät kasviryhmän ilmettä Andersin puutarhassa. Katajan lajike on 'Gold Cone'.

Kuunliljojen reunustama kivipolku

Kaunista kivipolkua reunustavat muun muassa kuunliljat ja kurjenpolvet, jotka näyttävät kauniilta myös ilman kukkia. Hellen puutarhassa kasvaa myös erilaisia koristeheiniä sekä valossa että katvepaikoissa.

Havujen rytmittämä

Pystyt ja mätäsmäisesti leviävät havukasvit tuovat vaihtelua perennakokoelmaan kasveja intohimoisesti keräilevän Viivin puutarhassa.

Keltaisten lehtien loistoa

Keltalehtiset japaninhappomarja ja suikeroalpi tuovat valoa katveeseen vanhan luumupuun alla Maien puutarhassa.

Tummalla taustalla

Verijapaninvaahtera 'Atropurpureum', syyskimikki 'Brunette', tummalehtinen keijunkukka ja purppurahappomarja 'Atropurpurea Nana' saavat kuunliljan ja rönsytiarellan näyttämään entistä raikkaammilta. Takana viiruhelpi ja purppuraheisiangervo 'Diabolo'. Kuva on otettu Göteborgin kasvitieteellisessä puutarhassa.

Ei palloja, vaan kanoja

Hauskojen puksipuusta muotoiltujen kanojen seuraksi on istutettu koristekastikka ’Overdam’ Hellen inspiroivassa puutarhassa.

Vihreitä muotoja

Maie on luonut vanhan upearunkoisen omenapuun alle levollisen ryhmän kuunliljoista ja seppelvarvuista.

Kommentoi »