Kasvatatko kasveja hevi-osaston antimista? Ole tarkkana, ettet levitä kasvitauteja
Piha ja puutarha
Kasvatatko kasveja hevi-osaston antimista? Ole tarkkana, ettet levitä kasvitauteja
Jos kotipihalla kasvattaa satoa marketin vihannesosaston tomaattien ja paprikoiden siemenistä, voi pahimmillaan levittää kasvitautia nimeltä ruskokurttuvirus. Huonekasvien kylväminen kaupan hedelmien siemenistä on turvallisempaa, sanoo asiantuntija.
3.5.2023
 |
Meillä kotona

Viime vuosina moni on innostunut kasvattamaan hyöty- ja huonekasveja marketin hedelmien ja kasvisten siemenistä. Esimerkiksi omaa tomaattisatoa on kokeiltu kasvattaa upottamalla tomaatin viipaleita multaan. Huonekasveista etenkin avokadopuiden kasvatus on ollut jo vuosia erittäin suosittua, mutta monesta muustakin hedelmästä on mahdollista kasvattaa toinen toistaan hauskempia kasveja.

Joskus hevi-osaston antimista kasvattamiseen liittyy kuitenkin riski, että kasvitaudit pääsevät sitä kautta leviämään. Viime aikoina on varoitettu erityisesti ruskokurttuviruksesta, joka on tuore tulokas Suomen viljelmillä. Sitä esiintyy tyypillisesti tomaatissa ja paprikassa.

– Usein juuri kasvihuonevihanneksissa voi olla tautiriskiä, mutta asiaa on toistaiseksi tutkittu vähän, sanoo hortonomi ja puutarhaopettaja Kirsi Tuominen.

Ruokaviraston mukaan esimerkiksi ruskokurttuvirus voi levitessään aiheuttaa merkittäviä satotappioita viljelijöille. Virus ei ole vaaraksi ihmiselle, eivätkä kasvitaudit välttämättä näy päällepäin. On siis aina riski, että tautia pääsee leviämään, jos kasvattamiseen käyttää syötäväksi tarkoitettujen vihannesten tai hedelmien siemeniä.

Turvallisinta on kasvattaa tomaatteja ja muita satokasveja siemenistä, joita myydään nimenomaan kasvatustarkoitukseen.

Pahamaineinen ruskokurttuvirus leviää paitsi siementen, myös kosketuksen välityksellä, Ruokavirasto kertoo. Toisin sanoen se voi levitä esimerkiksi, jos sairas ja terve kasvi ovat kosketuksissa toisiinsa. Samoin, jos kotitarhuri hoitaa muita kasveja samoilla työvälineillä tai pesemättä käsiään huolellisesti sen jälkeen, kun on ollut tekemisissä sairastuneen kasvin kanssa. Omasta kasvissadosta haaveilevan kannattaakin käyttää kasvatustarkoitukseen myytäviä siemeniä ja taimia.

Lue myös: Mikä on ruskokurttuvirus ja miten tunnistan sen?

Ruskokurttuviruksen merkkejä tomaatissa. Aina kasvitaudit eivät kuitenkaan näy päällepäin. Kuvaaja: Aviv Dombrovski

Huonekasviksi kasvattaminen turvallisempi valinta

Tuominen ei silti näe syytä lopettaa kokonaan hevi-osaston herkuista kasvattamista. Merkittävää on, kasvattaako niiden siemenistä huonekasveja sisätiloissa vai satoa tuottavia kasveja ulkona, jolloin riski mahdollisten tautien leviämiseen on suurempi.

– Yleensä kotona kasvatetaan avokadoa, sitruunaa ja muita kasveja, jotka eivät Suomessa viihdy ulkona. Niistä kasvatetut kasvit ovat ennemmin koristeellisia ja tuottavat harvemmin hedelmää, hän toteaa.

Jos kaikesta huolimatta kasvattaa kasveja vaikkapa marketin tomaateista tai paprikoista, tulisi vähintäänkin tarkkailla kasviaan huolella. Jos siinä huomaa taudin merkkejä, Ruokavirasto neuvoo hävittämään sen sekajätteenä.

Kommentoi »