Maku

Kahden maanosan Turkki

Kahden maanosan Turkki

Turkki on kuin silta Euroopasta Aasiaan. Siksipä turkkilainen keittiö yhdistelee värikkäästi, maukkaasti ja monipuolisesti Kaukoidän ja Välimeren ruokakulttuureja.
Teksti Helena Saine-Laitinen
Kuvat Satu Nyström
Mainos

Mezeler eli alkupalatarjotin on tyypillinen kaikkialla Lähi-idässä. Monien yllätykseksi ruoat ovat maltillisesti maustettuja. Alkupalat tarjotaan pikkukipoissa leipäpalalla kauhottaviksi koko porukalle. Turkkilaisilla ruokalajeilla on usein huvittavia nimiä, kuten Pyörtynyt imaami, Sulttaanin ilo, Makeat huulet tai Naisen reidet.

Turkkilainen tee

• Musta tee (cay) on turkkilaisten kansallisjuoma. Sitä nautitaan kaikkina vuoden- ja vuorokaudenaikoina.

• Teepensaat kasvavat Mustanmeren rannalla, Rizen alueella.

• Tee valmistetaan perinteisesti samovaaria muistuttavasssa caydanlik-nimisessa teekannussa.

• Tee juodaan tummana ja vahvana sokeripalan kera pienistä kapeavyötäröisistä laseista, joiden muoto on peräisin sulttaani Ahmet III:n aikakaudelta 1700-luvulta.

• Erityisillä teetarjottimilla kuljetetaan teetä vaikkapa basaarissa ostoksista tinkaavalle asiakkaalle. Tarjottimen kellon helinä kertoo juoman olevan tulossa.

Turkkilainen menu 6:lle

Mezeler-alkupalalautanen: munakoisotahna, Pähkinäinen jogurttikastike, Tomaatti-persiljatahna, Pide-leipä

Lammaspyörykät, Feta-jogurttikastike, grillatut kasvikset ja riisi

Appelsiinikompotti

Juomasuositus: Kabatepe Kirmizi -punaviini, vesi tai piimä

Julkaistu: 11.9.2013
Katso myös nämä