
Kantarellien pakastaminen – sieniä rakastava ruokatoimittaja Kati Pohja antaa 5 oivaa vinkkiä!
Kannattaako kantarelleja pakastettaessa käyttää rasvaa? Entä suolaa? Ja voiko sieniä pakastaa raakana? Ruokatoimittaja Kati Pohja antaa parhaat neuvot!
Kantarellien pakastaminen – 5 vinkkiä
1. Pannulle ja sitten pakastimeen, nesteineen tai ilman!
Kantarellit kannattaa yleensä paistaa ennen pakastamista. Paistinpannulla kantarelleista irtoaa runsaasti nestettä. Sienet voi pakastaa joko nesteineen tai niin, että haihduttaa kaiken nesteen pannulla ennen pakastamista.
Kantarellit, joiden neste on haihdutettu, sopivat näppärästi erilaisiin kastikkeisiin, vokkiruokiin tai vaikkapa munakkaaseen. Jos kantarellit pakastaa nesteen kanssa, niitä on helpompi käyttää esimerkiksi keittoihin, sillä silloin nestettä ei tarvitse erikseen haihduttaa pois.
2. Ei rasvalle tai suolalle
Kun kantarelleja paistaa pakastusta varten, ei kannata käyttää rasvaa, sillä rasva heikentää sienten säilyvyyttä pakastimessa. Rasvaa voi kuitenkin käyttää, kun kantarellit nostetaan pakastimesta käyttöön ja niistä irtoava neste on haihtunut pois. Kantarelli ei ole suolasieni, eikä sitä siksi kannata pakastaa suolattuna.
3. Pakasta raakana vain pienet ja kiinteät
Kantarelleja voi pakastaa myös raakana. Parhaiten siihen soveltuvat pienehköt ja kiinteät yksilöt, koska ne jäätyvät nopeasti. Jos mahdollista, raakana pakastettavat kantarellit kannattaa vakumoida, sillä silloin sienten ympärillä ei ole ilmaa ja ne säilyvät paremmin. Raa'at sienet voi myös pilkkoa pakastusrasiaan ja täyttää rasian vedellä. Tuorepakastukseen sopivat kantarellit voi pakastaa myös ilman vakumointia tai vettä, kunhan ne pakastuvat nopeasti.
4. Säilyvyys riippuu pakastustavasta
Kuumentaminen pysäyttää sienen entsyymitoiminnan, kun taas raakapakastettaessa se jatkuu pakastimessakin. Koska entsyymitoiminnan jatkuminen voi vaikuttaa sienten makuun, raakana pakastetut kantarellit kannattaa käyttää kohtuullisen nopeasti, muutaman kuukauden kuluessa. Vakuumipakastetut kantarellit säilyvät hieman kauemmin ja pannun kautta käytetyt kantarellit jopa kevättalveen.
5. Pakastimesta suoraan pannulle
Pakastettuja kantarelleja ei kannata sulattaa, vaan ottaa suoraan pakkasesta pannulle. Näin sienen rakenne säilyy parhaiten.