Mezeler eli alkupalatarjotin on tyypillinen kaikkialla Lähi-idässä. Monien yllätykseksi ruoat ovat maltillisesti maustettuja. Alkupalat tarjotaan pikkukipoissa leipäpalalla kauhottaviksi koko porukalle. Turkkilaisilla ruokalajeilla on usein huvittavia nimiä, kuten Pyörtynyt imaami, Sulttaanin ilo, Makeat huulet tai Naisen reidet.
Turkkilainen tee
• Musta tee (cay) on turkkilaisten kansallisjuoma. Sitä nautitaan kaikkina vuoden- ja vuorokaudenaikoina.
• Teepensaat kasvavat Mustanmeren rannalla, Rizen alueella.
• Tee valmistetaan perinteisesti samovaaria muistuttavasssa caydanlik-nimisessa teekannussa.
• Tee juodaan tummana ja vahvana sokeripalan kera pienistä kapeavyötäröisistä laseista, joiden muoto on peräisin sulttaani Ahmet III:n aikakaudelta 1700-luvulta.
• Erityisillä teetarjottimilla kuljetetaan teetä vaikkapa basaarissa ostoksista tinkaavalle asiakkaalle. Tarjottimen kellon helinä kertoo juoman olevan tulossa.
Turkkilainen menu 6:lle
Mezeler-alkupalalautanen: munakoisotahna, Pähkinäinen jogurttikastike, Tomaatti-persiljatahna, Pide-leipä
Lammaspyörykät, Feta-jogurttikastike, grillatut kasvikset ja riisi
Appelsiinikompotti
Juomasuositus: Kabatepe Kirmizi -punaviini, vesi tai piimä