Haullasi “” ei löytynyt yhtään osumaa

Tarkista hakusi ja poista mahdollisia rajausehtoja

Kotivinkki

Jouluvalmistelut ilman kiirettä

Jouluvalmistelut ilman kiirettä

Joulustressi ei kiusaa, kun seuraat suunnitelmaamme. Näillä vinkeillä jouluvalmistelut sujuvat mukavasti joululauluja laulellen.
Teksti Jatta Heinlahti

Kuukausi ennen joulua

  • Päätä olla stressaamatta ruokavalmisteluista! Mieti, mitä teet itse ja mitkä valmistelut voit jakaa sukulaisten ja ystävien kanssa. Muista myyjäiset, myös kaupasta saa valmiita herkkuja!
  • Aloita siivoamalla jääkaappisi. 
  • Kokoa kaikki sinappipurkit ja -putkilot ja yhdistele jämät. Sinapinjämät käyvät mainiosti kinkun kuorrutukseen.
  • Hillo- ja hyytelöpurkkien jämistä saat täytteitä joululeivonnaisiin, yhdistele nitäkin rohkeasti.

 Kolme viikkoa ennen

  • Päätä, syödäänkö teillä kinkkua ja jos syödään, niin minkä kokoista. Tilaa laadukas kotimainen viljapossukinkku, mieluiten vielä luomua. Katso vinkit joulukinkun valintaan!
  • Leivo ensimmäiset piparit vaikka valmistaikinasta. Piparkakkujen ihana tuoksu on lupaus tulevasta ja levittää joulumieltä mukavasti. Anna lasten koristella ja iloita kekseistä, se helpottaa pukin odottamista!
  • Puhele työpaikkasi kahvipöydässä jouluruokien valmisteluista – saat monta mukavaa vinkkiä ja ohjetta.

Kaksi viikkoa  ennen 

  • Leivo lempikakkusi valmiiksi. Monet kakut, esimerkiksi hedelmä-, taateli- ja maustekakut, vain paranevat muhiessaan

  • Mieti, mitkä laatikot teillä todella maistuvat, ja päätä, mitä teet itse.
  • Puhu perheesi kanssa jouluvalmisteluista, älä heittäydy marttyyriksi.
  • Osta joulukukka koristamaan keittiötä.

Viikkoa ennen aattoa

  • Istahda alas, ota rennosti ja siemaile kuppi kuumaa. 
  • Tee joulun kauppalista valmiiksi ja mieti samalla, minä päivänä mitäkin hankit! Muista pysyä sopivissa, pienissä määrissä: ei se joulunälkä mahdoton ole. 

4 päivää ennen aattoa

  • Valmista joululaatikot, pienet määrät riittävät. Ota avuksesi kaupan valmiit juuressoseet.
  • Raivaa jääkaappiin tilaa kinkulle, muista että kinkkua ei voi säilyttää huoneenlämmössä.
  • Tarkasta kauppalistat ja delegoi loput hommat.  

3 päivää ennen aattoa

  •  Jos olet hankkinut pakastekinkun, ota se ajoissa sulamaan. Katso ohjeet joulukinkun sulatukseen!
  • Ole realisti äläkä kasaa uusia valmisteluja itsellesi. Osta valmista tai vähennä lajikkeita.
  • Lasillinen mausteista, höyryävää glögiä tekee terää. Katso kuusi glögiohjetta ja valitse mieleisesi! 

2 päivää ennen aattoa

  • Silitä joulupöydän liina valmiiksi ja herkuttele ajatuksella kauniista juhlapöydästäsi. 
  • Sytytä kynttilöitä omaksi iloksesi keittiöön ja kehaise itseäsi.
  • Graavaa joululohi valmiiksi. 

1 päivä ennen aattoa

  • Pilko rosolliainekset valmiiksi ja pakkaa kukin lajike omaan rasiaansa jääkaappiin. Rasioista on helppo ottaa juuri sopiva määrä tarjottavaksi. Lapset ovat kelpo apulaisia vaikkapa pilkkomishommissa! Katso rosollin valmistusohje.
  • Tee valmiiksi kinkun ja rosollin kastikkeet. Lämmitä ne h-hetkellä. Katso joulukinkun kastikkeen resepti.
  • Graavaa joulupöydän siika valmiiksi. Laita joulupuuro muhimaan uuniin ja muista manteli!

Teksti Jatta Heinlahti

Julkaistu: 1.12.2011