7 vinkkiä kasvitautien ehkäisyyn
Piha ja puutarha
7 vinkkiä kasvitautien ehkäisyyn
Järkevillä viljelytoimilla säästyy monilta harmeilta. Voit ehkäistä kasvitauteja ja tuholaisia ennakolta.
3.6.2015
 |
Viherpiha

1. Valitse hyvä kasvupaikka. Jokaisella lajilla on omat kasvupaikkavaatimuksensa. Selvitä ne, sillä vain hyvinvoivat kasvit ovat vastustuskykyisiä.

2. Kasvata taudinkestäviä ja tutkittuja lajikkeita. Hanki vain terveen oloisia ja hyvässä kasvussa olevia kasveja. Käytä mahdollisuuksien mukaan tervetaimia, jotka on puhdistettu taudeista ja tuholaisista. Puutarhamyymälät myyvät tervetaimia.

3. Lannoita järkevästi, maltillisesti ja ohjeiden mukaan. Lannoitteiden liika-annostelu voi ilmetä vuosien saatossa kasvuhäiriöinä.

4. Hoida sopivasti ja oikein. Pidä kasvustot ilmavina. Varsinkin sienitaudit hyötyvät kasvustoon jäävästä kosteudesta. Liikakastelu tai kastelun unohtaminen on yleisin hoitovirhe. Liika kosteus edistää monia sienitauteja. Jatkuvasta veden puutteesta kärsivät kasvit taas heikentyvät ja altistuvat taudeille. Paras hetki kasteluun on illalla.

5. Hyödynnä viljelykiertoa. Monet kasvi- taudit elävät maassa. Jos kasvatat samaa kasvilajia vuodesta toiseen samassa paikassa, kerääntyvät maan kautta leviävät taudit kasvin kiusaksi. Ne voivat elää ilman isäntäkasvia useitakin vuosia ja odottaa uutta uhria. Vaihda siis kasvilajia viljelylohkolla mahdollisuuksien mukaan.

6. Muista hyvä hygienia, mikä estää tautien leviämisen. Poista kuolleet ja sairaat kasvinosat heti kun havaitset ne. Kun liikut kasvimaalla, huolehdi, ettet kuljeta multaa tai likaa tautiselta kasvilohkolta. Pese aina työkalut ja saappaat, kun lopetat työt.

7. Tarkkaile ja toimi ajoissa. Kasvitauteja on huomattavasti helpompaa hoitaa, jos torjunta tehdään heti ensimmäisten oireiden ilmaannuttua. Kirjaa havainnot ja toimenpiteet päivämäärineen.

Muistiinpanojen avulla selviät seuraavana vuonna torjunnasta huomattavasti helpommin. Jos tauti ei ole tuttu, on vaikea onnistua torjunnassa ensimmäisenä vuonna. Kokemus on valttia kasvilääketieteessäkin.

Lue lisää:

Kommentoi »