Ostoskori

Ostoskorissasi ei ole tuotteita.

Jatka ostoksia
Suosittelemme
Mökkirantojen tuttu

Ahven on rakastettu ja monikäyttöinen ruokakala – nappaa parhaat reseptit & vinkit ahvenen käyttöön

Ahven on Suomen kansalliskala ja vesistöjemme yleisin kala. Se on tuttu uimari mökkirannassa ja usein juuri se pienen kalastajan onkeen tarttuva ensisaalis.

Ahvenen tunnistus

  • Täysikasvuisella ahvenella on pituutta 15–30 senttimetriä. Ahven on hidaskasvuinen, kilon painoisella ahvenella on ikää jo noin 15 vuotta.
  • Ahvenen väritys vaihtelee harmaan kellertävänvihreästä, harmaanruskean kautta hyvinkin tummaan. Ahvenen kyljissä on tummat pystyraidat ja sillä on punaoranssit vatsaevät ja pyrstö sekä teräväpiikkinen selkäevä.
  • Suomen kansalliskala elää sekä järvissä että rannikoiden murtovesissä.
Paras aika ahventen narraamiseen on kesästä syksyyn. Silloin ahventa voi pyytää paitsi ongella, myös virvelillä, verkoilla ja katiskalla.

Ahvenen käyttö

Ahvenen liha on kiinteää, vaaleaa ja vähärasvaista. Tavallisesti ahven painaa 150–400 grammaa ja ylimmillään sen paino voi hipoa kolmea kiloa. Perinteisiä tapoja käyttää ahventa on suolata ja savustaa kalat tai paistaa ne nyljettynä voissa pannulla. Fileeraukseen sopivat parhaiten isot yksilöt. Paistetut fileet ovat ihania sellaisenaan mutta käyvät hienosti ladottaviksi vaikka burgerin täytteeksi. Suuremmat fileet käyvät myös uunikalaksi. Pienet kalat ovat parhaimmillaan keitoissa ja liemissä.

Ahvenen nylkeminen

Ahvenen ruodot saa näppärästi pois

Ahvenella on piikikäs ulkokuori, mutta sisältä kala ei ole kovin ruotoinen. Ahven on myös helppo perata ruodottomaksi. Ruodot löytää helposti silittämällä fileetä vastakarvaan. Kun ruodot on paikallistettu, tee terävällä veitsellä viillot molemmin puolin ruotoriviä ja leikkaa v-muotoinen ruotopala pois eli leikkaa fileelle ”housut”. Älä heitä perkeitä pois, vaan keitä niistä pippurin ja sipulin kanssa elämäsi parasta kalalientä.

Onko raakamarinoitu ahven tuttu juttu?

Ennen maustamista ahvenfileet, kuten raakana syötävä villikala yleensä, on hyvä käyttää vuorokauden verran pakastimen kautta. Leikkaa ruodottomat fileet suupaloiksi puhtaaseen lasipurkkiin ja kaada päälle etikkaliemi: ½ dl väkiviinaetikkaa, ½ dl sokeria, 1 tl suolaa ja 1 dl vettä. Sujauta mausteeksi haluamiasi yrttejä, valkosipulia ja pippureita. Ahvenet ovat valmiita nautittavaksi 1–2 vuorokauden jälkeen. Liemi riittää marinoimaan noin 300–400 g kalaa.

Muokattu 8.8.2024 klo 14.40: Lisätty tietoa ja linkkejä resepteihin. Juttu on julkaistu alun perin 14.9.2004.

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirje tästä

Parhaat poiminnat suoraan sähköpostiisi.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt