Jouluvalmistelut ilman kiirettä
Ruoka
Jouluvalmistelut ilman kiirettä
Joulustressi ei kiusaa, kun seuraat suunnitelmaamme. Näillä vinkeillä jouluvalmistelut sujuvat mukavasti joululauluja laulellen.
1.12.2011
 |
Kotivinkki

Kuukausi ennen joulua

  • Päätä olla stressaamatta ruokavalmisteluista! Mieti, mitä teet itse ja mitkä valmistelut voit jakaa sukulaisten ja ystävien kanssa. Muista myyjäiset, myös kaupasta saa valmiita herkkuja!
  • Aloita siivoamalla jääkaappisi. 
  • Kokoa kaikki sinappipurkit ja -putkilot ja yhdistele jämät. Sinapinjämät käyvät mainiosti kinkun kuorrutukseen.
  • Hillo- ja hyytelöpurkkien jämistä saat täytteitä joululeivonnaisiin, yhdistele nitäkin rohkeasti.

 Kolme viikkoa ennen

  • Päätä, syödäänkö teillä kinkkua ja jos syödään, niin minkä kokoista. Tilaa laadukas kotimainen viljapossukinkku, mieluiten vielä luomua. Katso vinkit joulukinkun valintaan!
  • Leivo ensimmäiset piparit vaikka valmistaikinasta. Piparkakkujen ihana tuoksu on lupaus tulevasta ja levittää joulumieltä mukavasti. Anna lasten koristella ja iloita kekseistä, se helpottaa pukin odottamista!
  • Puhele työpaikkasi kahvipöydässä jouluruokien valmisteluista – saat monta mukavaa vinkkiä ja ohjetta.

Kaksi viikkoa  ennen 

  • Leivo lempikakkusi valmiiksi. Monet kakut, esimerkiksi hedelmä-, taateli- ja maustekakut, vain paranevat muhiessaan

  • Mieti, mitkä laatikot teillä todella maistuvat, ja päätä, mitä teet itse.
  • Puhu perheesi kanssa jouluvalmisteluista, älä heittäydy marttyyriksi.
  • Osta joulukukka koristamaan keittiötä.

Viikkoa ennen aattoa

  • Istahda alas, ota rennosti ja siemaile kuppi kuumaa. 
  • Tee joulun kauppalista valmiiksi ja mieti samalla, minä päivänä mitäkin hankit! Muista pysyä sopivissa, pienissä määrissä: ei se joulunälkä mahdoton ole. 

4 päivää ennen aattoa

  • Valmista joululaatikot, pienet määrät riittävät. Ota avuksesi kaupan valmiit juuressoseet.
  • Raivaa jääkaappiin tilaa kinkulle, muista että kinkkua ei voi säilyttää huoneenlämmössä.
  • Tarkasta kauppalistat ja delegoi loput hommat.  

3 päivää ennen aattoa

  •  Jos olet hankkinut pakastekinkun, ota se ajoissa sulamaan. Katso ohjeet joulukinkun sulatukseen!
  • Ole realisti äläkä kasaa uusia valmisteluja itsellesi. Osta valmista tai vähennä lajikkeita.
  • Lasillinen mausteista, höyryävää glögiä tekee terää. Katso kuusi glögiohjetta ja valitse mieleisesi! 

2 päivää ennen aattoa

  • Silitä joulupöydän liina valmiiksi ja herkuttele ajatuksella kauniista juhlapöydästäsi. 
  • Sytytä kynttilöitä omaksi iloksesi keittiöön ja kehaise itseäsi.
  • Graavaa joululohi valmiiksi. 

1 päivä ennen aattoa

  • Pilko rosolliainekset valmiiksi ja pakkaa kukin lajike omaan rasiaansa jääkaappiin. Rasioista on helppo ottaa juuri sopiva määrä tarjottavaksi. Lapset ovat kelpo apulaisia vaikkapa pilkkomishommissa! Katso rosollin valmistusohje.
  • Tee valmiiksi kinkun ja rosollin kastikkeet. Lämmitä ne h-hetkellä. Katso joulukinkun kastikkeen resepti.
  • Graavaa joulupöydän siika valmiiksi. Laita joulupuuro muhimaan uuniin ja muista manteli!

Teksti Jatta Heinlahti

Kommentoi »