Kasvitaudit: tulipolte
Piha ja puutarha
Kasvitaudit: tulipolte
Tulipolte on hedelmäpuiden bakteeritauti, joka lakastuttaa kukinnot ja aiheuttaa kuoliolaikkuja. Tautia voi ennaltaehkäistä suosimalla kotimaisia puuntaimia.

Tuntomerkit
- Tulipolte (Erwinia amylovora) on hedelmäpuiden vaarallinen bakteeritauti. Ensimmäiset havainnot manner-Suomessa tehtiin kesällä 2015. Etelä-Ruotsissa ja Etelä-Norjassa sitä tavataan satunnaisesti.
- Tulipolte kuuluu Suomessa ja EU:ssa lainsäädännöllisesti vaarallisiin kasvintuhoojiin, joista tehdyistä havainnoista on ilmoitusvelvollisuus viranomaisille.
Tulipoltteen oireet ja vahingot
- Kukinnot lakastuvat ja kuolevat, kukat kuivuvat ja tummuvat mustiksi. Kukinnot jäävät kiinni oksistoon.
- Lehdissä voi olla kuoliolaikkuja, ja lehtiruoti mustuu. Myös oksissa ja rungossa voi olla kuoliolaikkuja (lisää kuvia Eviran sivuilla).
- Pelkästään oireiden perusteella ei tautia pysty määrittämään, vaan tunnistus perustuu aina laboratoriotesteihin. Jo siksi ilmoitus viranomaisille on välttämätön.
- Tauti voi levitä kasvista toiseen siitepölyn, hyönteisten tai vesipisaroiden välityksellä.
Vaarassa ovat
- omena ja päärynä
- koristekasveista tuomipihlajat, tuhkapensaat, orapihlajat ja pihlajat.
Tulipoltteen ennaltaehkäisy
- Suosi kotimaisia taimia. Ne ovat turvallinen valinta estää taudin pääsy kotipihalle. Taudin leviäminen Suomeen voi aiheuttaa paljon taloudellista vahinkoa.
- Tarkkaile pihasi kasveja ja tee ilmoitus viranomaisille, jos havaitset rajuja oireita hedelmäpuissa tai koristepuissa ja -pensaissa. Jos tauti paikallistetaan ajoissa, on mahdollista, että sen leviäminen saadaan estettyä. Viranomainen löytyy ELY-keskuksista, joista löytyy lisätietoa Eviran verkkosivuilta.
Suositeltavat torjuntamenetelmät
- Jos tulipolte todetaan kotipihalta, saastunut kasvi joudutaan tuhoamaan.
Kuva: Ulla Oksanen / Evira