Marjakasvien virustaudit
Virustautien tuntomerkit
- Viruksilla ei ole omaa solurakennetta. Ne elävät tavallaan solun loisina ja hyödyntävät lisääntymisessään joko eläimen tai kasvin soluja.
- Kasvivirukset eivät ole ihmisille tai eläimille myrkyllisiä. Ne eivät voi tarttua tai lisääntyä eläin- tai ihmissoluissa.
Näin vahingot ilmenevät:
- lehtien laikullisuus ja kellertävä väri
- kitulias kasvu
- voimakkaasti heikentynyt sato.
Vaarassa ovat:
- Suonenkatovirus aiheuttaa mustaherukalla hyvin haitallista suonenkatotautia. Sitä tavataan myös muilla herukoilla ja taikinamarjalla ympäri maailman. Tyypillisin oire on, että kukissa on epänormaalin paljon terälehtiä, heteet puuttuvat ja marjoja ei muodostu. Virusta levittää äkämäpunkki.
- Vadelmalla tunnetaan jopa yli 40 kasviviruslajia. Oireiden perusteella on vaikea päätellä, mistä virustaudista on kysymys. Lajilleen virukset voidaan määrittää vain laboratoriossa. Vadelman yleisin virustauti on vadelman mosaiikki, joka on 2–4 viruslajin sekainfektio. Virusta levittävät kirvat.
- Vadelman kääpiökasvuvirus leviää villivadelmien siitepölyn mukana. Vadelmalla on myös viruksia, jotka leviävät ankeroisten välityksellä. Ankeroiset ovat mikroskooppisen pieniämaassa eläviä sukkulamatoja. Ne porautuvat juuriin ja kuljettavat virukset suuosissaan kasviin. Niiden levittämiä virustauteja ovat muun muassa Arabiksen mosaiikkivirus, mansikan piilevä rengaslaikkuvirus ja vadelman rengaslaikkuvirus, joka esiintyy sekä vadelmalla että mansikalla.
- Mansikalla tunnetaan muutama kymmenen virustautia. Niistä moni on erittäin hankala Euroopassa, mutta onneksi Suomessa mansikan virustaudit ovat kohtalaisen harvinaisia. Suomessa ei tavata mansikkakirvaa (Chaetosiphon fragaefolii), joka on tehokas virusten levittäjä.
Tarkkailu
- Katso, näkyykö lehtiruodeissa ja lehdillä liikkumattomia, litteitä kyhmyjä tai pumpulimaisia palloja.
- Jos lehdillä näkyy mesikastetta, saattaa lehtien alapinnalta löytyä kilpikirvoja.
Ennaltaehkäisy
- Istuta terveitä mustaherukan taimia ja poista äkämäsilmut varhain keväällä.
- Niitä villivatukot tarhavadelmien läheltä, sillä kirvat voivat siirtää niistä viruksia tarhavadelmalle.
- Poista kuolleet ja sairaat kasvinosat ja puhdista työvälineet, etteivät taudit leviä niiden välityksellä.
- Hanki taimet luotettavista myymälöistä ja suosi varmennettuja käyttötaimia eli tervetaimia.
Suositeltavat torjuntamenetelmät
- Välittömiä torjuntakeinoja viruksia vastaan ei ole. Toistaiseksi ei ole kehitetty kasveille sopivia ”rokotteita” kuten ihmisviruksia vastaan.
- Kasvien jalostuksessa pyritään löytämään ominaisuuksia, jotka estäisivät virusten pääsyn kasviin.