Kuutio, Kotilo ja julkkisten kodit – tässä ovat asuntomessujen kaikkien aikojen kohutalot!
Rakenna ja remontoi
Kuutio, Kotilo ja julkkisten kodit – tässä ovat asuntomessujen kaikkien aikojen kohutalot!
Kun messutalosta nousee kohu, syynä on yleensä erikoinen ulkomuoto, kokeelliset ratkaisut tai kuuluisa omistaja. Yhdessä kohteessa oli myös pommiuhka, ja kerran tulipalo poltti rakenteilla olevan talon korjauskelvottomaksi.

Porin asuntomessut 2018: Hurjapäisesti remontoitu bunkkeri

Bunkkeri rakennettiin 1930-luvulla. Juha Heino osti keskellä Porin asuntomessualuetta sijaitsevan, ränsistyneen rakennuksen Porin kaupungilta 5000 eurolla.

Porin asuntomessujen mieleenpainuvin kohde oli 1930-luvulla Shellin asuin- ja autovajarakennukseksi valmistunut Bunkkeri, jonka Juha Heino laittoi uuteen uskoon asuntomessuille. Heino painoi remonttia huimapäisesti lähes vuorokauden ympäri ja vailla lomia. Koko remontti oli vaakalaudalla, kun Heino putosi tikkailta ja kallo halkesi. Kaiken vaivan lopputuloksena oli upea ja uniikki messukohde, jonka remontissa oli hyödynnetty hienosti kierrätysmateriaaleja. Lue Juha Heinosta täältä, ja kurkkaa valmiiseen taloon täältä.

Mikkelin asuntomessut 2017: Kohistu ja näyttävä Wave

Kauniille paikalle Saimaan rannalle nousevasta Honkatalojen Wavesta kohistiin kovasti jo ennen messuja. Kaarevalinjainen Wave tekee kunniaa hirsirakentamisen monipuolisuudelle, vaikka se on kaikkea muuta kuin perinteinen hirsitalo. Kohteesta voit lukea lisää täältä ja täältä.

Seinäjoen asuntomessut 2016: Tuhkasta noussut 

Rakenteilla ollut Honkatalojen Riihi paloi lähes maan tasalle messuvuoden tammikuussa, ja tilanne tuntui lohduttomalta. Rakennuttajan, talotehtaan ja tavarantoimittajien sinnikkyys kuitenkin palkittiin. He päättivät aloittaa alusta, ja komea Riihi saatiin kuin saatiinkin avattua yleisölle saman vuoden heinäkuun puolivälissä. 

Puoli vuotta ennen tämän kuvan ottamista tällä tontilla oli vain palossa tuhoutunut runko. Talo avattiin hieman keskeneräisenä myös Seinäjoen messuyleisölle. 

Valkeakosken asuntomessut 2009: Motoristin kivikartano

Ratamoottoripyöräilijä Mika Kallion rakennuttama kartanomainen, kolmikerroksinen Jämerä-Kivitalo erottui jo pelkästään kokonsa puolesta. Jämerä-Kivitalojen Lapillin huoneistoala oli 374 neliötä, ja siinä oli kuusi huonetta, keittiö, kodinhoitohuone sekä sauna. Talossa oli myös näyttävä portaikko, kaarevia erkkereitä, ylellinen saunaosasto, oma baari ja palkintohuone.

Ratamoottoripyöräilijä Mika Kallion Amerikan unelma oli kaikkien aikojen suurimpia messutaloja. Upea kivimuuri ja valtavat parvekkeet komistivat julkisivua entisestään. 

Espoon asuntomessut 2006: Kotilo

Messuvieraiden huomion kiinnitti talon erikoinen muoto, josta suunnittelija, arkkitehti Olavi Koponen käytti sanaa ”shokeeraava”. Hänen ajatuksenaan oli, että ihminen elää kotiaan kokonaisuutena. Niinpä molemmat kerrokset olivat yhtä tilaa, ja vain wc oli erotettu ovella. Kotilo oli paanutalo: sen pinta oli siperianlehtikuusta ja sisäpuolen verhoilu oli tehty haapapäreellä.

Arkkitehti Olavi Koponen on kertonut, että idea kiertyvästä tilasta syntyi Aki Kaurismäen haastattelun innoittamana. Hän muokkasi pienoismallin tulisijaa ympäröivästä spiraalista ja teki luonnoksen talosta Espoon asuntomessujen tontinluovutuskilpailuun.

Tuusulan asuntomessut 2000: Liikkuvat huonetilat

Suomen Asuntomessujen näytteille asettama Villa 2000 oli koetalo, jonka suunnittelussa oli mukana muun muassa VTT. Erikoisuus oli talon muunneltavuus, eli rakennus saatiin jaettua yksinkertaisilla seinärakenteilla kolmeksi eri asunnoksi. Kiskoilla liikkuva sauna ja aurinkopaneelit olivat aikanaan myös jotain aivan uutta.

Muunneltava koetalo keräsi messuyleisön huomiota Tuusulan messuilla 2000. Kyseiset messut olivat kaikkien aikojen yleisömagneetti yli 200 000 kävijällään.

Lappeenrannan asuntomessut 1999: Qubico

Kotini Europa Oy:n näytteille asettama ja Stefan Lindforsin suunnittelema Qubico toimitettiin puuelementteinä, joiden sisällä kiersivät sähkö ja vesi. Sinkun asunnoksi suunniteltu talo oli sisältä yhtä tilaa, ja lisäksi siinä oli sauna ja kattoterassi. Messuilla Qubico sai valtavasti huomiota ja jakoi runsaasti mielipiteitä: osa piti sitä törkeänä, osa upeana. 

Stefan Lindforsin suunnittelema punainen kuutio herätti kärkevääkin keskustelua Lappeenrannassa viime vuosituhannen viimeisillä messuilla. 

Ylöjärven asuntomessut 1996: Pommiuhka Raija Pellin hirsilinnassa

TV-kasvo Raija Pellin hirsitalo sai ehdottomasti eniten huomiota Ylöjärven messuilla. Pelli sai rakentamisvaiheessa uhkailuja kirjeitse ja puhelimitse, ja myöhemmin keväällä talo uhattiin kahdesti räjäyttää. Asialla olivat Poliisi-tv:n jutuista raivostuneet rikolliset. Honkarakenteen Aurinkolinnasta tuli kuitenkin messuvieraiden suosikki.

Honkarakenteen Aurinkolinna voitti messujen yleisöäänestyksen ja keräsi raijan Pellin kotina muutenkin huomiota.
Raija Pelli itse asui asuntomessualueella nelisen vuotta, kunnes muutti toisaalle avioeron jälkeen.

Pietarsaaren asuntomessut 1994: Perinnetalobuumin alku

Kannustalon Ainola oli messujen suursuosikki ja aloitti näihin päiviin jatkuneen perinnetalojen trendin. Se suunniteltiin kolmen 1900-luvun alun huvilan mallin mukaisesti niin, että mittasuhteet olivat perinteiset mutta huonejako moderni. Ainolan sanotaan olevan 1990-luvun eniten rakentamisen trendeihin vaikuttanut talomalli. 

Ainola oli Kannustalon ensimmäinen asuntomessuvoittaja. Sen jälkeen voitto on tullut lähes kaikilla messuilla, joilla talotehdas on ollut mukana. 

Turun asuntomessut 1988: Terästalo

Toisinan erikoinen rakennusmateriaali saa messukansan kohisemaan. Turun asuntomessujen suurin vetonaula oli Ruukin teräksinen pientalo Futurium, jonka suunnitteli arkkitehti Antti Katajamäki. Se herätti huomiota sekä materiaalinsa että erikoisen, kaarihallia muistuttavan ulkomuotonsa vuoksi. 1980-luvun arkkitehtuuri monine ulokkeineen leimaa rakennusta. 

Turun asuntomessujen kohutalo kiinnitti messukävijöiden huomion erikoisella ulkomuodollaan. Futuristiset vaikutteet näkyivät rakennuksen arkkitehtuurissa voimakkaasti. 

Tuusulan asuntomessut 1970: Uusi ja ihmeellinen tasakatto 

Ensimmäiset asuntomessut vuonna 1970 esittelivät suomalaisille tasakattoisen bungalow-talon, joka herätti paljon keskustelua. Lehtinen & Laine Oy:n näytteille asettama talo oli elementtirakenteinen, sen julkisivu oli puuta ja lämmitysmuotona toimi suora sähkölämmitys. Talon kattorakenne muutettiin kaltevaksi 1980-luvulla, kuten niin monien muidenkin tasakattojen. 

Tasakatto herätti ihmetystä Tuusulassa kaikkien aikojen ensimmäisillä asuntomessuilla. Eikä ihmettely ole loppunut sen jälkeenkään.
Kommentoi »