Kotivinkki

Kasvisruokaa pavuista x 3

Kasvisruokaa pavuista x 3

Proteiinipitoiset pavut ovat hyvä lisä kasvisruokiin. Papupihvit, papupata ja texmex-vuoka maistuvat koko perheelle!
Teksti Piia Helasto
Kuvat Petri Mulari
Mainos

Texmex-vuoka

4 hengelle
20 min + 20–30 min kypsennys

500 g tomaattimurskaa
4 tomaattia
2 paprikaa
noin 100 g tortillalastuja
2 prk (á 150 g)
ranskankermaa
250 g kypsiä ruskeita papuja
1 prk valmista
juustokastiketta
noin 150 g vuohenjuustoa
(½ dl tuoretta korianteria)
1. Kumoa tomaattimurska uuninkestävän vuoan pohjalle.
2. Pese ja kuutioi tomaatit. Halkaise paprikat, poista niistä siemenet sekä kanta ja kuutioi paprikat.
3. Levitä tomaattikuutiot tomaattimurskan päälle tasaiseksi kerrokseksi. Lisää kuutioiden päälle puolet tortillalastuista.
4. Levitä lastujen päälle kuutioidut paprikat, kaikki ranskankerma, valutetut pavut ja lopuksi juustokastike. Peitä kerros lopuilla tortillalastuilla.
5. Viipaloi vuohenjuusto ohuiksi siivuiksi ja aseta ne vuoan pinnalle.
6. Paista vuokaa 200-asteisen uunin keskitasolla 20–30 minuuttia. Viimeistele halutessasi tuoreella korianterilla.

Tomaattinen papupata  

Aloita papupadan valmistus jo edellisenä iltana. Laita pavut likoamaan kylmään veteen yön yli. Pataan saa lisää tuhtia makua paahtamalla sen lisäkkeeksi pekonia tai chorizomakkaraa.

6 hengelle | 20 min
+ 8 h papujen liotus
+ 1 t 30 min kypsennys
3 dl kuivattuja valkoisia papuja
3 dl kuivattuja mustasilmäpapuja
2 sipulia
5 valkosipulinkynttä
noin 200 g selleriä
noin 700 g lanttua
3 porkkanaa
2 rkl öljyä
1 prk (noin 100 g) aurinkokuivattuja tomaatteja
500 g tomaattimurskaa
5 dl vettä
5 dl kahvia
½ dl barbequekastiketta
suolaa
mustapippuria myllystä

1. Liota papuja runsaassa vedessä 8 tuntia. Huuhtele pavut ja heitä liotusvesi pois.
2. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Kuori ja leikkaa selleri, lanttu ja porkkanat reilun kokoisiksi paloiksi.
3. Kuumenna öljy tilavassa kattilassa ja lisää kasvikset. Kuullota muutaman minuutin ajan.
4. Lisää kattilaan pavut, aurinkokuivatut tomaatit, tomaattimurska, vesi, kahvi ja barbequekastike. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Kypsennä miedolla lämmöllä kannen alla noin 1 t 30 minuuttia. Tarkista maku.

Peruna-papupihvit

10–12 kpl, 4 hengelle | 25 min + 10 min paistaminen
4–5 (noin 500 g) jauhoista perunaa
1 prk (230 g) valkoisia papuja
1 dl korppujauhoja
2 rkl vehnäjauhoja
1 dl vettä
½ dl tuoretta ruohosipulia hienonnettuna
ripaus suolaa
mustapippuria myllystä
2 kananmunaa
100 g fetajuustoa
voita paistamiseen
Lisäksi
2 dl maustamatonta jogurttia
½ dl tuoretta korianteria tai lehtipersiljaa hienonnettuna
½ tl suolaa
¼ tl rouhittua mustapippuria
salaattia tai rukolaa

1. Kuori perunat ja keitä ne kypsiksi. Kaada vesi pois ja laita perunat kulhoon papujen kanssa.
2. Soseuta perunat ja pavut sauvasekoittimella.
3. Lisää korppujauhot, vehnä­jauhot, vesi, ruohosipuli, suola ja mustapippuri peruna-papusoseen joukkoon. Sekoita ja lisää kananmunat sekä murennettu fetajuusto. Sekoita tasaiseksi.
4. Jaa seos 10–12 palaan. Muotoile palat pihveiksi jauhotetuin käsin.
5. Kuumenna paistinpannulla nokare voita. Paista pihvit keskilämmöllä niin, että ne saavat rapean ruskean pinnan ja kypsyvät kauttaaltaan.
6. Sekoita jogurtin sekaan tuoretta korianteria tai lehti­persiljaa. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Tarjoa pihvit salaatin ja kastikkeen kera.

Tähän ruokaan voi hyödyntää edelliseltä aterialta ylijääneet perunat. Miedosti maustetut pihvit on helppo virittää mausteisemmiksi chili- tai currytahnoilla.

KV 1/2014

Katso myös: 

Julkaistu: 29.1.2014
Katso myös nämä