Kotitalouksien ruokahävikistä noin 14 prosenttia syntyy – ehkä hieman yllättäen – kahvista. Pauligin ja Luonnonvarakeskuksen ruokahävikkitutkimuksen (2020) mukaan suomalaiset kaatavat viemäriin vuosittain reilu pari litraa keitettyä kahvia henkeä kohden. Kupillinen hävikkikahvia päivässä tarkoittaa vuositasolla jopa 45 litraa, eli noin kuutta paketillista pois heitettyä kahvia. Yleisin syy hävikille on väärin arvioitu keitettävän kahvin määrää.
Kätevin tapa hävikin hallintaan on tietenkin keittää vain sen verran kuin kerralla juo. Jos kahvia kuitenkin jää yli, älä heitä sitä hukkaan vaan lisää loraus kahvia liha- ja riistaruokiin, metsäsienikeittoon tai -kastikkeeseen. Nappaa alta myös muut vinkit!
5 näppärää ideaa jämäkahvista
1. Mokkasmoothie ja herkkuhetken kahvipirtelö
Laita pari desiä kahvia, kourallinen pakastettuja vadelmia ja reilu loraus kookosmaitoa sauva- tai tehosekoittimen kulhoon. Lisää banaani ja pari ruokalusikallista hunajaa tai siirappia. Soseuta tasaiseksi. Testaa myös herkkupäivän kahvi-kaakaopirtelöä lisäämällä kahvin sekaan banaania, maitoa, jäätelöä ja suklaakastiketta.
2. Kahvimaustevoi juures- ja liharuokien kaveriksi
Sekoita 100 grammaa sulatettua voita, pari ruokalusikallista kahvia, pari ruokalusikallista hienonnettua timjamia ja ripaus mustapippuria. Jäähdytä huoneenlämmössä kiinteäksi, välillä sekoittaen. Rullaa leivinpaperiin ja pane jääkaappiin jähmettymään. Leikkaa napeiksi ja pakasta. Käytä esimerkiksi juures- ja liharuokien kanssa.
3. Superhelppo sumppisiirappi
Vohveleiden ja jäätelön lisukkeeksi ja drinkkinen maustajaksi sopiva kahvisiirappi syntyy superhelposti. Mittaa kattilaan yhtä paljon kahvia ja sokeria, keitä kasaan 3–5 minuuttia. Mausta halutessasi kanelilla tai vaniljalla. Jäähdytä ja pakkaa puhtaaseen lasitölkkiin. Siirappi säilyy jääkaapissa viikkotolkulla.
4. Kahvijääpalat kaakaoon, cocktailiin ja hellepäivän jääkahviin
Kaada ylijäänyt kahvi jääpalamuottiin ja pakasta. Sekoita jääpaloista ja kylmästä maidosta jääkahvi. Kahvijääpalat sopivat myös kaakaon maustamiseen tai muihin kylmiin juomiin, kuten kahvipohjaisiin cocktaileihin ja mocktaileihin. Mukiin pudotettu kahvijääpala on näppärä tapa kuuman kahvin tai kaakaon viilentämiseen.
5. Taio kahvinporoista uusiokahvilikööriä
Uuta keitetyistä kahvinporoista ja maustamattomasta viinasta kahvilikööriä. Mittaa suljettavaan tölkkiin yhtä paljon kahvinporoja ja alkoholia. Sekoita ja pane jääkaappiin pariksi viikoksi. Ravistele päivittäin. Siivilöi juoma harsokankaan läpi ja makeuta makusi mukaan sokerisiirapilla (1:1 sokeria ja vettä). Psst! Voit lisätä poroja ja alkoholia uuttamisen aikana.